ASMR sukeliantys vaizdo klipai nuo kitų „YouTubevaizdo klipų skiriasi tuo, kad yra skirti klausytis, o ne žiūrėti. „YouTube“ tinklalapyje galima rasti valandų valandas trunkančių įrašų, kuriuose žmonės norėdami sukelti ASMR maišo purvą, atlieka netikras akies apžiūras arba nagais braižo knygas.
„YouTube“ vaizdo klipų kūrėjai jau nuo 2010 m. kuria itin populiarius ASRM skirtus kanalus, kuriuose galima rasti nuo minutės iki penkių valandų trukmės įrašų.

Vadinamoji ASMR – tai į „virpesius galvoje“ panaši reakcija, kurią sukelia įdomūs garsai – tarsi jaustumėte, kaip jums kutena smegenis. Visa tai žmonėms padeda užmigti ar atsipalaiduoti, susikaupti darbui, todėl daugelis internautų šių vaizdo įrašų klausosi prieš miegą ar pertraukų metu. O dabar nemažai žmonių išmoko iš ASMR sukeliančių garsų kūrimo „YouTube“ svetainėje užsidirbti pinigų.

Šį virpėjimo pojūtį žmonėms sukelia skirtingi garsai. Jie gali būti subtilūs, pavyzdžiui, kerpamų plaukų, šnibždėjimo arba verčiamų žurnalo puslapių garsai (vienas vaizdo įrašas su vartomu žurnalu per mėnesį peržiūrėtas beveik 4 milijonus kartų). Tačiau juos gali sukelti ir intensyvesni garsai, pavyzdžiui, valgomų sultingų marinuotų agurkėlių garsas (peržiūrėtas 28 mln. kartų).

2017 m. tinklalapio „Business Insider“ reporterė Zoë Bernard rašė, kad iš to užsidirbti pinigų išmoko ir įmonės. 2017 m. „IKEA USA“ išleido ASMR vaizdo įrašą, kuriame rankomis plekšnojamos paklodės arba nagais draskomos lentynos, o žurnalas „W Magazine“ išleido visą seriją įrašų, kuriuose garsenybės kuria ASMR sukeliančius garsus.

Be to, taip duoną užsidirba ir kai kurie „YouTube“ vaizdo įrašų kūrėjai. Manoma, kad viena žinomiausių šių garsų kūrėja „GentleWhispering“ iš to uždirba maždaug 130 tūkst. dolerių per metus. Populiariausias jos įrašas šiandien turi 21 mln. peržiūrų.

Tačiau kiti visą darbo dieną dirbantys ASMR kūrėjai tokių sumų neuždirba. Trys kūrėjai „Business Insider“ papasakojo, kad iš „YouTube“, „Patreon“ ir kitų kanalų per mėnesį gauna maždaug po 2 tūkst. dolerių.

Idėjų vaizdo įrašui galima pasisemti iš kasdienio gyvenimo

Massimo Tarantellis, kuriam priklauso kanalas „ASMR Barber“, tinklalapiui „Business Insider“ papasakojo, kad per mėnesį iš kanalo uždirba maždaug 2 tūkst. dolerių. Pasak kūrėjo, lankydamasis pas kirpėją jis pastebėjo, kad ten galima išgirsti daugybę ASMR sukeliančių garsų – pavyzdžiui, kai ant veido tepamos putos, ūžia skustuvas arba girdimas švarus žirklių garsas.

M. Tarantellis apie ASMR sužinojo tik tada, kai apsilankė šiam smegenis kutenančių garsų pasauliui skirtuose „YouTube“ kanaluose. 2013 m. jis ėmė įrašinėti apsilankymų pas kirpėją metu girdimus garsus, o vėliau pridėjo ir apsilankymus pas masažistą.

Maistas ir miegas

Ne pro šalį sugalvoti ir gerą idėją vaizdui

2013 m. prie „YouTube“ prisijungusi Olivia Kissper teigia, kad sukurti vieną ASMR vaizdo įrašą jai užtrunka apie 30 valandų, nes reikia padaryti tyrimą ir parašyti scenarijų.

Ji pasakojo, jog ieškodama įkvėpimo peržiūri, ko tarp „YouTube“ ASMR įrašų ieško kiti žmonės, – taip supranta, kas domina daugelį klausytojų.

Kad sukurtumėte ASMR sukeliantį garsą, gali prireikti net šešių mikrofonų

Paskyrą „WhispersRedASMR“ turinti Emma Smith teigia, kad iš pradžių tiek garsą, tiek vaizdą įrašinėjo su paprasta kamera, tačiau vėliau garsą pradėjo įrašinėti atskirtai su „Zoom H4N“ mikrofonu, kainavusiu maždaug 200 dolerių. Šis mikrofonas dažnai naudojamas kuriant muziką, filmus ir tinklalaides.

Dabar E. Smith įrašinėja stereo garsą, t. y., vienu metu naudoja du ar daugiau mikrofonų. Kartais ji naudoja prie marškinių segamą mikrofoną, o dar kelis mikrofonus teigia išdėliojanti po kambarį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)