Milijono dolerių riba dažniausiai būna susijusi su infliacija nekilnojamojo turto sektoriuje, vertybinių popierių rinkos rodikliais ir kitais veiksniais, kurie nebūtinai užtikrina apčiuopiamą materialinę gerovę. Kita vertus, yra mažesnė grupė žmonių, kurie gali pasakyti, kad iš tiesų patys, savo jėgomis susitaupė 1 mln. dolerių. Tai reikalauja kantrybės, sunkaus darbo ir pasiaukojimo.

Pradėkite taupyti kuo anksčiau

„Chalfont Investment Consultants“ konsultantas hipotekos klausimais Markas Bell-Berry pasakė, kad svarbiausias žingsnis, norint susitaupyti milijoną, yra pradėti taupyti kuo anksčiau.

„Net jei šiuo metu taupote pradiniam būsto kredito įnašui, vis vien būkite pasiruošę kažką paaukoti dėl savo tikslo, – pasakė jis leidiniui „Business Insider“. – Pradėkite gyventi paprasčiau, nebeišlaidaukite. Išmokite taupyti visur, kur tik įmanoma. Vėliau tai duos vaisių – jei pirmajam įnašui sutaupysite daugiau, mažiau teks mokėti kas mėnesį, be to, kredito įnašus mokėsite mažiau metų.“

106 tūkst. eurų

Hipotekos išmokėjimo kuo anksčiau privalumas akivaizdus, tačiau M. Bell-Berry pataria mokėti reguliariai, kaip numatyta, ir investuoti į kitas ilgalaikes programas.

„Galiausiai kažkada vis vien išmokėsite būsto kreditą, – pasakė jis. – Tad jei reguliarios išmokos tokios, kad jums nesudaro didelių problemų, kitus papildomus pinigus investuokite kitur – tai padidins didesnės grąžos tikimybę, be to, tapsite būsto savininku.“

Taikykite 10-10-10-70 taisyklę

Manoma, kad milijonieriai, kurie turtų nepaveldėjo, bet užsidirbo patys, praturtėjo tik įsteigę savo verslą, vis dėlto įmanoma sukaupti turtą ir dirbant samdomą darbą.

Jeffas Lestzas šiuo metu vadovauja savo bendrovei „Genistar“, bet pirmąjį milijoną sukaupė būdamas 31 m., šešerius metus išdirbęs didelėje finansinių paslaugų įmonėje. Jis atskleidė, kad sukaupti didelę sumą pinigų jam padėjo vadinamoji 10-10-10-70 išlaidų taisyklė.

Kas mėnesį gavęs algą jis 10 proc. pinigų skirdavo labdarai, 10 proc. pervesdavo į trumpalaikį lengvos prieigos fondą, 10 proc. investuodavo į ilgalaikį planą, iš kurio pinigus galima pasiimti ne anksčiau nei sulaukus 60-ies, ir išmoko išgyventi iš likusių 70-ies procentų – iš jų jis sumokėdavo būsto kredito ir draudimo įmokas, mokesčius už komunalines paslaugas ir kt.

„Svarbiausia ne tai, kiek uždirbate, bet kiek sugebate neišleisti“, – pasakė jis leidiniui „Business Insider“.

Išsiugdykite naudingus įpročius

Kaskart, kai J. Lestzui pakeldavo atlyginimą, jis ir toliau stengdavosi išleisti ne daugiau nei anksčiau, o skirtumą atidėdavo taupymui.

„Gavus daugiau pinigų, natūraliai norisi daugiau ir išleisti, – pasakoja milijonierius. – Tačiau neleisti pinigų ir taupyti skirtumą daug lengviau, nei įsivaizduojate, nes nereikia aukoti įprasto gyvenimo būdo, nereikia nieko keisti. Tai įpročio klausimas.“

Anksti pradėkite dairytis gerų galimybių

Milijonieriai, kurie turtą užsidirbo patys (išskyrus roko žvaigždes ir geriausius sportininkus), dažniausiai yra žmonės, kurie anksti pamatė kitų nepastebėtas galimybes ir jomis pasinaudojo.

106 tūkst. eurų

„Dažnai tai būna gana rizikingi sumanymai, ir daug kam nepasiseka, tad turėtumėte būti pasiruošę rizikuoti, atsakyti už pasekmes ir po nesėkmės atsitiesti ir imtis naujų idėjų“, – leidiniui „Business Insider“ sako išradėju tapęs verslininkas Felixas Eatonas.

„Be to, labai svarbu tikėti savo siūlomu produktu ar paslauga. Tikėkite visa širdimi, ypač jei norite įtikinti kitus savo idėjų svarba.“

F. Eatonas sako, kad svarbiausia yra mąstysena.

„Jei tikėsite, kad jūsų produktas yra pats geriausias, būsite pasirengę rizikuoti ir prarasti savo investicijas, nes finansinius nuostolius visada galima susigrąžinti – taigi nieko iš esmės neprarandate“, – pasakė jis.

Vadovaukitės nuojauta

F. Eatono manymu, neverta apsiriboti vien tikėjimu savo siūlomu produktu ar paslaugomis.
„Vis investuodami į naujas idėjas ir produktus, įgysite daugiau patirties, turėsite daugiau galimybių praturtėti“, – sako jis.

„Be abejo, gerų sprendimų turi būti daugiau nei nesėkmingų, bent jau finansine prasme. Būtent nuolatinis poreikis tikrinti savo nuojautą ir skiria milijonierius nuo milijardierių – taip pat ir nuo bankroto.“

„Sėkmė labai svarbus veiksnys, o sėkmė dažniausiai laukia tų, kurie išsuka iš praminto kelio“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)