Norint susitaupyti reikiamą sumą, nebūtina visiškai nebeleisti pinigų ir atsisakyti visko, kas patinka – galima tai daryti visai neskausmingai. Keli paprasti gyvenimo būdo pokyčiai padės greičiau pasiekti tikslą.

1. Pietus įsidėkite iš namų. Jei darbe paprastai einate pietauti į artimiausią kavinę, pabandykite įsidėti pietus iš namų ir pietauti biuro virtuvėlėje. Taip daug pigiau!

2. Naudokite tik grynuosius pinigus. Nors atsiskaityti bekontakte mokėjimo kortele yra labai patogu, taip daug sunkiau kontroliuoti išlaidas. Jei atsiskaitinėsite grynaisiais pinigais, daug sąmoningiau vertinsite tai, kam juos išleidžiate.

3. Atsisakykite bent vieno įpročio. Pavyzdžiui, nebepirkite kavos – virkitės ją patys namuose arba kažkuriam laikui atsisakykite alkoholio.

4. Dovanas gaminkite patys. Jei turite vaikų ar anūkų, tenka nemažai išleisti dovanoms per jų gimtadienius ir Kalėdas. Kodėl gi nesutaupius pinigų ir nepagaminus dovanų patiems?

5. Pirkite per išpardavimus. Pavyzdžiui, per Juodąjį Penktadienį – susiplanuokite savo išlaidas taip, kad didžiausius pirkinius galėtumėte įsigyti būtent šią dieną, kai kainos gerokai mažesnės.

6. Susidarykite pirkinių sąrašą ir jo griežtai laikykitės. Apsipirkdami be iš anksto sudaryto reikalingų produktų sąrašo, dažniausiai prisiperkame dalykų, kurių mums nereikia, ypač jei į parduotuvę einame alkani – tai bereikalingas išlaidavimas.

Asociatyvi nuotr.

7. Iš anksto planuokite, ką valgysite. Jei savaitės valgiaraštį suplanuosite iš anksto, bus lengviau susidaryti pirkinių sąrašą – vėlgi, nebus bereikalingų išlaidų.

8. Nusistatykite griežtą biudžetą apsipirkimui maisto parduotuvėje. Vienas iš būdų sumažinti švaistymo riziką yra nusistatyti biudžetą ir į parduotuvę pasiimti ribotą pinigų sumą.

9. Užsiauginkite vaisių ir daržovių patys. Jei mokate auginti ir prižiūrėti augalus, kodėl gi neužsiauginus šviežio maisto namuose? Bent jau prieskonių ant palangės.

Smulkūs ūkininkai, grūdai, daržas

10. Pirkite maisto produktus urmu, kai jiems taikoma nuolaida. Jei kuriame nors prekybos centre gera nuolaida mėsai, kodėl gi nenusipirkus jos daugiau ir neužsišaldžius porcijomis?

11. Valgykite mažiau mėsos. Mėsa dažniausiai būna brangiausias maisto produktas iš parduotuvės, tad vien sumažinę jos kiekį racione ilgainiui pastebėsite, kad sutaupote nemažai pinigų.

12. Išjunkite nenaudojamus prietaisus iš elektros tinklo. Jei prietaiso nenaudojate, išjunkite jį iš elektros tinklo – sutaupysite energijos, reiškia, sumokėsite mažiau komunalinių mokesčių. Paprasta!

13. Trumpiau maudykitės duše. Ilgai maudantis duše ar dažnai prisileidžiant vonią išleidžiama labai daug vandens. Prieš atsukdami vandenį duše, nusistatykite laikmatį – tai padės kontroliuoti laiką.

14. Investuokite į vandenį taupančią dušo galvutę. Tai gali padėti sutaupyti pinigų – mažiau mokėsite už vandenį ir energiją. Palyginkite, kiek litrų vandens per minutę naudoja konkreti dušo galvutė.

15. Indaplovę įjunkite tik kai ji užsipildo. Galbūt tai atrodo akivaizdu, bet labai daug žmonių jungia pusiau užpildytą indaplovę, nors tai yra vandens ir energijos švaistymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)