Pirmoje dalyje jau rašėme apie kelis originalius būdus, kaip be vargo per mėnesį gauti papildomų pajamų. Pavyzdžiui, vilnietė Monika užsiima kiek netradicine veikla – mergina dirba ne tik vaikų, bet ir kačių aukle. Šeimininkams išvykus atostogų, Monika už vieną apsilankymą pas jų augintinius uždirba 2,5 Eur, o per dieną – 5 Eur. Taigi, jei šeimininkas išvykęs dviem savaitėms, nusimato 70 Eur uždarbis. Palyginimui, vaikų priežiūros valandinis atlygis siekia nuo 3,5 iki 10 Eur.

Tai – tik vienas iš neįprastų būdų, kaip užsidirbti papildomų pajamų.

Swedbank“ atliekami tyrimai parodė, kad dažniausiai verslo imasi 35-erių ir daugiau metų sulaukę gyventojai. Anot „Swedbank“ Finansų instituto vadovės Jūratės Cvilikienės, sulaukusieji tokio amžiaus jau būna spėję sukaupti pakankamai patirties, santaupų ir idėjų, kurias norėtų paversti realybe.

„Jei kalbame apie papildomas veiklas, tokias kaip fotografavimo, programavimo paslaugas, auklių ar namų tvarkytojų darbą, dažnai tai yra dar tik studijuojančių ar jaunų specialistų uždarbio šaltiniai. Vyresni žmonės dažnai parduoda sezonines gėrybes, užaugintas savo sodybose ar surinktas miškuose“, – įžvalgomis dalijasi J. Cvilikienė.

Pagrindinė papildomos veiklos motyvas – papildomos pajamos. Tačiau, pasak pašnekovės, dažnai konsultavimo, fotografavimo ar kitas laisvai samdomų specialistų paslaugas teikiantys žmonės įvardija, kad labai svarbi ir savirealizacija.

Eurai

Motociklu vežioja vaikinus

36-erių Evelina iš Vilniaus motociklą vairuoja daugiau nei 10 metų. Minties užsidirbti iš bernvakario ar mergvakario kaltininkų vežiojimo ji tikina neturėjusi, tačiau vis atsirasdavo žmonių, kurie teiraudavosi motociklininkų, ar galėtų pavežioti būsimą nuotaką ar jaunikį.

„Aišku, visada smagiau, jei vaikiną veža mergina, arba merginą – vaikinas. Na, negi sunku pasisodinti keleivį ir nuvežti nuo taško A iki taško B? Tikrai nesunku, o ir smagu – dalyvauji kažkieno šventėje, pradžiugini visus jos dalyvius“, – šypsosi Evelina.

Moteris sako girdėjusi, kad vaikinai motociklu veža būsimas nuotakas už pilną benzino baką, tad tokią praktiką perėmė ir ji. Pilnas bakas degalų atsieina apie 20 eurų.

„Visada sakydavau, kad vežu už degalų baką. Aišku, sumokėdavo pinigais, bet anksčiau degalai buvo pigesni, tad atlygis buvo kiek mažesnis. Nors jis itin simboliškas, tokioms paslaugoms būna bumai, nes gi žmonės šventėms ieško vis ko nors originalaus“, – sako Evelina.

Pati moteris įvardija, kad ši veikla – gana rizikinga: „Juk veži žmogų ne su visa motocikline apranga, duodi šalmą, gal dar kiek apsaugų, o greičio tai, aišku, nori, tačiau visada pasirūpindavome keleivio draudimu.“

„Manau, iš kiekvieno pomėgio galima užsidirbti, net ir specialiai negalvojant, kad reikia būtinai iš ko nors išspausti pinigą“, – įsitikinusi pašnekovė.

