„Kaip liudija pokalbiai su šiųmetinio „Patraukliausio Lietuvos darbdavio“ dešimtuko atstovais, Lietuvos darbo rinkoje kiekybę vis labiau keičia kokybės paieškos. Nematome sprogstamo personalo didinimo, tačiau daug daugiau pastangų dedama tobulinant esamų darbuotojų įgūdžius ir patirtis, taip pat pritraukiant dar geresnius specialistus, siūlant jiems ne tik gerą atlyginimą, patrauklų socialinį paketą, tačiau ir profesinio bei asmeninio tobulėjimo galimybes bei įdomius, „kabinančius“ iššūkius, – sako „Patraukliausią Lietuvos darbdavį“ jau kelintus metus renkančio specialistų paieškos portalo CVMarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė.

Patraukliausi samdo

Pirmąją vietą dešimtuke užimanti bendrovė „Telia Lietuva“ (įmonių grupėje dirba 2865 darbuotojai, o vidutinio atlyginimo 2018 m. mediana didžiausioje grupės įmonėje siekė 1628,03 EUR) planuoja šiemet iki 500 specialistų išauginti „Telia Global Services Lithuania“ paslaugų centro komandą Vilniuje.

Antroje vietoje įsikūręs „SEB bankas“ (1726 darbuotojai, 1750,35 EUR) ketina plėstis regionuose. Įmonė jau išplėtė konsultacijų centro padalinį, sukurdama 30 naujų darbo vietų. Panašią plėtrą greitu metu yra numačiusi ir Utenoje.

SEB atnaujintas skyrius

Trečioje vietoje likusi bendrovė „Booking.com Customer Service Center (Lithuania)“ (390, 1441,07 EUR) šiemet jau pasamdė daugiau nei 150 darbuotojų ir dar turi didžiulį potencialą augti. Anot įmonės vadovo Salvatore Simbula, naujos darbo vietos kuriamos pastoviai.

Ketvirtoje vietoje likusi vienintelė biotechnologijų sektoriui atstovaujanti įmonė „Thermo Fisher Scientific Baltics“ pernai sukūrė daugiau kaip 100 darbo vietų (920, 1382,86 EUR) ir šiemet planuoja panašią plėtrą.

2019-aisiais į TOP10 įsiveržusi ir penktą vietą užėmusi telekomunikacijų bendrovė „Tele2“ (604, 1491,98 EUR) pastoviai ieško naujų darbuotojų, bet didelės plėtros neplanuoja.

Šeštoje vietoje įsikūrusio „Swedbank“ (2653, 1776,77 EUR) atstovai taip pat teigia, kad tikrai įdarbins naujų žmonių, nes naujų darbo vietų atsiranda nuolat.

Septintoje vietoje – „Western Union Processing Lithuania“ (1970, 1441,84 EUR). Įmonė jau dabar yra didžiausias kompanijos padalinys pasaulyje, tačiau ir šiemet turi planų pasamdyti keliasdešimt naujų specialistų.

Toliau rikiuojasi lietuviško kapitalo kompanija „Apranga Group“ (1483, 807,47 EUR), šiemet pradėjusi naujus ambicingus projektus, tokius kaip interneto prekybos platforma „Soulz“, kuriai kurti ir palaikyti jau sukurtos ir dar bus kuriamos naujos darbo vietos. Kaip ir kasmet įmonė planuoja gausinti personalą parduotuvėse.

Šiemet devinta likusi bendrovė „Felit“ (543, 1062,84 EUR), atstovaujanti prekybos ženklui „IKEA“, plečia prekių užsakymo ir atsiėmimo vietas Kaune bei Klaipėdoje. Naujų darbuotojų prireiks ir paslaugų verslo klientams, e-komercijos srityse.

Dešimtuką užbaigianti mobilaus ryšio operatorė „Bitė Lietuva“ (621, 1680,3 EUR) ketina išlaikyti natūralų komandos augimą.

Jaunesnių prioritetai

Kiek kitaip „Patraukliausių Lietuvos darbdavių“ dešimtuką išdėliojo tie, kam 30 metų ar mažiau. Aiškiai dominuoja moderniosios ekonomikos atstovai. Lyderis liko tas pats – „Telia Lietuva“, tačiau į antrą vietą pakilo „Booking.com“, trečią ir ketvirtą vietą užėmė „SEB bankas“ ir „Swedbank“, o „Thermo Fisher Scientific Baltics“ liko penktas.

Toliau seka „Western Union“. Nuo septintos vietos regime bendrajame TOP‘e nematytus darbdavius: vertybinių popierių biržą „Nasdaq“, „Google Lietuva“, „Revolut“ ir „Philip Morris“.

