„Kaip rodo 2018 m. MOSTA tyrimo duomenys, trejų metų perspektyvoje Lietuvoje trūks apie 13 tūkstančių informacinių ir ryšių technologijų specialistų. Kasmet Kauno technologijos ir Vilniaus universitetai parengia tik kiek daugiau nei 1100 IT specialistų. Pradedantysis IT specialistas kaip liudija „Software Development Academy“ užsakymu atliktas tyrimas, pvz. Vilniuje, gali tikėtis 18 tūkst. eurų (bruto) metinio atlyginimo, – dėsto specialistų paieškos portalo CVMarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, – tad visiškai akivaizdu, jog IT sektoriaus vilionės pradeda veikti ir tuos, kas dirba visai kitokius darbus visai kitose ūkio šakose. Karjera IT įmonėje – šansas jau ilgą laiką beviltiškai darbo ieškantiems ar visai ne pagal specialybę dirbantiems humanitarams: istorikams, filologams, gamtos mokslų atstovams ir pan.“

Specialistų paieškos portalas CVMarket.lt 1249 besidairančių darbo asmenų paklausė, ar jie ryžtųsi tapti IT specialistais, jei jų turima specialybė taptų nepopuliari. Kaip paaiškėjo, net 72,5 proc. respondentų svarstytų galimybę savo turimą diplomą iškeisti į IT specialisto kvalifikaciją. Tiesa, daugiausia – net 37 proc. – į klausimą „Ar ryžtumėtės keisti profesiją?“ atsakė neužtikrintai „Gal ir vertėtų pabandyti“ arba kiek drąsiau „Kodėl gi ne? Jau galvoję apie tokį karjeros posūkį atsakė 11,2 proc., o variantą „tikrai bandyčiau“ pasirinko net 24,3 proc. apklausos dalyvių.

Yra ir skeptikų

Tačiau kone ketvirtadalio respondentų IT sektoriaus vilionės bent jau kol kas neveikia. Bene daugiausiai – 15,8 proc. – mano, kad bus sunku persilaužti ir krimsti mokslus, nieko bendra neturinčius su jau respondento baigtais, 4,1 proc. ištraukė amžiaus kortą „Esu tam per senas, sena“, 1,4 proc. išvis atsakė manantys, kad IT specialybės greitai taps nebe tokios pelningos, o 2 proc. respondentų (tiksliau respondenčių) vis dėlto teigė, kad programavimas ir kompiuteriai daugiau vyrų teritorija. Beje, jei 78,1 proc. į klausimą atsakiusių vyrų susidomėjo galimybe tapti IT specialistais, moterų, norinčių pabandyti save šioje srityje, buvo tik 67,8 proc. O „tikrai bandyčiau“ atsakė 20,7 proc. dailiosios lyties atstovių ir 27,1 proc. stipriosios. Dar 3,6 proc. visų apklausos respondentų prisipažino, kad jau yra IT srities darbuotojai ar darbuotojos.

Kiek netikėtai susidėliojo atsakymai vertinant respondentus pagal amžių. Jaunesni drąsiau rinkosi galimybę keisti profesiją į IT sektorių, tačiau skirtumas tarp asmenų iki trisdešimties ir daugiau trisdešimties buvo labai nedidelis. Užtikrintai atsakiusių, kad tikrai bandytų, irgi buvo labai panašios dalys. Tačiau abejojančių savo sugebėjimais „Ne, mano galva tam neskirta, mano baigti mokslai visai iš kitos srities“ jaunimo tarpe buvo gerokai daugiau nei tarp vyresnių.

...ir jau pasukusių į IT

Tačiau Lietuvos gyventojai ne tik svajoja tapti informacinių technologijų specialistais. Ne vienas jau yra baigęs perkvalifikavimo kursus ir netgi dirba IT kompanijose ar įmonių IT skyriuose.

Buvusi biochemikė Frančeska Dobrovolskytė po 20 metų darbo pagal specialybę tapo testuotoja ir šiuo metu dirba viename didžiausių Lietuvos bankų. Ruošdamasi karjerai IT sektoriuje Frančeska baigė 6 savaičių programavimo pagrindų kursus, o po to tęsė mokslus programų testavimo mokymuose. „Norą pabandyti slopino Lietuvoje vyraujantis jaunystės kultas, raginantis dar labiau abejoti savo jėgomis. Vis dėlto, mane sustabdyti ne taip lengva!“ – sako F.Dobrovolskytė. Šiuo metu IT srityje darbuojasi ir kelių inžinierius Mindaugas, ir muzikantė Ieva, ir kineziterapeutė Greta, ir transporto inžinierius Aurimas, ir paveldosaugininkė Agnė.

Kas populiariausia IT

„Norintys pradėti karjerą informacinių technologijų srityje dažniausiai renkasi mokytis web dizaino ir programavimo, programų testavimo, duomenų analitikos, programavimo kalbos C#. Nežinantys, kam teikti pirmenybę, pradžioje paprastai nutaria studijuoti programavimo pagrindus, o po to jau renkasi kurią nors specializaciją, – dėsto „Vilnius Coding School“, teikiančios IT mokymo paslaugas, vykdantysis vadovas Jevgenij Abdulajev, – būtų sudėtinga pasakyti procentais, kiek pas mus mokėsi ir mokosi humanitarinių ar tiksliųjų mokslų atstovų, tačiau tikrai matome, kad į IT specialistus jau persikvalifikavo ir dar ketina tai padaryti pačių įvairiausių profesijų atstovai.“

IT darbuotojas

J.Abdulajev nuomone, naujausios darbo rinkos tendencijos rodo, kad visos profesijos yra vis labiau veikiamos naujųjų technologijų, todėl daugumoje dabartinio darbo pozicijų jau prireikia ne tik, pavyzdžiui, pardavimo metodikų išmanymo, tačiau ir bent elementarių programavimo žinių, gebėjimo naudotis tam tikrais duomenų analitikos įrankiais.

Persikvalifikavimo netikėtumai

„Visgi kalbant apie darbus, kurie labiausiai tinka pradedantiems savo karjerą IT sektoriuje, sunku pateikti vienareikšmišką atsakymą. Galiu išvardyti ne vieną sėkmingą pavyzdį, kai klientų aptarnavimo vadybininkas ar teisininkas tapo programų testuotoju, o šaltkalvis – įvaldė programų kodo rašymą. Savo praktikoje turime ir dar labiau netikėtų transformacijų. Darbas kaip ir konkrečios mokymų programos pasirinkimas priklauso ne tik nuo žmogaus noro įsisavinti naujas žinias, bet ir nuo jo asmeninių savybių (pvz. kruopštumo, atkaklumo, mokėjimo susikoncentruoti) bei siekiamų tikslų,“ – mano „Vilnius Coding School“ atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)