Kiti elgiasi priešingai – Jungtinėse Valstijose madinga tapo įdarbinti senjorus, tarp kurių privalumų minimas ir noras dirbti anksti ryte.

Darbdavio įspėjimas: pradės geriau mokytis

„Nusibodo kiaurą vasarą prie kompiuterio sėdintis ir čipsus ryjantis be saiko paauglys? Valandų valandas chatina su draugais ir net šiukšlių namie neišneša? Nori nubausti už tinginystę, bet bijai vaikų teisių? Mes tau padėsime“, – tokio turinio siūlymą socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė verslininkas Tomas Šiuipys.

Jis čia pat intrigavo: „Legaliai nubausime jūsų vaiką.“ Bet iškart paaiškino, kad jokios tikros bausmės vaikinams ir merginoms nuo 17 metų (būtent jiems buvo adresuotas siūlymas) negresia: „Įdarbinsime fasuotoju už kuklų atlyginimą. 450 į rankas. Plius visos socialinės garantijos ir mokesčiai. (Kartu bus skaičiuojamas ir darbo stažas – red. past.)

Jokios tarnybos neprisikabins. Nei draugams pasigirs, nei kažkokių superskilsų įgis. Užtat nesėdės ant sprando ir savo „žaislams“ užsidirbs pinigų. Išmoks vertinti pinigus, kuriuos pats užsidirbs.“

Galiausiai bendrovės „Lailenas“, kuriai priklauso tokie prekių ženklai, kaip „Balionų šalis“, „Švenčių miestas“ ir „Popcorn Lab“, vadovas pažadėjo: „Tačiau svarbiausia, kad paragavęs „juodo“ darbo pradės geriau mokytis, nes tikrai nebenorės dirbti tokio darbo visą gyvenimą.“

Laukiantis „juodas“ darbas – pakuoti įvairias smulkias prekes (balionus, kukurūzų spragėsius ir pan.), klijuoti lipdukus, skaičiuoti, sudėti į dėžes. Darbo vieta – Vilniaus Lazdynų mikrorajone.

Panašu, kad šis pusiau juokais surašytas ir vien socialiniame tinkle paskelbtas „grasinimas“ pasiekė tikslą. Jau kitą dieną prie įrašo atsirado papildymas, kad darbuotojų atsirado. Per parą pretendentai atsiuntė daugiau kaip 200 paraiškų

Kaip tinklaraščiui Euroblogas.lt sakė T. Šiuipys, į darbą siūlėsi ir patys jaunuoliai, ir jų tėvai. „Dauguma žinučių buvo su klausimais, ar nepriimam jaunesnių nei 17-os, matyt, žmonės nelabai supranta, kad amžiaus cenzas – ne mūsų sugalvotas, – kalbėjo pašnekovas. – Tiesiog jaunesni nei 17 metų darbuotojai įmonei kainuoja daugiau. Deja, toks netobulas Lietuvoje yra įstatymas.“

Fasuotojo darbas sudomino maždaug tiek pat merginų, kiek vaikinų. Užtat moksleivių – gerokai daugiau. Studentų paraiškos sudarė tik penktadalį.

„Pakanka mokėti skaičiuoti iki 100“

Nors šmaikštus kvietimas į darbą nuskambėjo lyg geranoriška pagalba vasarą uždarbio besidairantiems paaugliams, verslininkas patikino, kad tai tebuvo paprastas darbo pasiūlymas: „Tikrai nedirbame ir nieko nesiūlome iš idėjos. Mes skaičiuojame pinigus. Tiesiog moksleivis ar studentas nori ir gali vasarą dirbti, o suaugęs žmogus dažniausiai ieško nuolatinio darbo ir, suprantama, didesnio atlyginimo.

Be to, kaip pažymėjo T. Šiuipys, per atranką į amžių didelis dėmesys nekreipiamas. Svarbiausia – kad jau būtų sukakę 17 metų.

„Renkamės labai subjektyviai, kalbamės su kandidatu telefonu – matyti, kaip žmogus bendrauja ir kiek realiai nori darbo. Antras etapas: kviesimės „gyvam“ pokalbiui, parodysime darbo vietą, aptarsime sąlygas ir taisykles (pavyzdžiui, nevalgyti darbo vietoje, nesinaudoti mobiliuoju telefonu ir pan.), – aiškino pašnekovas. – Fasuoti spragėsius ar balionus nereikia nei patirties, nei kažkokių gebėjimų. Pakanka mokėti skaičiuoti iki 100. Ieškome tvarkingų, atsakingų ir pareigingų darbuotojų. Viso kito išmokysime per 1-2 dienas.“

Paklaustas, kodėl bendrovė apskritai stiprina pajėgas, T. Šiuipys nurodė, kad šiltuoju sezonu padaugėja darbo. „Vasara yra vestuvių ir krikštynų sezonas, todėl parduodame gerokai daugiau vestuvių-krikštynų atributikos (balionų, stalo kortelių dekoracijų ir pan.). Be to, nemažai mūsų darbuotojų vasarą atostogauja, todėl, suprantama, reikia papildomų rankų.

