1. Kokias asmenines savybes atskleisti gyvenimo aprašyme, o kokias geriau nutylėti?

Pretenduojant į dominančias pareigas, reikia įsigilinti į siūlomo darbo pobūdį, keliamus reikalavimus kandidatui, įmonės akcentuojamas vertybes ir pan., būtent pagal šią turimą informaciją reikia gerai apgalvoti, ką akcentuoti, o ką nutylėti, t.y. jei įmonė ieško kruopštaus, atidaus smulkmenoms vykdytojo, nereikėtų pradėti nuo to, kad jūs mėgstate vadovauti ir užsiimti kūryba. Iš esmės, Jūsų CV, motyvacinis laiškas ir prisistatymas turi būti glaudžiai susijęs su siūlomu darbu, tai kas parašyta darbo skelbime, vienaip ar kitaip turi atsispindėti jūsų gyvenimo aprašyme.

2. Kokiu stiliumi turėtų būti rašomas CV?

Kad ir koks stilingas bus jūsų CV, nepamirškite, kad jus, kaip specialistą, parduos CV turinys. Pastebime, kad pastaruoju metu kandidatai užsižaidžia su CV dizainu ir pamiršta CV esmę – konkretų ir išsamų darbo patirties aprašymą, pasiekimų išryškinimą, įgūdžių ir kompetencijų objektyvų pagrindimą. Įvaizdis, šiuo atveju, dar ne viskas. Gražūs paveiksliukai ir grafiniai elementai neretai nieko nepasako apie tai, ką jūs mokate, galite ir ko norite.

3. Kokia tvarka/seka pateikti informaciją gyvenimo aprašyme?

CV pradėkite nuo kontaktinės informacijos, toliau, svarbiausia ir esminė CV dalis – darbo patirtis, po ja – išsilavinimas bei papildomi mokymai, kalbų ir darbo kompiuteriu įgūdžiai. Galima parašyti ir asmenines savybes bei pomėgius, bet tai nėra būtina, jei aiškiai ir konkrečiai aprašysite savo darbo patirtį. Jei darbo patirties neturite, akcentuokite pasiekimus moksle ir „užklasinėje veikloje“. Beje, savanorystė taip pat užsiskaito kaip rimta darbo patirtis.

4. Ką rašyti skiltyje „pomėgiai“?

Jei norite rašyti bendrinius pomėgius – kinas, muzika, kelionės, jie nepridės jums jokios papildomos vertės ir jie niekaip neatskleis jūsų asmenybės, tačiau, jei kalbėsite tiksliau, pvz. kelionės motociklu po Aziją, jau galite sudominti darbdavį, kaip įdomi asmenybė. Žinoma, su būsimu darbu susiję pomėgiai pridės jums papildomų pliusų, pvz. kai buhalterė nurodo, kad laisvalaikiu siuvinėja kryželiu. Kuo tai susiję? Atidumu detalėms, kruopštumu. Pomėgiai nėra būtina CV dalis, bet sumaniai ją išnaudojus, galite sudominti darbdavius.

5. Ar į CV reikia įtraukti informaciją apie vaikus ir šeiminę padėtį?

Vaikai, šeiminė padėtis yra diskiriminacinio pobūdžio informacija ir niekaip jūsų neapibūdina kaip specialisto, todėl šios informacijos į CV nereikia įtraukti, taip pat kaip ir amžiaus, religinių įsitikinimų, lytinės orientacijos, tautybės. Darbdavys neturi teisės užduoti diskriminacinių klausimų, o jūs turite teisę į juos neatsakyti, jei vis tiek užduoda.

6. Kokios apimties turėtų būti CV?

Rekomenduojame sutilpti į 1 puslapį, ypač neturintiems darbo patirties, na, bet jei esate sukaupę nemažai darbinės patirties, gerai ir 2 puslapių CV. Žinoma, priimami ir didesnės apimties CV, bet tuomet pasistenkite, kad svarbiausia CV informacija (darbo patirtis) būtų pirmame, o ne 5 puslapyje.

7. Kokia nuotrauka yra tinkama CV?

Visų pirma, nuotrauka nėra privalomas jūsų CV elementas, tačiau, jei jau ją talpinate, ji turi būti dalykiška, kokybiška ir joje esminė figūra turite būti jūs. Neturi būti chaoso nei už jūsų, nei ant jūsų. Pasidarykite profesionalią fotosesiją, su skirtinga apranga, emocija, tuomet galėsite išsirinkti geriausiai jus, kaip profesionalą, atspindinčią nuotrauką.

8. Kaip pastaraisiais metais pasikeitė CV?

CV esmė nesikeičia, darbdaviai tikisi CV rasti tokią informaciją, kuri pagrįs, kad šis kandidatas atitinka reikalavimus, turi reikalingos patirties ir reikalingų įgūdžių ir kaip asmenybė pritaps prie kolektyvo. Keičiasi tik CV formos ir formatai, nuo daug teksto pereinama prie vizualikos, nuo Word, pereinama į .pdf, na ir žinoma, vis daugiau kandidatų savo CV nenurodo juos diskriminuoti galinčios informacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)