Patraukli regionų aplinka

Gyventojų migraciją iš triukšmingų miestų į nuošalesnius regionus skatina patrauklios gyvenimo sąlygos: nedidelių miestelių atmosfera, mažesni mokesčiai ir pigesni žemės sklypai. LSTC darbo rinkos tyrimų instituto vadovo Boguslavo Gruževskio teigimu, aplink didžiuosius miestus išsidėstę regionai vis labiau tvarkosi ir atsinaujina, o tai gyventojus skatina apsvarstyti galimybę keltis gyventi arba dirbti mažesniuose miesteliuose, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Jau nuo 2017 metų žmonės pradeda grįžti į mažus miestelius. Traukos centrais tampa tokie miestai kaip Molėtai ar Trakai, nes jie išsidėstę netoli didmiesčių ir intensyviai plečiasi bei tvarkosi savo aplinką. Šiuo metu pradėta Molėtų plento rekonstrukcija, kuri dar labiau padidins šio miesto patrauklumą”, – teigia B. Gruževskis.

Ekspertas pabrėžia, kad į mažus miestelius dažnai grįžta jaunos šeimos, kurioms reikalinga tėvų pagalba auginant ir auklėjant mažus vaikus. Strategiškai patogūs regionai, kurie išsidėstę šalia didžiųjų miestų, leidžia mėgautis ramybe ir gaiviu oru bei greitai pasiekti norimas darbo vietas didmiesčiuose.

Kuriamos naujos darbo vietos

Ne tik patraukli regionų aplinka skatina žmones keltis į mažus miestelius, bet ir didėjančios įsidarbinimo galimybės. Sėkmingai regionuose besidarbuojančių įmonių pavyzdžiu ima sekti ir kitos bendrovės, pradėdamos investuoti į verslo plėtrą regionuose.

Užimtumo tarnybos duomenys patvirtina, kad dėl naujų darbo vietų atsiradimo yra fiksuojamas nedarbo mažėjimas regionuose, ypač Kalvarijos ir Šakių rajone savivaldybėse. Pavyzdžiui, šių metų balandžio mėnesį Šakių rajone įdarbinti net 183 darbuotojai.

Kuriantis naujoms darbo vietoms, pradeda augti darbo jėgos paklausa. Įmonių vadovai, tarp jų ir 62 parduotuvę jungiantį tinklą ir gamybos bazę Šakiuose turinčios įmonės „Gulbelė“ vadovas Arūnas Tarnauskas pastebi, kad atsiranda kvalifikuotų specialistų trūkumas. Dėl šios priežasties dauguma regionuose veikiančių bendrovių yra pasirengusios pasiūlyti konkurencingus atlyginimus ir tinkamas darbo sąlygas, kad pritrauktų specialistus iš didesnių miestų.

„Nėra lengva rasti kvalifikuotų darbuotojų, ypač vadovaujančioms pareigoms, dėl to turime pasiūlyti konkurencingas darbo sąlygas, kurios prilygtų didmiesčių įmonėms. Savo darbuotojas suteikiame nuotolinio darbo galimybes, lankstų grafiką ir karjeros galimybes”, – sako A. Tarnauskas.

Jauni žmonės migruoja iš didmiesčių

Anot eksperto B. Gruževskio, stengiamasi intensyviai pritraukti ne tik kvalifikuotus specialistus, bet ir ambicingus jaunus žmones, kurių paklausa įvairiose darbo vietose yra didelė.

„Jaunų žmonių reikia visur: savivaldybėse, įmonių administracijoje, gamyboje ar kitose vietose, priklausomai, kokio pobūdžio investicijos tame regione vyrauja. Lemiamu veiksniu tampa pajamos. Jeigu darbas yra pakankamai pelningas ir suteikiamos tinkamos sąlygos – tai tokios vietos gali pritraukti jaunus žmones”, – akcentuoja darbo rinkos specialistas B. Gruževskis.

Sodros duomenimis regionuose dirbančio iki 20 m. amžiaus jaunimo darbo pajamos vidutiniškai yra didesnės negu kai kurių šalies didmiesčių: atitinkamai 450 ir 402 eurai.

Pasirinkimą lemia patikimas įmonės įvaizdis

Įmonės „Gulbelė“ vadovo A. Tarnausko teigimu, stiprus įmonės įvaizdis dažnai tampa paskata migruoti į regionus ir kilti karjeros laiptais mažesnių miestelių įmonėse.

„Suteikiamos teritorinio mobilumo priemonės, mažesnis konkurencingumas ir ilgametės įmonės tradicijos, pritraukia ne tik vietos, bet ir didmiesčių gyventojus. Vieniems mūsų darbuotojams tai pirmoji darbovietė, kitiems patrauklus karjeros pokytis ar galimybė pritaikyti sukauptą patirtį. Mūsų įmonėje šiandien apie 10 darbuotojų kasdien sėkmingai važinėja iš Kauno į Šakių rajoną”, – pasakoja A. Tarnauskas.

Pasak „Utenos trikotažas“ personalo vadovės Sandros Vireikytės, šioje bendrovėje visos pagrindinės funkcijos yra sutelktos Utenoje. Tai ypač aktualu aukštesnės kvalifikacijos darbuotojams, kurie karjeros galimybių dažnai ieško didžiuosiuose Lietuvos miestuose, nors jų yra čia pat, Utenoje.

„Turime unikalią galimybę jauniems ir ambicingiems darbuotojams pasiūlyti plačias gamybos, rinkodaros, finansų valdymo karjeros galimybes neišvykstant į didmiestį. Turime pavyzdžių, kai mūsų įmonėje įsidarbina iš emigracijos grįžę uteniškiai, čia dirba ir Vilniuje gyvenantys darbuotojai, jaučiame ir iš didmiesčių grįžtančių regiono gyventojų suaktyvėjimą”, – kalba S. Vireikytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)