Pilotai

Pasak moksliniame žurnale „JAMA Dermatology“ publikuotos analizės, dirbdami pilotai gali gauti didesnį nei įprasta ultravioletinių spindulių kiekį, o ultravioletiniai spinduliai padidina tikimybę susirgti odos vėžiu. Pasak tyrimo, valandą praleidus pilotų kabinoje oda gauna tokį patį ultravioletinių spindulių kiekį, kaip ir praleidus 20 minučių soliariume.

V. Kaminskas ir J. Buiko

Gelbėtojai

Gelbėtojai dirbdami taip pat patiria žalą odai. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, saulės spinduliai pavojingiausi būna nuo 10 valandos ryto iki 4 valandos popiet. Tokiu metu PSO atstovai pataria nepraleisti daug laiko saulėkaitoje ir gausiai teptis kremu nuo saulės, kurio SPF dydis – 15 ir daugiau.

Pasak laikraščio „Los Angeles Times“, 1990 m. dėl piktybinės melanomos mirus gelbėtojui, tuo metu 120 visą darbo dieną ir 600 pusę darbo dienos dirbančių gelbėtojų atstovavusi Los Andželo apygardos gelbėtojų asociacija pradėjo vykdyti programą, skirtą patikrinti darbuotojus nuo odos vėžio.

Bet kokį sėdimą darbą dirbantys darbuotojai

Jei jūs, kaip ir 86 proc. amerikiečių, visą dieną sėdite prie stalo, jūsų profesija gali pakenkti sveikatai. 2009 m. atliktame tyrime pastebėta, kad ilgiau sėdintys žmonės patiria didesnę tikimybę susirgti vėžiu ar mirti nuo kitų priežasčių, net jei kasdien skiria laiko sportui.

Amerikos vėžio asociacija taip pat pastebėjo sąsają tarp ilgo fizinio neveiklumo ir tikimybės susirgti vėžiu. Asociacija teigia, kad „ilgą laiką ant kėdės praleidžiančių“ žmonių (ilgu laiku laikomos daugiau negu šešios valandos per dieną) mirtingumas 19 proc. didesnis negu mirtingumas žmonių, sėdinčių tik tris valandas per dieną. Vis dėlto į šiuos skaičiavimus įtraukiamos visos mirtys, todėl jie nebūtai reiškia, kad sėdėjimas sukelia vėžį ar kitas ligas, nes jau sergantys žmonės paprastai irgi praleidžia daugiau laiko sėdėdami.

Asociatyvi nuotr.

Nagų priežiūros salonų darbuotojos

Paprastai nagų priežiūros salonuose tvyro pavojingi garai. Kai kuriuose moksliniuose tyrimuose teigiama, kad nagų priežiūros salonuose būna daugiau vėžį sukeliančių chemikalų negu autoservisuose ar naftos perdirbimo įmonėse.

Šiais metais moksliniame žurnale „Environmental Pollution“ publikuotame tyrime teigiama, kad daugelyje salonų randama kancerogeninės medžiagos benzeno. Tyrėjai spėja, kad tyrime dalyvavusios darbuotojos dėl sąlyčio su pavojingomis medžiagomis patiria didesnę riziką susirgti vėžiu.

JAV saugos ir sveikatos darbe administracija rekomenduoja salonuose įrengti gerą ventiliaciją ir užtikrinti, kad patalpos gerai vėdinamos. Administracijos atstovai taip pat rekomenduoja darbuotojoms vilkėti marškinius ilgomis rankovėmis, pirštines bei kaukes, kad apsisaugotų nuo nagų lake ir sutraukiamuosiuose preparatuose esančių cheminių medžiagų.

Ūkininkai ir kiti žemės ūkio srities darbuotojai

Ūkininkai ir jų šeimos nariai patiria didesnę tikimybę susirgti tam tikromis vėžio rūšimis negu kitų profesijų atstovai, o tyrėjai mano, kad priežastis – dažnas sąlytis su pesticidais. 2011 m. Ajovos ir Šiaurės Karolinos valstijose atlikto tyrimo duomenimis, prostatos vėžiu ūkininkai serga dažniau, negu kiti tų valstijų gyventojai. Ūkininkai ir su pesticidais susiduriantys asmenys patyria net 20 proc. didesnę riziką susirgti prostatos vėžiu.

2013 m. moksliniame žurnale „American Journal of Epidemiology“ taip pat pastebėtas ryšys tarp agresyvių prostatos vėžio formų ir įprastų pesticidų.

Ugniagesiai

Nieko nenustebina žinia, kad ugniagesiai dirba kartais net mirtinai pavojingomis sąlygomis. Tačiau dėl įkvepiamų dūmų ugniagesiai gali patirti pavojų sveikatai dar ilgai po to, kai nusivelka apsauginius kostiumus.

JAV saugos ir sveikatos darbe administracija neseniai tyrė, ar ugniagesiai patiria didesnę riziką susirgti vėžiu. Pastebėta, kad ugniagesiams tikimybė išgirsti vėžio diagnozę – 9 proc. didesnė, o mirti nuo su vėžiu susijusių negalavimų – 14 proc. didesnė, negu kitiems JAV gyventojams.

Statybininkai

Statybininkams didelę grėsmę kelia asbestas, o pavojingi šios medžiagos sukeliami simptomai gali pasireikšti tik po daugelio metų.

Anksčiau asbestas naudotas gaminant vamzdžių izoliaciją, grindų plyteles bei stogo čerpes. Dėl to Pasaulio sveikatos organizacija perspėja, kad statybininkai patiria nerimą keliančią tikimybę susirgti asbesto sukeliamomis ligomis. Pasak PSO, sąlytis su asbestu gali sukelti daugelį pavojingų ligų, pavyzdžiui, plaučių vėžį, mezoteliomą ir žarnyno vėžį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)