Blogiausių keleivių kategorija

„Jau beveik trejus metus dirbu „Bolte“. Prieš 3-4 metus mėgau įvairius iššūkius, tarkim, numesti tam tikrą kilogramų skaičių, žiemą išsimaudyti Nemune, vesti partijos vakarėlį, nubėgti pusmaratonį, nusifilmuoti „Pelėdų kalnas” filme ir t. t. Priėmiau ir „Bolt“ (buvusio „Taxify“) iššūkį“, – savo pasakojimą pradeda Ramūnas.

Vyras negali tiksliai pasakyti, iš kur sužinojo apie šią pavėžėjimo paslaugas teikiančią įmonę, bet tokia veikla jį itin sudomino, todėl užsiregistravo, nuėjo į pokalbį su vadybininku ir jis jau išriedėjo į Kauno gatves.

Per pastaruosius trejus metus, anot vairuotojo, įvyko įvairių dalykų: „Vežiau daug žmonių, įvykdžiau daug kelionių, nemažai kas keitėsi, pradedant nauju platformos pavadinimu ir programėle, baigiant pačiais keleiviais. Jei prieš trejus metus visi domėjosi apie programėlės veikimą, tai dabar žmonės pasakoja, kaip jų pažįstamas irgi dirba pavėžėju.“

Kaip pasakoja Ramūnas, keleivių dažniausiai jam užduodamas klausimas būna apie pinigus.

„Bent jau kas trečias keleivis tai tikrai klausia, ar apsimoka dirbti. Jei aš čia dirbu trejus metus, vadinasi, apsimoka. Ši kategorija klientų, kurie visos kelionės metu skaičiuoja svetimus pinigus, yra viena iš blogiausių“, – įsitikinęs vyras.

Visgi pati blogiausia kategorija, kaip įvardija vairuotojas, – visai ne girti žmonės: „Nors ir pastarieji – ne dovanėlė. Net bachūrų gauja nėra blogiausias variantas – su jais dar galima pajuokauti. Baisiausia, kai įlipa kokios trys išgėrusios moterys, kurių amžius – 30-40 metų. Tada tai prasideda...

Atrodo, kad tos moterys visus metus būna uždarytos namie, rūpinasi namais, būna su vaikais, daro vyrui valgyti. Toks įspūdis, kad vyras jas išleidžia vieną kartą per metus susitikti su draugėmis, o jos per tą vieną naktį nori viską išbandyti, kol vėl grįš namo ir lauks kitų metų šventės. Tada automobilyje kabinėjasi, iš niekur prasideda juoko priepuoliai, dažnu atveju ir išgertuvės, žodžiu, visiškas bardakas.“

Studentės kvietė užsukti į svečius

Kadangi, Ramūno teigimu, nėra nieko blogiau, kai įlipa 2-3 išgėrusios moterys, kartą teko vežti dvi neblaivias studentes iš senamiesčio į universiteto bendrabutį. Vairuotojui jos pasakojo, kaip visą vakarą linksminosi, lankėsi ne viename klube, tačiau vaikinai esą čia nieko verti.

„Tada pradėjo jau manęs klausinėti, ką veikiu gyvenime, ką veiksiu likusį vakarą. Pasiūlė į svečius išgerti, pernakvoti, nes jau buvo vėlu. Nusišypsojau ir atsakiau, jog negaliu, reikia dirbti. Jos vis tiek neatlyžo, vis kvietė pas save, – pasakoja pašnekovas. – Kai vėl atsisakiau, paklausė, ar turiu merginą. Atsakiau, kad merginos neturiu, bet iki galo net nespėjau pabaigti sakinio. „Tai nieko nesuprantu, kodėl nevarai, baik darbus ir lekiam pas mus“, – primygtinai jos toliau siūlė. Tuomet ir pasakiau, kad merginos neturiu, bet abejoju, ar mano žmona labai apsidžiaugtų.“

Vairuotojas prisimena, kad tuomet automobilyje stojo mirtina tyla, atrodo, ir merginos išsiblaivė. Privažiavus jų namus, išlipo net neatsisveikinusios.

