Personalo atrankos ekspertai pastebi, kad privaloma ar savanoriška studentų praktika keičiasi ir tampa ne tik galimybe įgauti ateityje reikalingų profesinių žinių, bet ir susirasti nuolatinę darbo vietą dar studijų metais, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tarp populiariausių – studentų graibstomos profesijos

Ne paslaptis, jog praktikos studentams pasiūla yra neatsiejama ir nuo paklausos, kuri atsispindi dabartinėje Lietuvos aukštojo mokslo bei darbo rinkoje. Ekspertų teigimu, aktyviausiai praktikantų ieško administracines bei vadybines paslaugas teikiančios įmonės, o tarp populiariausių studentų pasirenkamų praktikos vietų – sritys, kurių studijų programos yra paklausios šalyje.

„Žmogiškųjų išteklių, teisės, kokybės vadybos, finansų, rinkodaros, informacinių technologijų bei komercijos paslaugas teikiančių įmonių siūlomos stažuočių programos šiuo metu yra paklausiausios. Vasaros sezonu padaugėja pasiūlymų ir gamybos, technologijų bei inžinerijos srities studentams“, – pasakoja darbo skelbimų portalo „CV Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė.

Specialistai pastebi, kad nors praktikos paieškos ir jos atlikimas nepasižymi ryškiu sezoniškumu, tam tikros tendencijos, kada studentai yra aktyviausi – pastebimos.

„Rugsėjo bei vasario mėnesiais fiksuojamas didžiausias studentų susidomėjimas šiuo klausimu. Prasidedantys rudens, pavasario semestrai dažnai sutampa ir su praktikos pasirinktoje organizacijoje pradžia. Atitinkamai, prieš pradėdami stažuotis, studentai dairosi įvairių galimybių, todėl vasara taip pat yra aktyvus sezonas tiek tarp praktikos programų ieškančių, tiek tarp jas siūlančių“, – teigia Vilniaus universiteto Studentų paslaugų ir karjeros skyriaus projektų vadovė Jevgenija Avedenij.

Nuo formalumo iki realios naudos

Ekspertų teigimu, pastaraisiais metais darbdaviams susiduriant su nuolat augančiu darbuotojų poreikiu, praktika vis dažniau suvokiama kaip tikras darbas, o ne tik formalus dokumentų užpildymas. Organizacijos, kviečiančios prie savo veiklos prisidėti studentus, praktiką supranta ir kaip vieną iš „talentų medžioklės“ priemonių, itin naudingų įtemptos bei dinamiškos darbo rinkos sąlygomis.

„Per 2-3 stažuotės mėnesius darbdavys įgauna galimybę nepalyginamai geriau pažinti žmogų, nei vos per vieną ar kelis darbo pokalbius, o taip pat gali stebėti, kaip jis dirba bei elgiasi sudėtingose situacijose“, – apie praktikos naudą kalba J. Avedenij.

Tarptautinės audito ir mokesčių konsultavimo kompanijos KPMG personalo skyriaus vadovė Jurgita Lasytė-Maciulevičienė pastebi, kad praktika yra abiem pusėms – darbdaviui ir praktikantui – naudinga veikla.

„Praktikos programos padeda mums atsirinkti ateities darbuotojus, o studentui pasitikrinti veiklos sritį, kurioje jis norėtų darbuotis ateityje. Praktikos metu įgyjama ne tik daug vertingos patirties, bet ir mokomasi bendradarbiauti, suprasti verslo aplinką“, – teigia J. Lasytė-Maciulevičienė.

Personalo ekspertė taip pat pabrėžia, kad tai, ar studentui po praktikos atlikimo bus pasiūlyta įsidarbinti įmonėje, lemia keli veiksniai. Visų pirma, turi sutapti darbdavio ir praktikanto ateities planai, požiūris į darbą, lūkesčiai. Svarbi ir praktikanto motyvacija, noras tęsti darbus organizacijoje bei pademonstruoti įgūdžiai ir žinios, atitinkančios darbdavio keliamus reikalavimus.

Realios užduotys – sėkmingos praktikos garantas

Šiuo metu ekonomiką Jungtinėje Karalystėje, Glazgo universitete, studijuojantis Paulius Kažukauskas – vienas iš daugelio praktiką atliekančių jaunuolių. Vaikinas, nusprendęs išbandyti savo jėgas Lietuvoje, dėl praktikos galimybių kreipėsi į KPMG Vilniaus padalinį. Sėkmingai įveikęs kelis pokalbių bei testų etapus, jis gavo pasiūlymą prisijungti prie komandos 4 mėnesiams.

Studentas praktiką studijų metu vertina kaip investiciją į save, kuri padeda užmegzti tiesioginį kontaktą su potencialiais darbdaviais, kaupti darbinę patirtį ir įsilieti į realius kasdienius darbus. Šiuo metu tarptautinėje kompanijoje besipraktikuojantis Paulius džiaugiasi ne tik darbo lankstumu, bet ir darbuotojų pasitikėjimu jaunesniais kolegomis.

„Praktika mokesčių skyriuje man yra patirtis, atverianti duris į finansinių konsultacijų sferą bei galimybė praktiškai įsivertinti, kuo skiriasi daugelio studentų turimas įsivaizdavimas ir realus darbas šioje srityje. Visgi, vienas svarbiausių praktikos aspektų – galimybė petys į petį dirbti su geriausiais specialistais, įvairiais projektais bei klientais“, – kalba P. Kažukauskas.

KPMG personalo skyriaus vadovė J. Lasytė-Maciulevičienė pabrėžia, kad praktikos atlikimas suteikia aiškias galimybes sėkmingai ateities karjerai. Pernai daugiau nei pusei kompanijoje apmokamą praktiką atlikusių studentų buvo pasiūlyta tapti ir nuolatiniais darbuotojais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)