Genialumas visada yra nulemtas konteksto. Kad jis pasireikštų, tobulėjimo keliu būtina pasistūmėti kur kas toliau nei per kelis žingsnius. Vis dėlto verta paminėti, kad puoselėti bendruosius intelektinius gebėjimus bei kūrybingumą ir stengtis, kad jie plėstųsi, neužginta niekam. Trokštamų rezultatų taip pat gali sulaukti kiekvienas.

Norite įsitikinti? Tad valandą per dieną skirkite konkrečiai toliau aprašytai veiklai.

10 minučių pamąstykite

Kaip dažnai paklausiate savęs, kodėl darote tai, ką darote?

Turimos galvoje ne vien kasdienių darbų sąraše esančios užduotys ir ne tokie užsiėmimai, kuriuos galima pateisinti gaunamu atlygiu arba kylančiu pasitenkinimu. Juos apsvarstyti, aišku, irgi verta, bet tikrasis klausimas, kurį turėtumėte sau užduoti, galėtų panėšėti į „Kokia visa ko prasmė?“

Kodėl egzistuoja pasaulis, kuris jus žavi? Galbūt ką nors jame norėtumėte pakeisti?

Kokią savo gyvenimo dalį galėtumėte pavadinti idealia? Jei didžiąją, kas galėtų lemti sėkmių ir nesėkmių proporcijos pasikeitimą?

Atsakymų į tokio tipo klausimus paieškos – tik paviršinio sluoksnio atkėlimas, bet gilūs, kontempliuoti verčiantys klausimai nuneša toliau nei daugelis žmonių kasdien nukeliauja svajodami ar tiesiog klaidžiodami mintimis. Labai svarbu ir tai, kad išsamūs svarstymai įpratinai aiškiai mąstyti.
Toks mąstymas gali suteikti džiaugsmo, kadangi kartais priveda prie atsakymo, leidžiančio suprasti, ką gyvenime turėtumėte labiausiai vertinti ir ko atkakliausiai siekti. Supratus tokius dalykus, gyventi tampa bent kiek paprasčiau.

Idėjos, kurias pasiūlo išorinis pasaulis, iš tiesų labai vertingos, tačiau bandant suvokti dalykų prasmę dar vertingesnės kartais yra idėjos, kurios savaime užgimsta galvoje.

Taigi, kasdien užduokite sau kokį nors nelengvą klausimą, ir nuodugniai jį apsvarstykite.

Kasdien po 20 minučių paskaitykite

Skaityti internetu teikiamą turinį – puikus būdas neatsilikti nuo aktualijų.

Internete gausu labai vertingos informacijos ir nemažai sumanių žmonių dalijasi jame dėmesio vertomis mintimis.

Vis dėlto knygos skleidžia tam tikrą magiją, kurios neįmanoma atkartoti. Toji magija sklinda iš gelmės, kurią tik knygos sugeba sukurti.

Kad ir šis straipsnis gali kuo nors sudominti, ko nors išmokyti, tačiau jis tikrai taip neįtraukia, kaip gera istorija arba išsami analizė.

Skaitymas taip pat susijęs su galvoje kylančių minčių eiga ir su mėginimu suprasti autoriaus dėstomas tiesas. Vykstant šiems procesams neišvengiamai lavėja intelektas.

Jei kiekvieną dieną bent 20-iai minučių atsiversite knygą arba perskaitysite 15–20 puslapių, per metus pavyks užbaigti maždaug 15–20 knygų.

Visiškai neperdedant galima pasakyti, kad vienui vienintelė knyga tikrai pajėgi iš esmės pakeisti žmogaus gyvenimą. Jei 20 minučių kasdien skirsite skaitymui, pasikeisti turėsite net 20 progų per metus.

Peršasi vienareikšmiška išvada, kad skaitymui paaukotos laiko ir pinigų investicijos atneša didesnę grąžą nei atsidavimas bet kuriai kitai veiklai.

Mokymasis, skaitymas

30 minučių per dieną išlaikykite sutelktą dėmesį

Užvis daugiausia galima išmokti panyrant į meistrystės siekimo procesą.

Kai kūną ir protą sutelkiame vienai konkrečiai veiklai, atsiranda galimybė pagilinti mąstymo procesus tiek, kiek vien galvojant ir skaitant nepavyktų.

Logiška manyti, kad muzikantas, repetuojantis kokį nors kūrinį, arba dailininkas, susitelkęs į tapymo procesą, tobulina savo meistriškumą ir sulaukia deramo atlygio.

Uoli praktika teikia ir dar vieną pranašumą. Būnant ypač susitelkus, susidomėjus konkrečia veikla, tobulėja mąstymo mechanizmai. Daug reikšmės tenka gebėjimui įsisavinti informaciją: kai tai vyksta, automatiškai plečiasi intelektinio pajėgumo ribos.

Mokymasis mokytis yra labai reikšmingas procesas, padedantis įgyti greitai kintančiame šiuolaikiniame pasaulyje ypač reikalingų savybių. Jis neįmanomas, jei nepavyksta tinkamai susikaupti, be to, verčia pareikalauti iš savęs daugiau jėgų.

Nesvarbu, ar užsiimate mėgstama veikla, ar kokiu nors darbiniu projektu, labai naudinga skirti jam vos pusvalandį per dieną. Jei taip darysite, palaipsniui tobulėsite. Be to, pavyks ne tik maksimaliai atsiskleisti, bet įgyti sumanumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)