„Mus, vairuotojus, po kelionės keleiviai turi galimybę anonimiškai įvertinti žvaigždutėmis. Mano reitingas visada būna 5 žvaigždutės, bet vėliau pastebėjau, kad reitingas nukrito iki 4,9. Tiek draugams, tiek žmonai pasakoju, kad mane įvertino vienetu vien todėl, kad esu vedęs“, – sako Ramūnas, pridurdamas, kad dar ir šiandien išgirdę šią istoriją visi kvatojasi.

Bandė apsaugoti studentą

Visgi su studentais pasitaiko ir ne tokių linksmų istorijų. Į Ramūno automobilį įlipo vienas itin pavargęs jaunuolis.

„Vežu aš jį į namus, matau, kad jei nemiega, tai knapsi. Tik staiga prie vieno naktinio klubo, liepia man sustoti. Sustojau, nes galvoju gal žmogui bloga, gal kažkokį draugą pamatė, o jis išlipo ir eina svirduliuodamas šaligatviu link to klubo. Dar šaukiau: „Lukai, grįžk, geriau važiuok namo, užteks šiandien pramogų.“


Jis tik numojo ranka ir nuėjo link klubo. Kadangi apmokėjimas už kelionę buvo kreditine kortele, tai palaukiau kelias minutes, negrįžo, baigiau kelionę ir nuvažiavau. Galvoju tuo ir baigsis. Kitą dieną man skambina Lukas ir klausia, ar automobilyje nepaliko savo telefono. Sakau, kad tikrai ne. Pasirodo, kai jis išlipo, su kažkuo susimušė, namo grįžo be piniginės, telefono, laikrodžio ir netgi be rūbų.“

Keleiviai palieka nuo telefono iki pėdkelnių

Ramūnas pasakoja, kad 5-6 kartus automobilyje rado keleivių telefonus, bet keleiviai esą palieka toli gražu ne tik juos.Tokiais atvejais dažniausiai, anot jo, savininkas paskambina iš draugo, tad tą pačią arba kitą dieną vairuotojas priveža ir grąžina nuosavybę.

„Dažniausiai klientai nori atsilyginti, simboliškai siūlydami 5-10 eurų, bet visada sakau, kad toks mūsų darbas. Vienintelis minusas, kad po kiekvienos kelionės ne visada spėji pasižiūrėti, ką galbūt klientas paliko, be to, telefonas gali gulėti po kojomis, tad kiti klientai gali surasti ir pasiimti. O žmonės palieka visko: nuo telefonų, žiebtuvėlių, cigarečių, iki... pėdkelnių“, – juokiasi vairuotojas.

Automobilyje – Kakės Makės dainos ir krepšinio transliacijos

Ramūnas augina du vaikus, todėl automobilyje visada turi dvi vaikiškas kėdutes, kurias pasiūlo klientams su vaikais. Tačiau vyras vis dar stebisi, kodėl maždaug tik kas penkta mama sutinka vežti vaiką kėdutėje, mat geriau jau visą kelionę savo vaiką laikys ant kelių.

Nepaisant to, pavėžėjo darbe pasitaiko ir linksmų istorijų. Vaikams vairuotojas visada pasiūlo pasiklausyti vaikiškų dainelių, nes automobilyje turi „Tylidūda“ ir Kakės Makės kompaktines plokšteles. Tačiau, jei galvojate, kad Kakės Makės dainos patinka tik vaikams, klystate.

„Vieną kartą į mano automobilį įlipo du pernelyg linksmi (spėju, kad ne nuo alkoholio) vaikinai ir mergina, paprašė muzikos. Įjungiau Kakės Makės kompaktą. Būtumėte matę, kaip jie ten dainavo, kas vyko automobilyje, – dar linksmesnės kelionės, ko gero, nesu turėjęs“, – nuotaikingą istoriją prisimena pašnekovas.

