„Sukanka mėnuo nuo dienos, kai įsigaliojo LR Darbo kodekso pataisa, visus Lietuvos darbdavius įpareigojusi savo darbo skelbimuose nurodyti ir algą, kurią ketina mokėti ieškomam darbuotojui, –sako CVMarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė. – Šią informaciją slepiantiems po devyniais užraktais yra palikta tik viena galimybė – skelbti ne konkrečią sumą, o intervalą – „nuo-iki“ bei numatytą kintamąją dalį. Išvis nenurodžius, kiek ketinama mokėti, gresia baudos nuo 90 iki 180 eurų.

Tiesa, pereinamuoju laikotarpiu dar nėra baudžiama, tad iki šiol nemažai darbo skelbimų vis dar siūlo „konkurencingą“, „laiku mokamą“, „patrauklų“, o ne tiksliai ar bent apytiksliai eurais išreikštą atlyginimą.“

Ypač daug Lietuvos Respublikos Darbo kodekso 25 straipsnio 6 dalies pakeitimo neskaičiusių darbdavių ieško darbuotojų per feisbuką ir kitus socialinius tinklus. Džiugu, kad po tokiais skelbimais tuoj atsiranda komentarų, primenančių darbdaviui būtinybę įrašyti, kiek ketinama mokėti.

Paakino ir dirbančiuosius

Įpareigojimas darbdaviui atskleisti, kiek planuoja mokėti, paskatino ir pačius darbuotojus drąsiau skelbti, nuo kokio atlyginimo prasideda jų noras dirbti. Jei anksčiau tokią prabangą sau leido tik deficitinių specialybių (daugiausia IT, pardavimai) atstovai, tai dabar išdrįsusių parašyti „noriu gauti ne mažiau nei“ atsiranda ir tarp kitų specialybių atstovų.

Latvijoje, kur tokia prievolė darbdaviams įsigaliojo jau nuo pernai metų lapkričio, CV, pateiktuose per pirmąją šių metų pusę, norimą algą nurodė 23 proc. ieškančių darbo, kai Lietuvoje 21 proc., o Estijoje – 20 proc. Tiesa, kad ši informacija būtų matoma viešai, sutiko kur kas mažiau, bet Latvija ir čia pirmauja – 9 proc. Lietuvoje nebijančių viešinti atlygio 8 proc., Estijoje – 7 proc.

Kaip parodė CVMarket.lt atliktas tyrimas, kurio metu apklausti 1132 respondentai, lietuviai turi visus šansus pagal šį rodiklį netrukus aplenkti latvius. Kad nurodys, kiek pageidauja uždirbti, pareiškė 36,3 proc. apklausos dalyvių. Dažniausias tokio sprendimo argumentas – laiko ir lėšų taupymas.

Žmonėms įgriso gaišti laiką, eiti ar net važiuoti į pokalbį kartais net kelis šimtus kilometrų ir tik tuomet sužinoti, kad siūlomas atlyginimas mažesnis nei lūkesčiai. Taip aiškino 27,4 proc. dirbančių Lietuvos įmonėse. Dar 8,9 proc. visų respondentų teigė, kad nurodys algą, nes žino, kad tokie specialistai kaip jie rinkoje aukštai vertinami. Pastebėtina, kad kur kas drąsiau į norimos algos viešinimą žiūri darbuotojai vyrai, o taip pat tie, kam dabar per 30 metų.

Argumentai „prieš“

Skeptikai tik vos vos pralenkė tuos, kas ruošiasi skelbti savo finansinius norus – 37,1 proc. Tačiau motyvų, kodėl nurodyti laukiamą atlyginimą neverta, pažerta kur kas daugiau. Dažniausiai pasitaikantis argumentas „prieš“ – „nežinau, kiek rinkoje kainuoja tokio lygio specialistai kaip aš“ – 12,4 proc. Beje, natūralu, kad tokių nežinančių savo vertės daugiausiai atsirado tarp tų dirbančiųjų, kuriems trisdešimt ar mažiau metų – savo vertę jie dar tik kuria.

11,9 proc. bijo netyčia apriboti galimą gauti atlyginimą – „o kas, jei suma, kurią nurodysiu, bus mažesnė nei ta, kurią darbdavys ketino man mokėti?“. Įdomu, kad šios baimės pasirodė stipresnės tarp gražiosios lyties atstovių.

5,6 proc. nerimauja, kad atskleidę savo piniginius lūkesčius be reikalo išgąsdins darbdavį. 3,7 proc. nepasitiki savimi „tokie specialistai kaip aš rinkoje nelabai vertinami“. O 3,5 proc. nesiruošia nurodyti norimo atlyginimo, nes juk taip nėra priimta.

Kad atlyginimo įvardijimo klausimas tikrai nėra paprastas, liudija ir tai, kad net kas ketvirtas (26,6 proc.) dalyvavęs apklausoje pasirinko atsakymą „Negaliu atsakyti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)