Nemokamų užkandžių nepakanka

Viliodami reikiamus darbuotojus patraukliausi Lietuvos darbdaviai imasi pačių įvairiausių priemonių, nes vien atlyginimas rinkoje labiausiai graibstomų specialistų jau nemotyvuoja.

Anot „Telia“ žmogiškųjų išteklių vadovo Ramūno Bagdono, „vaisiai virtuvėlėje ar „PlayStation“ žaidimų kambariai biure jau seniai nebėra tos priemonės, kurios padėtų pritraukti naujus specialistus. Darbuotojai nori iššūkių, realių patirčių, galimybės kurti, realizuoti save ir pasiekti vis aukštesnių tikslų. Tad pagrindinė „Telia“ užduotis – kurti erdvę galimybėms ir idėjų įgyvendinimui, įtraukti „Telia“ žmones į įdomius projektus, užtikrinti nuolatinį jų tobulėjimą.“

„Lietuvoje yra daug naujų IT talentų arba persikvalifikuoti siekiančių žmonių, kurie yra puikūs kandidatai, bet ne visada randa „duris“ į technologijų bendroves. Jiems siūlome „Telia“ IT Akademiją“, gyvuojančią nuo 2017 m., kurios dalyviams mūsų kolegos ne tik suteikia teorines žinias, bet ir padeda jas išbandyti praktiškai stažuočių metu,“ – sako „Telia“ atstovas.

"Tele 2" ir "Bitė Lietuva"

„Nuolatos ieškome būdų, kaip pasiūlyti daugiau nei tik konkurencingą atlyginimą ir kaip galime gerinti darbo sąlygas mūsų darbuotojams, – sako „SEB banko“ Personalo departamento direktorius Ugnius Vipartas, – pavyzdžiui, šiemet SEB atostogų politika tapo dar lankstesnė – darbuotojams, išdirbusiems vienerius metus organizacijoje, kasmet suteikiama po papildomą mokamų atostogų dieną – tokiu būdu darbuotojas iš viso galės sukaupti 5 papildomas mokamų atostogų dienas.

Be to, išdirbusiems 3 mėnesius darbuotojams gali būti suteikiama viena atostogų diena asmeniniams reikalams ir viena diena savanoriškai veiklai. Kiti darbuotojų ypač vertinami privalumai – sveikatos draudimas, papildomai kaupiama pensija, studijuojantiems suteikiamos mokamos atostogos ir įvairūs bendruomeniškumą skatinantys renginiai.“

„Booking.com“ Lietuvos padalinio vadovas S. Simbula tiki, kad ryškiausius talentus padeda pritraukti įmonėje tvyranti daugiakultūrė aplinka, darbo etika ir komandinis darbas, taip pat galimybės dirbant „Booking.com“ pažinti visą pasaulį.

Pasak „Swedbank“ personalo tarnybos vadovės Agnės Jonaitytės-Karalienės, „nors papildomų naudų siūlome tikrai daug ir pačių įvairiausių (nuo sporto klubo su krepšinio aikštele ant stogo iki sveikatos draudimo), žmonės, kurie pirmą kartą atvyksta į darbo pokalbius, išskiria kitus dalykus. Tai darbdavio lankstumas, darbo–gyvenimo balansas ir „Swedbank“ skiriamas dėmesys darbuotojų savijautai bei sveikatai – tiek fizinei, tiek emocinei.

Prisitaiko prie kiekvieno

Kaip pasakoja „Western Union Lithuania“ personalo vadovė Lietuvai Rūta Blažaitytė, „stengiamės turėti kiek įmanoma labiau individualizuotus sprendimus ir papildomų naudų įvairovę. Tai ir kartu su stažu didėjantis apmokamų atostogų dienų skaičius, sveikatos draudimas su galimybe rinktis net iš kelių skirtingų variantų, apmokama savanorystės diena. Nuo birželio darbuotojai turės galimybę pasinaudoti lanksčiu darbo organizavimu. Manome, kad tai ypač motyvuos tuos žmones, kurie turi mažų vaikų arba gyvena toliau nuo darbo vietos.

