Esu atlikusi daugybę atrankų ir daugybę kartų stebėjau kandidatus, kurie puikūs, bet atvyksta keistai kvepėdami ar apsirengę visiškai netinkamai.

Apranga ir kūno kvapas yra labai svarbūs dalykai. Beveik visuomet, jei tenka rinktis iš dviejų vienodai motyvuotų ir tinkamų kandidatų, pralaimi tas, kuris atrodo netinkamai. Kalbant apie „netinkamai“, noriu paminėti, kad straipsnyje nekalbėsiu apie diskriminuojančius dalykus – svorį, odos spalvą ir pan. Papasakosiu apie tinkamą aprangą, aksesuarus ir higieną, pasidalinsiu keletu pavyzdžių, kaip netinkama apranga sutrukdė gauti darbą. Tikiu, kad tai padės jums permąstyti ir savo įvaizdį prieš būsimą darbdavį. Taigi pradėkime.

Rinkdamiesi aprangą atsakykite sau į klausimą „Koks mano tikslas būsimame darbo pokalbyje“?

Įprastai darbo pokalbio tikslas yra nustebinti savo patirtimi, asmeninėmis savybėmis, charakteriu, o ne išvaizda, tad kuo kukliau atrodysite, tuo bus geriau. Šiuo atveju siūlyčiau vengti ryškių, „rėkiančių“ rūbų, didelių iškirpčių, permatomų audinių, sportinės aprangos elementų, stipriai prigludusių rūbų, ekstremalių aukštakulnių. Spalvinga/madinga apranga tinka tiems, kurie darbinasi į reklamos agentūrą ar kitokią kūrybinę įmonę.

Jei esate moteris, atkreipkite dėmesį savo makiažą. Dirbtinės blakstienos, ryškios arba labai blizgios lūpos, papuošalai ir ilgi spalvoti nagai labai nukreipia dėmesį. Kalbant su ryškiai atrodančiomis moterimis tiesiog sunku susikaupti. Lygiai taip pat ir su vyrais – venkite pernelyg aptemptų, kūno linijas išryškinančių rūbų, šortų, marškinėlių su „rėkiančiais“ užrašais.

Niekuomet neprašausite apsirengęs (-usi) oficialesniais, dalykiškesniais rūbais. Jei pasirinkote kitokią aprangą – svarbiausia, kad ji būtų tvarkinga ir švari. Išlyginti rūbai bei švarūs batai dar nesutrukdė nė vienam.

Įsitikinkite, ar nuo jūsų kūno nesklinda blogas kvapas

Jei į darbo pokalbį skubate po sunkios dienos, raskite minutėlę šiek tiek apsiprausti ar bent jau atgaivinkite kūną drėgnomis servetėlėmis. Kandidatai dažnai nepajunta, kad nuo jų kvepia visai ne gėlėmis, o prakaitu. Taip būna, kai visą dieną kažkur užsisukę lekiate, bėgate, dirbate. Žmonės pripranta prie savo kūno kvapo ir jį jausti tiesiog nustoja. Su tuo susidūriau ne kartą ir, patikėkite, tai nebuvo malonu.

Užsitikrinkite gerą burnos kvapą bei susitvarkykite nagus

Streso metu ima džiūti gerklė, o dėl to gali prastai kvepėti iš burnos. Prieš pokalbį būtinai atsigerkite vandens, galite sučiulpti mėtinį ledinuką, suvilgyti lūpas vazelinu. Beje, jokiu būdu nerūkykite. Pats blogiausias mišinys – cigaretė ir kava.

Kalbant apie nagus – pats geriausias sprendimas būtų trumpi – vidutinio ilgio nagai padengti neutraliu, ne itin ryškiu laku. Preciziškas manikiūras salone tikrai nėra reikalingas. Jūsų nagai tiesiog turi būti tvarkingai nukirpti (nenukramtyti). Jei juos lakuojate – įsitikinkite ar lakas nėra nutrupėjęs, ar ne per ryškus. Mėlyna spalva bei mirgantys raštai labai tinka vakarėliams ir šventėms, darbo pokalbiui – ne itin.

