Vadovauti skyriui ir įmonei – ne tas pats

Suprantama, įmonės vadovo pozicija per savaitę ar mėnesį paprastai nepasiekiama – iki jos reikia užaugti, o tam būtina dėti nemažai pastangų, rūpintis savo karjera ir nuolatiniu profesiniu tobulėjimu. Tačiau net ir visa tai darantiems geriems specialistams iki vadovo posto dažnai pritrūksta. Viena pagrindinių to priežasčių – koncentravimasis tik į specifinės savo srities žinias ir kompetencijas.

Dar neretai vyrauja požiūris, kad, jeigu specialistas sugeba vadovauti finansų skyriui ar pardavimų departamentui, tai jis susitvarkys ir su visos įmonės vadovui tenkančiomis užduotimis. Vis tik visos įmonės vadovui reikia ir tam tikrų specifinių kompetencijų, kurias planuojant užimti tokias pareigas reikia nuosekliai ugdytis.

Įmonės vadovui reikia išmanyti ne tik vieną konkrečią sritį – finansus, rinkodarą ar pardavimus, – bet ir gebėti pamatyti bendrą vaizdą, platesnius kontekstus ir skirtingų verslo funkcijų sąveiką. Kartu jam reikalingos ir ryškios lyderio savybės – gebėjimas burti ir motyvuoti komandą, suvienyti įmonės talentus bendram tikslui. Tai padaryti yra sunkiau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Kitaip tariant, įmonės vadovo profesija skiriasi nuo kurio nors konkretaus padalinio ar skyriaus vadovo pareigų. Įmonės vadovui reikalingos itin geros vadovavimo kompetencijos, strateginis mąstymas, gebėjimas prisiimti atsakomybę. Šių savybių svarba visos įmonės vadovui yra dešimteriopai svarbesnė nei vadovaujančias pozicijas žemesnėse grandyse užimantiems specialistams. Būtent šis skirtumas dažnai ir nulemia, kad paskutinis laiptelis įmonėse pareigybių hierarchijoje taip ir lieka nepasiektas.

Finansų ir pardavimų specialistai – arčiausiai vadovo posto

Tačiau kartu tai reiškia, kad tikslingai siekiant vadovo posto šias kompetencijas ir savybes galima išsiugdyti, o atėjus metui būti pasiruošus kilstelti savo karjerą į naują lygį. Tik kaip žinoti, kad tas metas jau atėjo. Turbūt paprasčiausiai reikia jausti, kad tam esi pasiruošęs. Vis tik kai kurios objektyvios aplinkybės taip pat gali rodyti, kad specialistui galbūt jau atėjo laikas pasimatuoti vadovo kėdę.

Geras indikatorius gali būti dabartinės žmogaus užimamos pareigos. Užimama finansų ar pardavimų vadovo pozicija gali rodyti, kad iki pagrindinio įmonės vadovo posto liko visai nedaug. Būtent įmonės finansams ar pardavimams vadovaujantys asmenys paprastai sudaro artimiausią įmonės vadovo aplinką. Dėl to jie gali iš arti susipažinti su bendrovės valdymo procesais ir patys prie jų prisidėti. Dėl to galima teigti, kad tiesiausias kelias į įmonės vadovo postą yra būtent iš finansų ar pardavimo vadovo pozicijų.

Be abejo, tai nereiškia, kad kiti specialistai, skirtingiems departamentams ir skyriams vadovaujantys žmonės negali kandidatuoti ir užimti įmonės vadovo posto. Jei tik turi įmonės vadovavimui reikiamų kompetencijų, bendrovės vadovais gali tapti ir rinkodaros, logistikos, gamybos ir kitų sričių atstovai, tačiau tokie atvejai yra retesni nei finansų ar pardavimų vadovų tapimas visos įmonės vadovu.

Imtis vadovauti bet kokiai įmonei nereikėtų

Tiesa, svarbu ir tai, kokioje įmonėje vadovu tampama. Gamybos įmonėje didesnių šansų tapti vadovu gali turėti gamybos srities specialistai, logistikos kompanijoje – logistikos skyriui anksčiau vadovavę asmenys. Tačiau visais atvejais siekiant karjeros, o ypač vadovo posto, svarbu įvertinti įmonės reputaciją. Jei bendrovės reputacija rinkoje yra prasta, vargu, ar joje pasiektas įmonės vadovo postas bus naudingas žmogaus karjerai. Priešingai – tai žmogaus karjerai gali netgi pakenkti. Dėl to, kad ir kokių pozicijų siekiama, darbdavio reputacijai reikėtų skirti itin didelį dėmesį.

Galiausiai, svajojantys apie įmonės vadovo postą turėtų apsišarvuoti kantrybe ir šio tikslo siekti atkakliai. Paprastai nuo karjeros pradžios praeina maždaug 15 metų ir pakeičiamos 3-4 darbovietės, kol tampama organizacijos vadovu (nebent, žinoma, vadovaujama, savo kompanijai). Taigi įdėjus pakankamai pastangų ir tinkamai pasiruošus, paskutinį laiptelį iki įmonės vadovo kėdės galima įveikti užtikrintai ir sklandžiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)