1. Tikslas

Jei pretenduojate į konkrečią poziciją, akivaizdu, kad jus domina šis darbas.
Išimtis: jei jūsų situacija neįprasta, pavyzdžiui, kardinaliai keičiate veiklos sritį – tokiu atveju naudinga glaustai paaiškinti aplinkybes.

2. Nesusijusi darbo patirtis

Taip, galbūt kai mokėtės pirmame kurse, ir buvote vadinamas „pieniškų kokteilių karaliumi“, tačiau jei norite šio titulo atsikratyti, laikas išbraukti tokį šlamštą iš savo gyvenimo aprašymo.

3. Asmeniniai duomenys

Gyvenimo aprašyme nenurodykite šeiminės padėties, religinių įsitikinimų ar mokesčių mokėtojo kodo.

Galbūt anksčiau tai buvo priimta, tačiau šiais laikais darbdavys neturi teisės klausinėti tokių dalykų, todėl nereikia jų įtraukti į gyvenimo aprašymą.

4. Hobis

Jei jis niekuo nesusijęs su pozicija, į kurią pretenduojate, tai tik personalo atrankos specialistų laiko gaišinimas.

5. Gyvenamosios vietos adresas

Pilnas gyvenamosios vietos adresas – tai pirmas dalykas, kurį reikėtų išbraukti iš savo gyvenimo aprašymo. Šiais laikais niekas jo nebenurodo, be to, tai kelia grėsmę saugumui.

6. Amžių išduodančios detalės

Jeigu nenorite tapti diskriminacijos dėl amžiaus auka, reikia iš gyvenimo aprašymo ištrinti ne tik savo gimimo datą, bet ir metus, kada baigėte vidurinę mokyklą.

7. Keli telefono numeriai

Į gyvenimo aprašymą užtenka įrašyti vieną telefono numerį. Tai turi būti jūsų asmeninis mobiliojo telefono numeris, kad galėtumėte kontroliuoti, kas atsiliepia į įeinančius skambučius, taip pat tai, kada ir kaip atsiliepia autoatsakiklis. Be to, vargu ar norite, kad darbdaviai mėgintų su jumis susisiekti penkiais skirtingais būdais – juk jums patiems teks viską sekti.

8. Asmeniniai įvardžiai

Jūsų gyvenimo aprašyme neturėtų būti žodžių „aš“, „ji“, „mano“ ir pan. Nerašykite pirmuoju ar trečiuoju asmeniu – ir taip aišku, kad gyvenimo aprašymas yra apie jus ir jūsų patirtį.

9. Neprofesionalus elektroninio pašto adresas

Jei vis dar naudojate seną elektroninio pašto adresą, pavyzdžiui, BeerLover123@gmail.com arba CuteChick4life@yahoo.com, atėjo laikas susikurti naują. Užtruksite tik kokias dvi minutes, be to, jums tai nieko nekainuos.

10. Jūsų dabartinės darbovietės kontaktiniai duomenys

Tai ne tik pavojinga, bet ir kvaila. Argi išties norite, kad potencialūs darbdaviai skambintų jums į dabartinę darbovietę? Kaip jūs tai paaiškinsite bendradarbiams ir vadovybei?

11. URL adresai socialinių tinklų, kurie nėra susiję su pareigomis, į kurias pretenduojate

Nuorodos į asmeninius tinklaraščius ar pinteresto ir instagramo puslapius ne tokios svarbios, kad būtų įtrauktos į gyvenimo aprašymą.

Tačiau derėtų nurodyti savo paskyros „LinkedIn“ ir kitų su pareigybe susijusių platformų URL adresą.

12. Darbo patirtis, įgyta anksčiau nei prieš 15 m.

Pamatęs darbo patirtį, įgytą iki 2000 m., dažnas personalo atrankos specialistas toliau jumis nebesidomės. Į gyvenimo aprašymą reikia įrašyti tik pastarųjų 15 metų patirtį.

13. Pasenę šriftai

Nebenaudokite „Times New Roman“ ir „Serif“ šriftų, nes jie paseno ir išėjo iš mados. Naudokite standartinius neįmantrius šriftus, pavyzdžiui, „Arial“.

Be to, rinkdamiesi šrifto dydį, turėkite omenyje, kad jūsų tikslas – sukurti vizualiai patrauklų, lengvai skaitomą gyvenimo aprašymą.

14. Neįprasti šriftai

Dekoratyviniai šriftai taip pat yra tabu. Jei bandysite „papuošti“ savo gyvenimo aprašymą įmantriu šriftu, jį bus sunkiau skaityti, tad personalo atrankos specialistai mažiau apie jus sužinos.

15. Abstraktūs pasiekimai

Ne šiaip nurodykite, kad jums pavyko pasiekti X, Y ir Z – pagrįskite tai faktais.
Pavyzdžiui, vietoj „Padidinau įmonės pelningumą“, geriau rašyti „X projekto įgyvendinimas paskatino pelno augimą Y proc.“

16. Rašybos ir gramatikos klaidos

Galbūt tai atrodo akivaizdu, bet šis punktas vienas iš svarbiausių, nes gyvenimo aprašymas su rašybos ir gramatikos klaidomis dažniausiai keliauja tiesiai į šiukšlių dėžę. O juk klaidas nesunku ištaisyti. Tereikia dar kartą įdėmiai perskaityti tekstą ir galbūt dar paprašyti kito žmogaus, kad jį peržvelgtų.

17. Paaiškinimas, kodėl norite gauti šį darbą

Tam skirtas motyvacinis laiškas ir pokalbis.

Gyvenimo aprašymas nėra tinkama vieta aiškinti, kodėl puikiai tinkate šioms pareigoms arba kodėl norite gauti šį darbą. Tai turi būti akivaizdu iš jūsų įgūdžių ir kvalifikacijos. O jeigu ne, reiškia, arba jūsų gyvenimo aprašymas niekam tikęs, arba jūs netinkate šiam darbui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)