Atrodo, įprasta higiena ir taisyklės, bet kuriozinių situacijų susijusių su išvaizda ir higiena yra daugiau nei gausybė. Pateikiu keletą pavyzdžių iš savo darbo patirties.

Ieškojau vadybininkės (-o) į vieną tarptautinę įmonę. Pareigos rimtos, tektų vadovauti nedidelei komandai, priiminėti sprendimus, kontroliuoti tam tikrus procesus. Kandidatė telefoninio pokalbio metu pasirodė tikrai šauni, gyvenimo aprašymas taip pat buvo tinkamas, tad su nekantrumu jos laukiau atvykstant.

Koridoriuje pasitinku šviesiaplaukę susivėlusiais plaukais, kiek patrintu makiažu ir mini suknele. Nors žinot, būsiu atvira, tai buvo labiau panašu tiesiog į ilgesnę palaidinę. Iš užpakalinės pusės skeltukas iki pat sėdynės. Suknelė ryškios spalvos, su nėriniais. Viso pokalbio metu sunkiai tvardžiau savo žvilgsnį, jaunos moters apranga mane blaškė ir kelis kartus pagavau save mąstant, kad gal ji atvyko čia iš po vakarėlio. Merginą informavau, kad į antrą pokalbį atvyktų apsirengusi oficialiau, suteikiau keletą patarimų, ji mandagiai linktelėjo, bet scenarijus pasikartojo. Kitame pokalbio etape, kuris vyko su įmonės vadovu, buvo pasirinkta panašios patirties mergina, kuri atrodė kukliau.

Dar viena situacija nutiko mano kolegei, ji su nekantrumu laukė kandidato į parduotuvės vadovo (-ės) pareigas. Labai šauni parduotuvė, tad ieškojome ne mažiau šaunaus vadovo (-ės). Atvykus vienam iš kandidatų ir jam nusivilkus paltą po biurą pasklido prakaito kvapas. Vėliau kolegė pasiskundė, kad dar stipriau jam „kvepėjo“ ir iš burnos. Vaikinas buvo šviežiai parūkęs ir atsigėręs kavos. Po dešimties minučių pokalbis baigėsi, nes buvo neįmanoma kentėti nemalonaus kvapo.

O dar buvo situacija, kai nuostabaus balso moteris atvyko pokalbiui ir nustebino apkramtytais nagais, susivėlusiais plaukais ir tokio murzinumo megztuku, kad sunku ir patikėti. Deja, negalėjau jos matyti administratorės pozicijoje. Panašiai buvo ir su gražuole ilgais mėlynais nagais bei liemenį siekiančiais nubalintais plaukais. Šauni mergina, puiki patirtis – bet antrajame etape viešbučio vadovas tokią kandidatę atmetė argumentuodamas, kad administratorė yra įmonės veidas. Deja, bet mėlyni nagai, vakarinis makiažas bei balinti plaukai nepadėjo dar vienam kandidatui.

Pavyzdžiai, galbūt, „stiprūs“, bet ne tokie ir reti. Galbūt kai kurie žmonės taip užsisuka kasdienybėje, kad užmiršta pasirūpinti savimi. Jokiu būdu nesmerkiu tokių žmonių, tik kartais mąstau, ar jie apie tai žino. Jei ieškote darbo, visai patarčiau pasikalbėti su bičiuliais ar šeimos nariais. Tiesiog paklauskite, kaip jie vertina jūsų stilių, šukuoseną, ką pasiūlytų apsirengti ir pan. Gal jie galėtų kažką pasiūlyti, kad pasirodytumėte darbo pokalbyje geriau.

Niekas negimė mokėdamas ir viską suprasdamas, suvokimą apie tam tikrus dalykus žmonės turi ne vienodą. Esu tikra, kad geriau pastabas ir komentarus šiuo klausimu maloniau išgirsti iš bičiulio nei atrankų specialisto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)