EBPO Geresnio gyvenimo indekso duomenimis, olandai dirba ne per daug, o laisvalaikiui, miegui ir poilsiui skiria užtektinai laiko. Indekse šalys išrikiuojamos pagal tai, kiek jų gyventojai išlaiko profesinio ir asmeninio gyvenimo balansą.

Indekse Olandija surinko 9,5 balo iš 10-ies, antroje vietoje – Italija su 9,4 balo, trečioje – Danija su 9 balais. Iš 40-ies į indeksą įtrauktų šalių paskutines vietas užėmė Kolumbija ir Meksika.

Asociatyvi nuotr.

2019 m. Geresnio gyvenimo indekso pirmos 10 šalių:

1. Olandija,

2. Italija,

3. Danija,

4. Ispanija,

5. Prancūzija,

6 Lietuva,

7. Norvegija,

8. Belgija,

9. Vokietija,

10. Švedija.

Tik 0,4 proc. dirbančiųjų Olandijoje dirba labai ilgai – daugiau nei 50 valandų per savaitę, bet šis darbo valandų skaičius vienas mažiausių iš visų indekse esančių valstybių.

EBPO indekso duomenimis, vidutiniškai 11 proc. žmonių dirba labai ilgai.

Lietuva – 6-oje vietoje

Lietuvos gyventojų atlyginimai mažesni nei norvegų ar vokiečių, tačiau lietuviai gali pasigirti labiau subalansuotu profesiniu ir asmeniniu gyvenimu. Geresnio gyvenimo indekse Lietuva surinko 8,6 balo.

Tai viena konkurencingiausių pasaulio valstybių. Dėl spartaus ekonomikos augimo Lietuva neretai vadinama Baltijos tigru.

Mažiau streso

„Ilgos darbo valandos gali pakenkti žmonių sveikatai, sukelti nesaugumo pojūtį ir sustiprinti stresą, – rašoma EBPO ataskaitoje. – Kuo daugiau žmonės dirba, tuo mažiau laiko lieka kitoms veikloms, kaip antai, rūpinimuisi savimi, poilsiui.“

Vienas iš indekso autorių vertinimo kriterijų – kiek laiko kasdien visą dieną dirbantys žmonės skiria laisvalaikio ir rūpinimosi savimi veikloms. Pagal šį kriterijų pirmauja Italija su 16,5 val., po jos eina Prancūzija, Ispanija ir Danija.

EBPO indekse pirmas 10 vietų užima Europos valstybės. JAV yra 27-oje vietoje, 11 proc. jos gyventojų dirba labai daug.

Kaip rašoma EBPO ataskaitoje, labiausiai nuo netinkamo profesinio ir asmeninio darbo balanso nukenčia šeimos, taigi šalių vyriausybėms patariama palaikyti savo gyventojus ir skatinti juos subalansuoti darbą ir asmeninį gyvenimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (202)