Pavėluojate į darbą

Darbo dieną galite sugadinti dar jai neprasidėjus.

Pasak laikraštyje „The Huffington Post“ cituoto tyrimo, viršininkai vėluojančius darbuotojus (net jeigu jie iš darbo taip pat išeina vėliau) laiko ne tokiais sąžiningais, o rašydami veiklos vertinimo ataskaitas juos vertina blogiau.

Žinoma, tai nesąžininga, bet tai – tiesa. Todėl pasistenkite į darbą atvykti kaip įmanoma anksčiau.

Pamirštate pasisveikinti su bendradarbiais

Jei skirsite kelias minutes pabendrauti su kolegomis, sukursite malonesnę aplinką tiek sau, tiek kitiems.

Pasak nacionalinės darboviečių ekspertės ir knygos „Sutramdykite siaubingąjį darbovietės tironą: kaip elgtis su vaikiškais viršininkais ir sulaukti pasisekimo darbe“ („Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job“) autorės Lynn Taylor, jei esate vadovai ir atėję į darbą nepasisveikinate su kolegomis, atrodo, kad nesugebate bendrauti su žmonėmis, o tai nusveria net ir puikius techninius įgūdžius.

Net jei nesate vadovai, geriau netraukti prie stalo neištarus nei žodžio, nes kolegoms gali pasirodyti, kad su jumis sunku bendrauti.

Skubėjimas, automobilis, kamštis, vėlavimas

Iš pradžių imatės lengviausių užduočių

Moksliniuose tyrimuose pastebima, kad energija ir valios jėga dienai bėgant silpsta. Dėl to labai svarbu sunkiausius darbus atlikti kaip įmanoma greičiau.

Kai kas šią strategiją remdamiesi M. Twaino žodžiais vadina „varlės valgymu“. Rašytojas kartą yra pasakęs: „Ryte pirmiausia suvalgykite gyvą varlę – tada visą likusią dieną blogiau tikrai nebus.“

Užsiimate keliais darbais vienu metu

Ryte paprastai jaučiamės labai energingi, todėl gali atrodyti, kad galime vienu metu dirbti daugybę darbų.

Vis dėlto moksliniuose tyrimuose teigiama, kad vienu metu atlikdami kelias užduotis pagrindinę užduotį atliksite blogiau, tad visada geriau vienu metu dirbti tik vieną darbą. Jei rytą pradedate puldinėdami nuo užduoties prie užduoties, galite visą likusią dieną dirbti prasčiau.

Geriau nusistatykite tinkamą dienos režimą ir pirmąsias 10 minučių susitelkite ties viena užduotimi.

Negalite atsikratyti niūrių minčių.

Galbūt vykstant į darbą jus pastūmė nemandagus keleivis. Galbūt vakar vakare susipykote su antrąja puse.

Vis dėlto pasistenkite, kad šios nemalonios patirtys neatitrauktų jūsų dėmesio nuo dienos darbų.
L. Taylor pataria neigiamų minčių atsikratyti „darbo savaitės pradžioje sudėjus jas į atskirą „dėžutę“. Jei reikės, prie jų galėsite grįžti vėliau.

Susirinkimus planuojate anksti ryte

Ankstyvą rytą rengiami susirinkimai gali iššvaistyti jūsų kognityvinius išteklius.

Pasak knygos „Ką daugiausiai pasiekę žmonės daro prieš pusryčius“ („What the Most Successful People Do Before Breakfast“) autorės Lauros Vanderkam, ankstyvą rytą reikėtų paskirti daug dėmesio ir susitelkimo reikalaujančioms užduotims – pavyzdžiui, rašymui. Tad jei galite nuspręsti, kada rengti susirinkimus su viršininku ir kolegomis, pasistenkite juos planuoti tada, kai nesijaučiate energingi, pavyzdžiui, ankstyvą popietę (nebent žinote, kad susirinkimui prireiks labai daug susikaupimo).

Turite ambicingų planų, ką norite nuveikti per dieną

Galbūt atrodo, kad jei pradėsite dieną norėdami pasiekti daug tikslų, būsite labiau motyvuoti dirbti, tačiau mokslininkai tvirtina, kad tokiu atveju greičiausiai tik švaistysite laiką.

Kognityvinės neurologijos specialistė Sahar Yousef teigia, kad laiką dažniausiai švaistome todėl, kad bijome. Jei žinome, kad laukia didžiulis darbas, išsigąstame ir imame abejoti savo sugebėjimu jį atlikti. Kad nešvaistytumėte laiko, darbus padalinkite į mažesnes užduotis ir susitelkite ties tomis užduotimis, kurias galite atlikti per paskirtą laiką.

Neskiriate laiko apmąstymams

Pasak tinklalapyje „Business Insider“ publikuoto neurologo Marko McLaughlino straipsnio, geriausias būdas išvengti pervargimo, pagerinti psichinę sveikatą, tapti kūrybingesniems ir geriau miegoti – meditacija. Dėl to M. McLaughlinas pats ryte skiria laiko sąmoningumo meditacijai ir net laiko ją savo sėkmės paslaptimi. „Dieną pradėkite bent 10 minučių pamedituodami – pamatysite, kaip tai pakeis jūsų gyvenimą“, – rašo M. McLaughlinas.

Asociatyvi nuotr.

Nesėdite šalia lango

Pasak 2014 m. moksliniame žurnale „Journal of Clinical Sleep Medicine“ publikuoto mokslinio tyrimo, anksti ryte matydami dienos šviesą darbuotojai būna sveikesni ir geriau nusiteikę. Ryte matant natūralią arba ryškią lempos šviesą mažesnė tikimybė patirti depresiją, nervingumą ir jaustis mieguistiems. Jei ryte atsitrauksite užuolaidas, pasisemsite energijos visai dienai, o jei sėdite ne prie lango, galite įsigyti sezoninę depresiją gydyti skirtą lempą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)