Bandymas sukelti kaltės jausmą, kad darbdavys būtinai priimtų jus į darbą

„Jei sakysite, kad turite daug problemų, todėl jums būtinai reikia šio darbo, jūsų motyvacinis laiškas atsidurs šiukšlių dėžėje – įprastai kandidatai su problemų bagažu tampa problemas keliančiais darbuotojais“, – pakomentavo vienas darbdavys.

Kitame komentare parašė, kad buvo ir apsiverkusių per darbo pokalbį kandidatų. Darbdavys pasijuto nejaukiai, tačiau nė neketino priimti tokio žmogaus į darbą.

Baigę mokslus ir jokios darbo patirties neturintys kandidatai

Vieno advokato teigimu, jam pabodo gauti teisę baigę kandidatai, kuriems – 26 m., bet jie vis dar neturi jokios darbo patirties (net auklės). Pasak advokato, jų gyvenimo aprašymuose mirga įvairūs pomėgiai, vasaros kelionės. „Kaip pradėjęs dirbti nuo 16 m. žmogus pasakysiu – nenorėsiu imti į darbą žmogaus, kuris jau įžengė į trečią dešimtį, bet dar nedirbo jokio nė paties menkiausio darbo.“

Gyvenimo aprašymas su klaidomis

Vienas darbdavys teigė – jį iš karto atstumia gyvenimo aprašymas su klaidomis. „Savaime suprantama – rašybos ar skyrybos klaidų pasitaiko visiems, bet jei nerandate laiko kelis kartus perskaityti tokio svarbaus dokumento, man jūsų nereikia.“

Melavimas

Ne vieno darbdavio teigimu, melavimas – viena didžiausių kandidatų daromų klaidų. Kai kas sako, kad nereikia būti 100 proc. nuoširdžiam, bet darbdaviai pataria pateikti teisingus faktus, pakoreguotus nebent iki socialiai priimtino lygio.

Nederamos publikacijos socialiniuose tinklalapiuose

Vienas darbdavys pasakojo – jei socialiniame tinklalapyje randa rasistinio pobūdžio kandidato pasisakymų ar „tiesiog idiotiškų įrašų“, tokio žmogaus į darbą nepriims. Net jei nieko šokiruojamo nepublikuojate, vertėtų pakoreguoti nustatymus, kad toli gražu ne visi galėtų matyti jūsų publikacijas.

Vėlavimas

Darbdavius stulbina kandidatai, kurie pavėluoja į darbą, o paskui stebisi, kad negavo darbo. Beje, vienas darbdavys pateikė patarimą ieškantiems darbo – jei pats darbdavys vėluoja ar pamiršo susitikimą, vertėtų pasvarstyti, ar norite dirbti įmonėje, kurios bosas nesugeba laikyti tvarkaraščio.

Netinkama apranga

Keli darbdaviai pakomentavo – jei žmogus nesugeba tinkamai apsirengti darbo pokalbiui, nemokės tinkamai apsirengti ir į darbą.

Kai žmogus vidury pokalbio nutyla

Darbdaviai nė nesvarstys kandidatūros žmogaus, kuris vidury pokalbio nutyla, sutrinka. Geriau užduoti klausimus, garsiai svarstyti ir pan.

Darbdaviai nesupyks, jei paprašysite duoti laiko pagalvoti, kaip atsakyti į klausimą, užuot žvelgus sutrikusiu žvilgsniu.

„Man ne taip svarbu, kad žmogus atsakytų į klausimus 100 proc. teisingai. Noriu matyti, kad jie galvoja, sprendžia problemas“, – pakomentavo vienas darbdavys.

Kai žmogus pagražina faktus gyvenimo aprašyme

Neverta gražinti savo pasiekimų, perdėti savo nuopelnų ir pan. – nemažai darbo patirties turintis žmogus pajus melą jau pirmą pokalbio minutę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)