Kad jaustųsi bent kiek ramiau, jiems siūloma laikytis tam tikros taktikos, tiksliau – vadovautis keturiais paprastais patarimais: pirkti atsižvelgiant į biudžetą, taupyti labiau nei, jų nuomone, būtina, pasitikėti asmeniniais finansų valdymo sugebėjimais ir leisti sau pailsėti.

„Iš pateiktos ataskaitos tampa aišku, kad maždaug trečdalis (35 proc.) tūkstantmečio kartos atstovų, paprašyti įvardyti daugiausia streso sukeliančią su finansais susijusią aplinkybę, pamini nepakankamas santaupas, 24 proc. – profesinę karjerą, 21 proc. – neefektyvų planavimą ir neturėjimą pakankamai santaupų, iš kurių teks pragyventi sulaukus pensinio amžiaus, ir 20 proc. – neturėjimą galimybių įsigyti būstą“, – nurodo Haley Ross, teikusi konsultacijas „Bank of America“ ataskaitą rengusiai komandai.

Pirkite atsižvelgdami į biudžetą

Išleidžiant daugiau nei pavyksta uždirbti, išvengti streso tiesiog neįmanoma. Rūpesčiai dėl pinigų gali labai greitai uzurpuoti ir kitas gyvenimo sritis, todėl geriau planuokite biudžetą.

Net nuo minties, kad teks sudarinėti biudžetą, kai kuriuos žmones apima panika, tačiau tai padaryti verta ir net būtina. Atsižvelgdami į biudžetą, labai gerai žinosite, keik galite išleisti.

Turint prieš akis pajamų ir išlaidų sąmatą, daug lengviau kontroliuoti finansus. Tai didelis žingsnis gyvenimo be streso link.

Stenkitės kuo daugiau sutaupyti

Nepakankamos santaupos, kaip jau minėta, yra viena iš pagrindinių priežasčių, verčiančių nerimauti susimąsčius apie finansus.

Atsidėti 20 ar netgi 10 procentų pajamų, aišku, pavyks ne kiekvienam, tačiau taupyti būtina – kiek įmanoma ir kada įmanoma. Pasižadėkite sau, kad kasdien, kas savaitę arba kas mėnesį susitaupysite tam tikrą sumą. Atidedamus pinigus numatykite ir biudžete: taip bus lengviau ugdytis įprotį.

Patikėkite, kad mokate elgtis su pinigais

Tūkstantmečio kartos atstovai yra įsikalę sau į galvas, kad nemoka elgtis su pinigais. Tačiau tam tikri duomenys rodo, kad jų turimi įpročiai prilygsta ar net pranoksta kitų kartų atstovų finansų valdymo sugebėjimus.

Kelti stresą gali vien tai, kad manysite, jog nesugebate elgtis su pinigais, nors taip nėra. Stengtis tobulėti ir kuo išmaniau planuoti pirkinius privalu kiekvienam, tačiau ir dabartinė situacija – nebūtinai katastrofiška.

Atsikvėpkite nuo darbo

Norėdami turėti kuo aiškesnes karjeros perspektyvas, daugelis yra linkę persidirbti. Pervargimas streso riziką tik didina.

Išsivaduoti nuo įtampos padės poilsis, todėl į intensyvų darbą turėtų įsiterpti pertraukėlės. Per jas šiek tiek pailsėsite, todėl galėsite našiau dirbti, be to, liksite ramūs.

Kai pasijusite pervargę, pakvieskite kolegą puodelio kavos arba tiesiog apeikite aplink biuro pastatą. Tik nemanykite, kad tokia veikla – laiko gaišimas. Ilsėdamiesi jūs ne švaistote, o taupote laiką, per kurį galėsite produktyviai dirbti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)