1. Jūs kūrybingi

Neuropsichologė dr. Katie Davis tinklalapiui „Business Insider“ paaiškino, kad kūrybingumas – aiškus intelekto požymis, nes kūrybingi žmonės mąsto lanksčiai ir peržengia įprastas ribas, be to, norint būti kūrybingam, reikia gebėti keisti mąstyseną ir mąstyti įvairiais būdais.

Esu dirbęs su nemažai reklamos agentūrose dirbančių kūrėjų. Jie – vieni protingiausių mano sutiktų žmonių. Jų gebėjimas įžvalgas paversti įdomiomis ir įsimintinomis žinutėmis, išryškinančiomis prekės ženklo privalumus – tai užduotis, kurios atlikti daug žinių turinys, bet nekūrybingi žmonės greičiausiai nesugebėtų. Dažnai išeidavau po nuostabios reklaminės kampanijos prezentacijos ir galvodavau: „Jų smegenys veikia kitaip.“ Kūrybingumas – kita intelekto pusė.

2. Jūs netvarkingi.

Pasak Minesotos universiteto profesorės Kathleen Vohs, kuo jūs netvarkingesni, tuo protingesni. Moksliniame žurnale „Psychological Science“ publikuotas K. Vohs atliktas eksperimentas, kurio metu dvi grupės turėjo sugalvoti kūrybingų būdų panaudoti stalo teniso kamuoliuką. Viena grupė dirbo netvarkingame ir daiktų pilname kambaryje, o kita – tvarkingame. Netvarkingoje aplinkoje dirbusi grupė sugalvojo gerokai daugiau įdomių ir kūrybingų idėjų.

Tad jei nuolat sau priekaištaujate dėl netvarkingo stalo, verčiau pasidžiaukite, kad taip gaunate kelis papildomus intelekto koeficiento balus.

3. Jūs smalsūs

Jei mėgstate mokytis, kuo daugiau išmoksite, tuo protingesni tapsite. Šį teiginį patvirtina ir mokslas. Londono Goldsmithso universitete atliktas tyrimas, kurio rezultatuose teigiama, jog žmonių kognityvinis vystymasis labai priklauso nuo to, „kiek laiko ir pastangų jie skiria savo intelektui“ (t. y. pasiduoda smalsumui).

Tačiau protingesni tampame ne tik mokydamiesi, bet ir norėdami mokytis, nes noras mokytis – dažna protingų žmonių savybė. Akademiniame žurnale „Journal of Individual Differences“ publikuotame straipsnyje teigiama, kad galima pastebėti koreliaciją tarp smalsumo ir atvirumo naujoms idėjos bei aukštų intelekto koeficiento testų rezultatų vaikystėje ir suaugus.

4. Jūs kalbatės su savimi

Tai nereiškia, kad išprotėjote – atvirkščiai! Bangoro universiteto psichologų Palomos Mari-Beffa ir Alexanderio Kirkhamo atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad garsiai kalbėdami su savimi laviname savikontrolę, o ji – svarbi intelekto dalis.

Tyrėjai davė dalyviams kelias užduotis ir pateikė užrašytus nurodymus, o tada dalyvių paprašė juos perskaityti balsu arba tyliai. Garsiai nurodymus skaičiusių žmonių susitelkimas ir rezultatai buvo daug geresni. Garsiai kalbėdami laviname savikontrolę – būtent dėl to daugelis profesionalių sportininkų per rungtynes garsiai kalbasi su savimi. O kitas požymis su tuo labai susijęs.

5. Jūs pasižymite savikontrole

Savikontrolė (lavinama tiek kalbantis su savimi, tiek paprasčiausiomis valios pastangomis) – dažnai pamirštamas intelekto požymis. 2009 m. Jeilio universitete atliktas tyrimas, kurio metu dalyviams leista pasirinkti, ar nori premiją gauti iškart, ar vėliau, tačiau didesnę sumą. Laukti pasirinkę dalyviai turėjo aukštesnį intelekto koeficientą, todėl prieita prie išvados, kad aukštą intelektą ir gebėjimą atsisakyti impulsyvių sprendimų bei atsargiai įvertinti visas galimybes sieja koreliacinis ryšys.

Asociatyvi nuotr.

6. Jūs mėgstate pabūti vieni

Gebėjimas mėgautis savo paties draugija ir netrokšti visada būti su kitais – taip pat intelekto požymis. Moksliniame psichologijos žurnale „British Journal of Psychology“ publikuoto tyrimo rezultatai atskleidžia, kad egzistuoja koreliacija tarp gebėjimo būti patenkintam vienumoje ir aukšto intelekto. Aš pats vienumoje laiką leidžiu mąstydamas, planuodamas ir skirdamas prioritetus, nes tai padeda palaikyti savikontrolę (5 požymis).

7. Jūs turite gerą humoro jausmą

2011 m. Naujosios Meksikos universiteto atliktame psichologiniame tyrime pastebėta, kad profesionalūs komikai ir žmonės, komiksams sugalvoję juokingesnes antraštes, pasižymėjo geresniu verbaliniu intelektu. Tai galiu patvirtinti ir aš, nes protingiausi mano pažįstami žmonės turi itin aštrų liežuvį ir gerą humoro jausmą.

8. Jūs atviri naujoms idėjoms

2008 m. Jeilio universitete atliktame psichologiniame tyrime atrasta, kad itin protingi žmonės atviri kitų nuomonei ir savo nuomonės nesuformuoja, kol neišgirsta kelių skirtingų požiūrių. Tačiau tai nereiškia, kad jie nepastovūs – tyrime taip pat pastebėta, kad atviri žmonės labiau pasitiki savo nuomone, be to, jais sunkiau manipuliuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)