„Pats klausimų uždavimo procesas visiškai pakeičia interviu dinamiką ir personalo atrankos specialisto požiūrį į jus, – sako svetainės moterims apie karjerą „What‘s For Work?“ vadovė Teri Hockett. – Užduodami klausimus jūs gaunate galimybę sužinoti informaciją, kurios kitaip ko gero nebūtumėt sužinoję.“

„TalentZoo“ prezidentė Amy Hoover sako, kad yra ir kitų priežasčių, kodėl visada reikėtų pasiruošti klausimų darbdaviui.

„Šito iš jūsų tikimasi, ir jei jūs neužduosite bent dviejų klausimų, atrodys, kad visai nesidomite nei darboviete, nei pozicija, į kurią pretenduojate, arba dar blogiau – darbdaviams gali pasirodyti, kad jūs ne toks (-ia) protingas (-a) ir motyvuotas (-a) darbuotojas (-a), kokio jiems reikia.“

Geriausia pasiruošti bent keturis klausimus – jeigu į pirmuosius du būtų atsakyta pokalbio metu. Vis dėlto A. Hoover pataria neužduoti klausimų formaliai, tik dėl to, kad taip reikia. Tam, kad jie jums būtų naudingi, reikėtų kruopščiai apgalvoti, ko norite paklausti.

„Jūsų klausimai gali arba pataisyti, arba sugadinti pokalbį dėl darbo, – aiškina ji. – Jei jie neapgalvoti arba jei paklausite dalykų, kurie jau buvo aptarti prieš tai, tai gali jums labiau pakenkti nei padėti. Labai svarbu užduoti protingus ir adekvačius klausimus“, – sako ji.

Koks, jūsų manymu, būtų tobulas kandidatas į šią poziciją, ir kiek aš atitinku šį įvaizdį?

A. Hoover rekomenduoja užduoti šį klausimą, nes taip iškart išsiaiškinsite, ar jūsų įgūdžiai atitinka įmonės poreikius. Jei suprasite, kad neatitinka, galėsite nebegaišti laiko ir nukreipti savo paieškas kitur, sako ji.

Kaip ši pozicija vystėsi?

Iš esmės, šis klausimas padės jums sužinoti, ar ši pozicija yra akligatvis, ar starto laiptelis.
Kaip jūs apibūdintumėte įmonėje vyraujančią kultūrą?

Užduodami šį klausimą galite tikėtis susidaryti platesnį įmonės korporatyvinės filosofijos vaizdą ir ar įmonei svarbu, kad darbuotojai jaustųsi laimingi.

Ką jūs laikote savo didžiausiais konkurentais? Kuo jūsų įmonė už juos pranašesnė?

Šis klausimas gana drąsus, tačiau jis parodo, kad jūs jau galvojate, kaip galite padėti įmonei siekti didžiausių tikslų.

Be konkrečiųjų darbo įgūdžių, reikalingų šiai pozicijai, kokius išskirtumėte tarpasmeninio bendravimo įgūdžius, kurie labiausiai pasitarnautų šiai pozicijai ir įmonei?

Žinojimas, kokie įgūdžiai, įmonės manymu, yra svarbūs, leis jums labiau perprasti įmonės kultūrą ir vertybes, tad galėsite įvertinti, ar visa tai jums tinka.

Ar jums kyla kokių abejonių dėl mano įgūdžių ir kvalifikacijos?

Nors šis klausimas padaro jus pažeidžiamu (-a), jis parodo, kad turite užtektinai pasitikėjimo savimi atvirai kalbėti su potencialiu darbdaviu apie savo silpnąsias puses.

Kas jums labiausiai patinka dirbant šioje įmonėje?

Šis klausimas yra svarbus, nes padeda sukurti draugiškumo atmosferą, juk personalo atrankos darbuotojai – kaip bet kurie kiti žmonės – mėgsta kalbėti apie save, ir ypač apie dalykus, kuriuos puikiai išmano. Be to, šis klausimas suteiks jums galimybę pažvelgti į geriausius įmonės aspektus iš vidaus.

Ar galite pateikti pavyzdį, kaip darbuotojai čia bendradarbiauja su vadovais?

Žinoti, kaip vadovai bendrauja su darbuotojais, yra labai svarbu, nes tai padeda suprasti, ar vadovavimo stilius skatina darbuotojus išnaudoti stipriąsias savo puses, siekiant įmonės sėkmės.
Ar galite man pasakyti, kokių žingsnių dar turi imtis įmonė, kad būtų sudarytas darbo pasiūlymas?

Bet kokia informacija apie terminą, kada galite tikėtis atsakymo iš darbdavių, jums yra labai svarbi.
Klausimas apie „pasiūlymą“, o ne „sprendimą“ leis jums geriau susiorientuoti terminuose, nes „sprendimas“ yra platus terminas, o „pasiūlymas“ labiau susijęs su laikotarpiu, kada jie ketina sudaryti darbo sutartį.

Kokie didžiausi šios pozicijos iššūkiai?

Jei darbdavys / personalo atrankos specialistas sako, kad jokių iššūkių nėra, šią poziciją ir darbovietę turėtumėte vertinti atsargiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)