Savaitgaliais rašo tekstus

Indrė Vaičiulienė dirba su rinkodara ir reklama susijusį darbą. Moteris rašo ir maisto tinklaraštį, iš kur atėjo jos pirmi užsakymai rengti tekstus žurnalui „Virtuvė“. Vėliau kurso draugė Indrės paprašė paruošti keletą įrašų ir maketų jos vyro restoranui. Šie įrašai esą patiko papuošalų gamintojams „Amby“, tad jie moters paprašė parašyti SEO tekstų (dažniausiai 300–500 žodžių tekstai, kurie parašyti puslapio idėją atitinkančia tema, naudojant raktinius žodžius), prekių aprašų ir socialinių tinklų įrašų.

„Šio projekto savininkui ėmė rašyti kiti ir klausti, kas jiems rašo. Tad pirmi projektai atėjo pagal rekomendacijas. Neieškojau papildomo darbo, jis susirado mane“, – pasakoja Indrė.

Šiuo metu pašnekovė rašymui skiria apie 8 valandas per savaitę, dažniausiai savaitgaliais. „Esu pelėda, tad geriausios mintys ateina sutemus. Džiaugiuosi, kad užsiimu šia papildoma veikla. Ji įneša kitokių projektų, skatina tobulėti ir domėtis dalykais, apie kuriuos paprastai net nepagalvočiau“, – šypsosi ji.

Užsakomų tekstų rašytojai turi feisbuko grupę „Tekstų rašytojai“. Ten skelbiasi tiek ieškantys rašančių asmenų, tiek galintys rašyti. Be to, vyksta ir konsultacijos apie vertimus, ieškoma pagalbos. Indrė šioje grupėje yra gavusi ne vieną užsakymą.

Anot jos, veiklos pelningumas priklauso nuo asmens įgūdžių rašyti ir derėtis. Siūlomi įkainiai Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje esą itin skiriasi. „Jei esi kūrybingas, moki analizuoti, rinkti duomenis ir darai tai greitai, veikla gali būti labai sėkmingai vystoma. Tačiau minusas – nenuolatiniai projektai. Juk atidavei svetainės tekstus ir viskas. Nebent pavyko pasiūlyti naujienas, tinklalapio įrašus.“

Tekstų kainos, pasak Indrės, primena turgų: kuo daugiau rašytojas investuoja į save ir mokymus, daugiau rašo, ir jo tekstai atsiranda viešai, tuo galima prašyti aukštesnės kainos. Tuo metu naujokas tekstų rašytojas už paprastą 250 žodžių tekstą atlygio neva gali tikėtis nuo 10 Eur, o ar tuos 250 žodžių jis parašys per vieną, ar per 8 val. – priklauso nuo jo gebėjimų.

„Tai kūrybinis darbas, ne fizinis, tad kainos neįmanoma tiksliai nustatyti. Tikintis normalios kokybės tekstų, reikėtų pasiruošti mokėti bent 20 eurų už 250 žodžių. Tačiau vėlgi priklausys, ar tekstas analitinis, kai pats renki duomenis, ar tai aprašas „iš gyvenimo“. Tai tikrai yra ankstesniais darbais paremtas darbas“, – aiškina Indrė.

Tekstų užsakymų kainas neva nusistato pats rašytojas arba, kaip pasakoja pašnekovė, užsakovas gali pasiūlyti ir savo kainą: „Turim 20 puslapių po 250 teksto užduotį, siūlom 260 eurų. Ar padarysit?“

„Rašančiųjų – daug, jei reikia vidutinės kokybės – užsakymas gali varijuoti. Tikrai esu rašiusi pigiau, nei norėčiau. Tačiau jei pasiūlo gerą kiekį ir, jei tuo metu neturiu projektų, o suplanuoju pirkinius ar kažką, sutinku“, – sako Indrė.

Pasyvios pajamos ir internetinės apklausos

Margarita iš Vilniaus šiuo metu augina vaiką, tad savo laiką ir visą kitą veiklą planuoja kartu su juo. Kaip ji pasakoja, dar iki vaiko priežiūros atostogų kelis metus moteris parduoda drabužius per internetinę platformą „Vinted“. Čia ji kelia naujus ir dar geros prekinės išvaizdos rūbus, taip pat parduoda ir daiktus, elektrinius prietaisus, avalynę.

