Jos teigimu, kasdienis bendravimas su kitataučiais kolegomis, jų tradicijų ir asmenybių pažinimas yra tarsi dar vienas būdas keliauti ir praturtinti savo patirtį.

Įgyvendino seną svajonę

Šiandien Indrė dirba vadybos plėtros ir mokymų koordinatore „Outokumpu“ Globalių paslaugų centre Vilniuje. Jau dvejus metus ji įgyvendina įvairius projektus, kuria iniciatyvas, rengia mokymus ir taip siekia sukurti kuo geresnę aplinką visai nerūdijančio plieno milžinės komandai.

Iki šio karjeros posūkio, Indrė metus keliavo po Pietryčių Aziją. Moteris norėjo kuo daugiau pamatyti, patirti ir atrasti, todėl įgyvendinti svajonę ir kartu supurtyti savo kasdienybę iš pamatų nusprendė į šią ilgą kelionę leisdamasi viena. Joje buvo visko: Himalajai ir aukščiausios viršukalnės, Kambodža ir gražiausios salos, kuriose nėra belaidžio interneto. Po metus trukusios kelionės ji teigia atradusi visai kitokią gyvenimo ir pasaulio perspektyvą.

„Baigiantis kelionei supratau, kad keliaujant ne tiek svarbu pamatyti naujas vietas, kiek įgyti naujų patirčių, naujų pirmų kartų. Kaip ir sutikti žmonių, kurie pakeičia tavo pasaulio suvokimą ir palieka žymę tavo gyvenimo istorijoje, net jei matei juos pirmą ir paskutinį kartą, – atradimais dalijasi moteris. – Kelionės – tai labiau pajautimas ir patyrimas, kaip ir kuo tos šalies žmonės gyvena ir kokiomis asmeninėmis savybėmis jie pasižymi. Jų dėka pradedi vertinti paprastus dalykus. Daugiau mėgaujiesi ir mažiau nori.“

Indrė pasakoja, kad keliaudama ji pradėjo geriau pažinti ir save: „Kaip ir gyvenimas, taip ir kelionė ne visada vyksta taip, kaip suplanuota ar kokių lūkesčių turi. Tokiais atvejais sužinai naujų dalykų apie save – kaip reaguoji kritinėse situacijose ir kokių resursų turi.“

Darbe svarbiausia – žmonės

Po metus trukusios kelionės Indrė nusprendė grįžti į Lietuvą ir įsidarbino tarptautinėje kompanijoje. Asmeninės savybės, tokios kaip organizuotumas, komunikabilumas ir noras padėti žmonėms, paskatino pasinerti į žmogiškųjų išteklių sritį.

„Outokumpu“ Globalių paslaugų centre, kuriame dirba Indrė, sutelktos visos kompanijai svarbios funkcijos, pradedant kreditų kontrole ir baigiant finansų, IT projektų bei paslaugų valdymu. Į globalios komandos gretas įsiliejusi specialistė kasdien bendrauja su kolegomis iš skirtingų pasaulio kampelių, moko juos ir padeda spręsti kylančius iššūkius.

„Man svarbu darbas su žmonėmis ir apie žmones. Gera žinoti ir jausti, kad dirbi dėl didelio tikslo ir sieki padėti kolegoms tobulinti save. Tas žinojimas, jog kasdien mažais žingsniais eini to link, yra vienas labiausiai motyvuojančių dalykų“, – atskleidžia Indrė.

Nemažai šiuolaikinių žmonių neranda savęs, keičia veiklas ir profesijas, o ji jaučiasi atsidūrusi vietoje ir laiku. Globali karjera atvėrė naujų perspektyvų ir padėjo atsiskleisti kaip asmenybei: „Kiekviena diena darbe vis kitokia: vieną dieną galiu praleisti 6 valandas virtualiuose „Skype“ susitikimuose, kitą dieną rašyti straipsnius apie mokymų programas, o dar kitą – planuoti ar vesti mokymus. Man net darbe kylantys iššūkiai patinka, nes įdomu ieškoti galimų sprendimų. O jausmas, kai tavo idėja paverčiama kūnu, yra neįkainojamas.“

Būti pasaulio dalimi

Tolesniuose Indrės planuose – dar daug kelionių. Vis tik ji teigia, kad tam tikra prasme juos įgyvendinti padeda ir kasdienis darbas globalioje komandoje: „Bendraudama su kolegomis iš skirtingų šalių supratau, kad man, kaip aistringai keliautojai, tai yra galimybė keliauti darbe. Tokiu būdu atrandu daug kultūrų, tradicijų, žmonių, susipažįstu su kitokiu mentalitetu. O juk būtent to mes ir ieškome kelionėse.“

Žmogiškųjų išteklių specialistė pasakoja, kad dirbant su kitataučiais kolegomis atsiskleidžia kultūriniai skirtumai: vieni labai preciziškai laikosi reikalavimų, kiti į viską žvelgia lanksčiau, treti linkę į užduodamus klausimus atsakyti netiesiogiai. Įsisavinus šiuos skirtumus, dirbti tampa ir paprasčiau, ir kartu įdomiau. Be to, kaip sako Indrė, visos pasaulio tautos supranta nuoširdžios šypsenos kalbą – ji atveria duris net į labai skirtingų žmonių širdis.

„Bendravimas su kitų tautybių žmonėmis suteikia naujų perspektyvų ir supratimo, kad kitoje šalyje tie patys dalykai turi vykti kitaip dėl vietos įstatymų ar nusistovėjusių taisyklių. Tai visada skatina mąstyti netradiciškai. Be to, taip dirbti kur kas įdomiau: paskambini žmogui, pasidalini naujienomis, sužinai, kad kitose šalyse vyksta kas nors svarbaus. Taip ir „keliauju“: išgirstu žmogaus balsą, emocijas, akcentą, kuris irgi padeda suprasti skirtumą – juk natūraliai bendraudami kalbame pagal gimtosios kalbos taisykles. Konferenciniame skambutyje vienu metu gali dalyvauti kolegos iš Kinijos, JAV, įvairių Europos šalių. Tuomet net tradicinės naujienos apie orą, kuriomis pasidalijame pokalbio pradžioje, leidžia geriau suprasti ir pajausti, kaip gyvena žmonės kitame pasaulio krašte. Taip jaučiu, kad esu pasaulio dalis“, – apibendrina Indrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)