Maža to, Ramūnas pasakoja, kad kartais su klientais automobilyje žiūri krepšinio rungtynes: „Kadangi turiu „Viaplay“, paleidžiu per telefoną. Būna geros emocijos, žinoma, jeigu laimi mūsiškiai.“

Mažametė dukra vežė namo išgėrusią mamą

Vairuotojas papasakojo savo vieną įsimintiniausių kelionių: „Visiškai girta mama įlipo į automobilį su šešerių metų dukryte. Mama akivaizdžiai aplinkoje jau nesiorientavo, o aš tą mergaitę nuolat kalbinau, nes pats turiu šešiametę dukrą.

Kol bendravome, puikiai mačiau, kaip vaikas nepaleidžia mamos rankos ir visą laiką kartojo: „Mamyte, viskas bus gerai, grįšim, paguldysiu tave, išsimiegosi ir viskas bus gerai.“ Padėjau mamai išlipti, palinkėjau gero vakaro, bet ta kelionė uždavė labai daug klausimų ir sukėlė įvairių apmąstymų.“

Dar vienas neseniai nutikęs įvykis Ramūnui sukėlė šypseną: „Vyras išsikvietė mane per programėlę ir liepė nuvažiuoti iki „Maximos“ ir atgal. Sakau, kad jau vėlu ir ta parduotuvė nedirba. Sako: „Aš tik noriu į tualetą, užeisim ir grįšim.“ Nei daug, nei mažai – pasibuvimas tualete jam kainavo 4 eurus. Kauno auksiniui tualetui net toli iki tokių sumų.“

Paruošė darbo pokalbiui

Kartą, pasakoja vairuotojas, įlipo mergina, kuri matėsi, jog drebėjo, labai jaudinosi. Pasirodo, ji vyko į darbo pokalbį, todėl labai bijojo.

„Kadangi tuo metu savo pagrindiniame darbe pats užėmiau vadovo pareigas, tai aš tą mergaitę „paruošiau” pokalbiui: papasakojau, ką sakyti, o ko geriau neminėti, kokia turėtų būti kūno kalba, kur sėstis darbo pokalbyje ir pan. Ji išlipo jau besišypsodama, atrodė gerokai labiau pasitikinti savo jėgomis, tik įdomu būtų sužinoti, kaip jai sekėsi“, – smalsauja pašnekovas.

Kartais Ramūnui tenka namo vežti jaunavedžius, kurie esą atrodo laimingi, bet labai pavargę: „Įsivaizduoju, kaip tu ruošiesi bent pusmetį, apgalvoji visas smulkmenas, o viskas įvyksta per vieną dieną. Įstrigo viena porelė, kurią vežiau iš jų vestuvių pokylio. Sėdėdami automobilyje jie smarkiai susipyko. Vėlgi įdomu, kaip sekasi jiems dabar.“

Pati baisiausia kelionė

Ramūnas prisimena ir pačią baisiausią savo kelionę, kai įlipo išgėręs asmuo ir paprašė nuvežti pas draugelius į Alytaus rajoną, šalia Simno, o pakeliui dar užsukti į naktinę parduotuvę dviejų degtinės butelių.

„Kelionės pradžioje sužinojau, kad jis prieš šešias dienas grįžo iš kalėjimo, į kurį pateko nužudęs policininką. Kelionė į vienkiemį Alytaus rajone buvo labai nejauki ir, atrodė, trunkanti visą amžinybę. Kai pasiekėme kelionės pabaigą, vyras ne tai, kad paprašė, bet liepė jį kitą dieną apie vidurnaktį, kai baigs gerti, pasiimti. Paaiškinau, kad su savo vaikais suplanavęs eiti į teatrą, ir visaip kitaip bandžiau išsisukti iš dar vienos gresiančios kelionės“, – bauginančią kelionę atpasakojo Ramūnas.

DELFI publikuoja pirmą pasakojimą apie pavėžėjų ir taksi vairuotojų darbą. Jei esate vairuotojas, pardavėjas, padavėjas ar kitų profesijų atstovas ir turite įdomių istorijų iš savo darbo patirties, pasidalinkite ar susisiekite el. paštu: darboistorijos@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (227)