Ir labiausiai matysis, kiek toli ir giliai yra pažengusi skaitmenizacija, IT sprendimų panaudojimas.

Kitos šalys su priverstinio nuotolinio darbo poreikiu yra susidūrusios anksčiau: 2001 metais po rugsėjo 11 dienos atakų Niujorke, SARS epidemijos metu 20032004 metais, 2010 metais išsiveržus Eyjafjallajökull pavadintam ugnikalniui Islandijoje, kai sutriko susisiekimas oru. Tačiau tuomet Lietuva liko nepaliesta.

Šįkart virusas jau pas mus ir jis veiks ne tik komandiruotes, bet kasdienį darbą, bendravimą ir bendradarbiavimą su kolegomis, „Infobalt“ pranešime spaudai nuomone dalijasi asociacijos direktorius Mindaugas Ubartas.

Galvos skausmas IT vadovams

Iš tiesų, organizacijų IT vadovams kils nemažai galvos skausmo – net ir toms, kuriose darbuotojai nėra pririšti prie fizinės darbo vietos, t.y. nereikia stovėti prie gamybos linijos, aptarnauti klientus ir panašiai.

Tarkime toms, kuriose darbuotojai naudoja nešiojamuosius kompiuterius, reikės pasirūpinti, kad jais būtų galima prisijungti saugiais kanalais prie vidinių įmonės informacinių sistemų. Ten, kur naudojami stacionarūs kompiuteriai – išspręsti klausimą, kaip suteikti prieigas prie vidaus sistemų iš namų kompiuterių, bet tuo pačiu užtikrinant tinklo saugumą.

Ten, kur naudojamos dokumentų valdymo, bendradarbiavimo platformos, kur darbuotojai galėtų ir rengti telekonferencijas, bendrauti, dirbti su bendrais dokumentais, jų panaudojimas išaugs. Įmonės, kurios jų nenaudoja, turės ieškoti sprendimų, kaip fizinį kontaktą pakeisti nuotoliniu.

Darbas iš namų

Darbas iš namų taip pat taps išbandymu tiek privataus sektoriaus, tiek valstybės institucijų elektroninėms paslaugoms.

Klausimai yra aktualūs ir ne tik dėl technologinių platformų paruošimo, bet ir pačios nuotolinio darbo sistemos, įgūdžių bei praktikų. Štai „Synthesis Consulting Group“ jau sulaukė kompanijų užklausų, kaip organizuoti nuotolinį komandos darbą, kaip paruošti darbuotojus. Kokius įrankius jiems suteikti, kad palengvėtų persiorientavimas nuo darbo biure į darbą skaitmeninėje erdvėje. Ir jau planuoja kitą savaitę pradėti nuotolinių seminarų ciklą, kuriame dalinsis patarimais, kaip susikurti namuose tinkamą aplinką, kaip užsitikrinti produktyvų darbą. O vadovams – kaip organizuoti nutolusių darbuotojų darbą, užtikrinti tarpusavio komunikaciją.

Patarimai, kaip išgyventi dirbant iš namų

Dirbant iš namų labai svarbu susitarti su šeimos nariais. Pasidalinti erdvę į namų ir darbinę, ypač jei keli šeimos nariai namuose dirbs vienu metu. Taip pat svarbu aptarti darbo ir poilsio laiką, kad vieni kitų netrukdytų. Jeigu vaikai taip pat lieka namuose, naudokite skirtingų spalvų lapelius pažymėdami, kada galima aktyviai bendrauti.
Vadovai turėtų, kiek įmanoma labiau sumažinti vaizdo susitikimų kiekį, nes jie dažnai neefektyvūs. Pirmiausia, norint organizuoti susitikimą, reikėtų įvertinti, ar susitikimas yra būtinas. Pavyzdžiui, susitikimai aptarti nuveiktus darbus turėtų nevykti, juos turėtų pakeisti komunikacija elektroniniais laiškais, kitomis elektroninės komunikacijos priemonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)