Drabužiai atiduoti

„Viena veikla neužsiimu, nes kai kur gali ir nieko nevykti, tad neužsidirbsiu. Vienur kaupiasi pasyvios pajamos, ir nieko nereikia daryti pačiai: investavimo platformos, bonusų programos. Patikrinu elektroninį paštą, kai turiu laiko, pavyzdžiui, kai miega vaikas. Tuomet bent po kelias valandas skiriu ir drabužių aprašymams, redagavimui, atrašau klientams. Per mėnesį ši veikla man atneša papildomus 60 eurų“, – pasakoja moteris.

Moteris taip pat platina kosmetiką ir namų apyvokos reikmenis: „Labai esu patenkinta amerikiečių produkcija – „Melaleuca“ kompanija, kuri turi savo lojalių klientų internetinę parduotuvę. Įmonė neskatina platinti produkcijos, kuri yra natūrali ir nekenksminga, o tiesiog rekomenduoja pakeisti apsipirkimo įpročius, pateikia reikalingą informaciją savo webinaruose (nuotoliniuose mokymuose – aut. p.). Iš to uždirbama, jei registruoji žmones į kompaniją, kurioje jie tampa lojaliais klientais ir visada perka su nuolaida, taip pat grįžta lojalūs pinigai už prekes.“

Anot Margaritos, norint užsidirbti iš kosmetikos platinimo, reikia įvykdyti mėnesio pardavimą, tada skaičiuojami komisiniai. Jau minėtoje amerikiečių kompanijoje neva galima uždirbti apie 20 Eur kas mėnesį. „Žinoma, reikia turėti laiko paroje, nuolat dirbti, nors, atrodo, kad tai pasyvios pajamos“, – sako vilnietė.

Margarita taip pat dalyvauja apmokamose apklausose „TNS.lt“, „Forum.lt“ ir „Manonuomonė.lt“. Šiose svetainėse esą galima gauti taškų ir juos iškeisti į 5 Eur dovanų kuponus.

Horoskopai
Konsultuoja žmones pagal žvaigždes

Lietuvė Vaida gyvena svetur, už Atlanto, ir įprastai dirba klientų aptarnavimo sferoje. Tačiau po darbo moteris užsiima neeiline veikla – konsultuoja žmones astrologijos pagalba Youtube kanale „AstroVaida“. Visgi ji pripažįsta, kad iš šios veiklos labai daug užsidirbti dar nepavyksta.

„Tai yra mano hobis, tad man malonu pakonsultuoti žmones dėl tam tikrų kilusių problemų per astrologijos prizmę. Jeigu žmogus atsidėkoja pinigine išraiška, žinoma, labai malonu, bet kol kas stengiuosi tik nuoširdžiai padėti. Tai nėra verslas – apiplėšinėti žmones. Tai – itin intensyviai su žmogaus dvasingumu susijusi veikla ir pagalba“, – sako Vaida.

Pašnekovė pabrėžia, kad ši jos veikla nėra tik idėja, o pašaukimas. Žinių ji semiasi iš šaltinių anglų kalba ir astrologija domisi apie 7-erius metus.

„Turint hobį, jis nesijaučia kaip darbas, bet malonu, kad besikreipdami žmonės įvertina kito žmogaus laiką, mokslus, investicijas ir pinigine išraiška. Šiuolaikiniame pasaulyje viskas itin sumaterialinta ir, deja, nėra taip paprasta išgyventi tik dirbant iš idėjos. Taigi tai nėra mano pagrindinis pajamų šaltinis, bet turiu svajonę, jog juo vieną dieną taps“, – viliasi Vaida.

Dalyvaukite išskirtiniame DELFI ir CVbankas.lt inicijuojamame projekte „Superdarbdavys 2019“! Kviečiame nominuoti savo mėgstamiausią įmonę ir balsuoti specialioje platformoje – www.delfi.lt/apps/darbdavys2019/.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)