Be to, šiemet vasarą atidarome „Popcorn Lab“ prekybos taškus („salas“ prekybos centruose) Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, suprantama, kad spragėsių teks gaminti gerokai daugiau nei iki šiol, todėl ir fasuotojų mums tikrai pritrūks.“

Nepilnamečiai darbuotojai šiam verslininkui – ne naujiena. „Kiekvieną vasarą įdarbiname keletą jaunuolių, sulaukusių 17 metų. Tik šiemet jų poreikis didesnis. Turime 6 laisvas darbo vietas“, – teigė jis.

Darbo diena bus įprastos trukmės – 8 val. Žmonės bus įdarbinami įvairiam laikui: „Prisiderinam prie darbuotojų. Retas gali dirbti visus 3 vasaros mėnesius. Vieni gali ir nori dirbti nuo birželio, kiti – tik liepos mėn. Treti – porą vasaros mėnesių.“

Ankstyvais rytais geresni darbuotojai – senjorai

Bet verslas laikosi ir priešingos politikos – ieškoti ne jaunuolių, o gerokai vyresnių žmonių. „Pamirškite paauglius: greitojo maisto bendrovės JAV samdo vyresnio amžiaus darbuotojus“, – dar pernai paskelbė „Business Insider“. „Paniuręs paauglys, bandantis po mokyklos prastumti savo pamainą greitojo maisto restorane, kadaise buvo popkultūros klišė“, – apibendrino „Bloomberg“, bet dabar darbuotojų vis dažniau dairomasi senjorų centruose ir bažnyčiose.

Taip elgtis verčia du demografijos nulemti pokyčiai: darbuotojų trūkumas (nedarbo lygis JAV dabar tesiekia 3,8 proc.) ir tai, kad amerikiečiai dirba vis ilgiau, dažnai – kad prisidurtų prie nepakankamos pensijos ar santaupų, o dirbančio jaunimo mažėja. Prognozuojama, kad iki 2024-ųjų kas ketvirtas darbingo amžiaus žmogus bus sulaukęs 55 metų – iš vadinamosios baby-boomers kartos, kurios atstovai gimė 1946-1964 metais.

McDonalds Marijampolėje

Šie žmonės esą turi nemažai privalumų: jie nebūtinai dairosi aukštų pozicijų ar didelės algos, be to, jie atsakingesni, nevėluoja, bendrauja draugiškiau. Anot „McDonald’s USA“ atstovės Melissos Kersey, paaugliai užsiėmę mokykloje ar ne visada noriai dirba 5 val., o pusryčiai šiuose greitojo maisto restoranuose vis populiarėja. Tačiau vyresniems darbuotojams žadama siūlyti ne tik gaminti maistą ar stovėti prie kasos nuo ankstyvo ryto, bet ir užimti vadovaujančias pozicijas.

Jau dabar kas dešimtas „McDonald’s“ restoranų darbuotojas yra vyresnis nei 50-ies, kai paaugliai sudaro 40 proc. Jaunuoliai esą turėtų išlikti pagrindine darbo jėga. Bet jau šią vasarą kompanija, iš viso ieškanti 250 tūkst. darbuotojų, žada samdyti gerokai daugiau jiems į tėvus ar senelius tinkančių žmonių. Tam ji suvienijo jėgas su nevyriausybine organizacija AARP (American Association of Retired Persons – Amerikos pensininkų asociacija). Pilotinė programa bus įgyvendinama penkiose valstijose (Floridoje, Indianoje, Misuryje, Ilinojuje ir Šiaurės Karolinoje).

„McDonald’s“ – ne vienintelė kompanija, laukianti vyresnių darbuotojų. Beveik 800 kompanijų, įskaitant Amerikos banką, „Google“, „Macy’s“ ir „PayPal“, pažadėjo AARP pasekti šiuo pavyzdžiu. „Starbucks“ jau pernai rudenį atidarė kavinę, kurioje įdarbino vien senjorus. Statistika rodo, kad 55 metų sulaukusių darbuotojų 2007-2018-aisiais vien restoranuose padaugėjo 70 proc.

Lietuvoje vyresnius priima, bet dominuoja jaunimas

Mūsų šalyje veikiantys „McDonald’s“ restoranai taip pat esą atviri vyresniems darbuotojams, bet tokios kampanijos, kaip Jungtinėse Valstijose, neskelbia, o vidutinis darbuotojų amžius – vos 22 metai ir tik vadybininkai yra kiek vyresni.

„Svarstome visų žmonių, kurie užpildo anketą ar atsiunčia gyvenimo aprašymą, kandidatūrą dirbti mūsų restoranuose, nepaisant jų amžiaus bei darbo patirties, – tinklaraščiui Euroblogas.lt tvirtino „McDonald‘s“ generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis. Anot jo, šiuose greito maisto restoranuose gali dirbti tiek jaunimas, ieškantis pirmos patirties ir karjeros galimybių, tiek vyresni nei 50 metų žmonės, kuriems svarbu stabilumas ir socialinės garantijos.

Lankstus darbo grafikas studentams esą leidžia suderinti ne tik darbą ir studijas, bet ir rasti laiko pomėgiams. Vyresnieji vertina galimybę derinti darbo laiką ir krūvį su savo poreikiais, kad užtektų laiko tiek pomėgiams, tiek anūkams ir pan.

„McDonald‘s“ restoranuose Lietuvoje daugiausia dirba jauni žmonės. Anot pašnekovo, vidutinis restoranų darbuotojų amžius – 22 metai, vadybininkų – 29 metai. Šiemet planuojama įdarbinti apie 230 naujų žmonių.