Nėra vieno universalaus būdo persikvalifikuoti. Kiekvienas žmogus gali pasirinkti savą pokyčių metodą ir tempą. Pranešime spaudai pateikiami penki skirtingi būdai atrasti naują karjeros kelią.

Savarankiški pokyčiai

Turint kompiuterį ir internetą, karjeros pokyčius galima pradėti bet kur ir bet kada. Kad ir kokią naują veiklos kryptį pasirinktumėte, internete atrasite pačių įvairiausių mokymų, skirtų tiek pradedantiems, tiek pažengusiems specialistams.

Puiki pokyčių pradžia gali būti YouTube edukacinis turinys. O norintiems ne tik žinių, bet ir sertifikato, vertėtų rinktis masinio švietimo projektus. Viena populiariausių tokio tipo platformų – Coursera, kuri siūlo ne tik įvairių disciplinų kursus, bet ir universitetų programas.

Savarankiškų pokyčių populiarumą puikiai iliustruoja Coursera vartotojų skaičiaus pokytis: nuo 8 milijonų vartotojų 2014-ais, vartotojų skaičius pakilo iki 38 milijonų 2019-aisiais. Tiesa, besimokančiųjų skaičius nebūtinai atspindi sėkmės istorijų skaičių.


Savarankiški pokyčiai gali būti ir lengviausias, ir sunkiausias pokyčių būdas. Viena vertus, savarankiškų pokyčių pradžia yra labai paprasta. Bet tai bene sunkiausias būdas siekiant įgyvendinti viską iki galo, nes pagunda pasiduoti yra kur kas didesnė, nei mokantis grupėje.

Pokyčiai kartu su draugais

Pokyčiai gali būti lengvesni ir sėkmingesni, jei imsitės jų kartu su draugais. Naudojantis šiuo būdų mokymosi metodai gali būti tokie patys – internetiniai kursai, edukacinės programos, pamokos video formatu. Pagrindinis šio būdo privalumas yra draugų palaikymas ir pagalba.

Tam, kad šis metodas veiktų, neprivalote įtikinėti draugų mesti darbą ir kartu pradėti nuo nulio. Užtenka pasidalinti asmeniniais planais ir tikslais bei pasiūlyti išbandyti ką nors naujo drauge. Kai artimieji seka pažangą ir linki paties geriausio rezultato, pasiduoti tampa kur kas sunkiau, nes esate įsipareigoję sau, bet ir prieš aplinkinius.

Pokyčių pasimatavimas savanoriaujant

Jei ima atrodyti, kad norisi pokyčių, bet dar trūksta užtikrintumo, naują sritį galima išbandyti savanoriaujant. Savanorystę patogu derinti su turimu darbu, o dominančiai veiklai suteikti naujų perspektyvų.

Priklausomai nuo savo amžiaus, galite išmėginti jaunimui (14-29 metai) skirtas savanorystės programas. Jaunimo portalo „Žinau viską“ atstovė Silvija Telksnytė pastebi, kad susidomėjimas savanorystės programomis auga.

„Kiekvienais metais į mus kreipiasi vis daugiau žmonių, turinčių klausimų apie savanorišką veiklą. Jauni žmonės trokšta pokyčių tiek mokydamiesi mokykloje, tiek studijuodami, tiek norėdami pakeisti savo veiklos kryptį. Savanorystė – puikus būdas pasimatuoti pokyčius.“

Jei į jaunimo rėžius nebepatenkate, neskubėkite atmesti savanorystės varianto. Jei žinote, kuria kryptimi norite judėti, pamėginkite tiesiogiai susisiekti su jus dominančia įmone ar organizacija ir aptarti savanoriško darbo galimybes. Šviežios idėjos ir papildomos rankos gali praversti visiems, tad išdrįskite pasisiūlyti.

Kursai, vedantys į pokyčius

Jei žengiant pirmuosius žingsnius į nepažintą veiklą norisi profesionalios pagalbos, verta rinktis specializuotus kvalifikacijos ar profesijos keitimo kursus. Užimtumo tarnyba (buvusi Darbo birža) siūlo į Lietuvos nacionalines prioritetines profesijas orientuotus kursus, kuriais gali pasinaudoti ne tik bedarbiai, bet ir dirbantys asmenys.

Jei Užimtumo tarnyba nesiūlo dominančių kursų, juos galite atrasti ir kitur. Pavyzdžiui, yra mokyklų, kurios siūlo ne tik mokymus, bet ir karjeros konsultacijas. Konsultacijos dar prieš mokymus padeda išsirinkti tinkamiausią karjeros kryptį. O po mokymų teikiama pagalba rengiant CV, susikuriant ir atnaujinant LinkedIn profilį, ruošiantis darbo pokalbiams.

Pokyčių pasirinkimas karjeros mugėje

Pasaulyje vis labiau populiarėjančios karjeros mugės, kuriose įmonės siekia prisistatyti ir pritraukti pokyčių ieškančius darbuotojus, pagaliau žengia ir į Lietuvą. Vasario 29-tą dieną Vilniuje įvyks pirmoji tokio tipo mugė, kurioje dėl naujų talentų varžysis didžiausi IT sektoriaus darbdaviai.

Mugę organizuojančios „Vilnius Coding School“ įkūrėja Julija Rimšelė teigia: „Jei jus domina informacinių technologijų sritis, sveikinu, dabar yra tinkamiausias laikas tokiems pokyčiams. Lietuvoje sparčiai auganti IT rinka yra tokia konkurencinga, kad įmonės pačios ieško žmonių, kuriuos galėtų perkvalifikuoti. Tad organizuojame mugę siekdami sujungti pokyčių ieškančius žmones, ir pokyčius siūlančias įmones.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)