Skatiname darbuotojus pastebėti kolegų gerus darbus ir už juos padėkoti. Tam skirtoje „Bravo“ programoje renkami taškai, kuriuos vėliau galima iškeisti į įvairiausius prizus, pavyzdžiui, kelionių čekius, planšetes, mobiliuosius telefonus arba paaukoti nevyriausybinėms organizacijoms.“

„Pagrindinė sėkmės priežastis, skatinanti darbuotojus pasirinkti darbą „Aprangos“ grupėje, yra nuolatinis darbas kuriant darbuotojams palankią darbo atmosferą, įsiklausymas į jų nuomonę ir siekis tobulėti, – įsitikinusi APB „Apranga“ personalo direktorė Audronė Martinkutė, – pritraukti darbuotojus padeda ir darbas su garsiausiais pasaulio prekių ženklais.“ Priedo, grupėje sudaromos sąlygos darbuotojų karjerai, siūlomas lankstus grafikas ir darbuotojui priimtinas darbo krūvis. Pernai didintas darbo užmokesčio fondas.“

„Norinčius įsidarbinti „IKEA“ Lietuvos įmonėje patraukia tai, kad kompanijoje nėra tipinės hierarchinės struktūros – darbuotojai ir vadovai bendrauja kaip lygiaverčiai bendruomenės nariai. Jie dėvi vienodą uniformą, pietauja tame pačiame restorane, persirengia tuose pačiuose persirengimo kambariuose,“ – sako „Felit“ UAB personalo vadovas Ernestas Letukas. Bendrovė siūlo ir laisvą darbo grafiką.

„Ką tik atlikome didelį tyrimą įmonės viduje, siekdami išsiaiškinti, kas labiausiai motyvuoja esamus ir potencialius darbuotojus, – pasakoja „Bitė Lietuva“ Žmonių ambasados vadovė Eglė Staniulionė. – Pirmiausia, tai startuoliškas „Bitės“ valdymas ir darbo organizavimas: sprendimai viduje priimami greitai, turime plokščią struktūrą, atvirus vadovus ir operatyvų apsikeitimą informacija.

Be to, darbuotojai itin vertina ir tai, kad jie „Bitėje“ turi daug laisvės priimti sprendimus ir įgyvendinti savo idėjas. Prie viso teigiamo įspūdžio, be abejo, prisideda ir lankstus darbo grafikas ar papildomos naudos, kaip draudimas, papildomi laisvadieniai, pusryčiai biure ir specialūs pasiūlymai šeimos nariams.“

Kviečia „pasimatuoti“ darbo vietą

Visi patraukliausi Lietuvos darbdaviai gali tapti ir jūsų darbo vieta. Kad ir šią vasarą. Štai „Telia Lietuva“ kasmet priima apie 100 praktikantų į pačias įvairiausias pozicijas – nuo verslo iki IT. „SEB bankas“ jau antrus metus organizuoja „Jaunimo laboratoriją“. Šiemet iš 300 norinčių atrinkti 25 studentai, kurie dirbs įvairiose srityse: finansai, analitika ir kreditai, verslo bankininkystė, rinkodara, IT. „Booking.com“ Lietuvos padalinys neturi praktikantų programos, tačiau mielai priimtų dirbti į pastovias pozicijas šioje kompanijoje.

„Šios vasaros apmokamai praktikai galime pasiūlyti vietas rinkodaros, techninio klientų aptarnavimo, produktų ir žmogiškųjų išteklių skyriuose bei skambučių centre Kaune, – vardija „Tele2“ HR vadovė Baltijos šalims Ieva Daugėlienė, – taip pat turime šešis praktikantus „Big Data akademijoje“.

Šiuo metu vyksta registracija ir į „Swedbank“ vasaros praktikos programą „KickStart“. Banko atstovai prognozuoja, kad bus priimta apie 100 praktikantų. „Western Union“ praktikos programas rengia du kartus per metus. Priimami praktikantai į įvairiausius padalinius: žmogiškųjų resursų, atitikties teisės reikalavimams, mokėjimų, operacijų ir kt.

„Apranga Group“ kasmet praktiką atlieka apie 10 praktikantų. Įmonėje taip pat vykdoma jaunųjų talentų programa, kuria suteikiamos galimybės patirties mažmeninėje prekyboje pasisemti darbuotojų vaikams nuo 17 metų. Vasara – darbų IKEA parduotuvėse įkarštis. Todėl atlikti praktiką čia labai realu. Priedo, įmonė siekia, kad studentai dirbtų ar praktikuotųsi ne tik vasarą – siūlomas lankstų darbo grafikas, kuris suteikia galimybę derinti darbą su kitais asmeniniais įsipareigojimais. „Bitė“ jau dabar turi ir planuoja priimti praktikai į IT, rinkodaros, pardavimų ir klientų patirties komandas.

Kokie šansai po praktikos pasilikti dirbti pas patraukliausius Lietuvos darbdavius? Pernai „Bitės“ IT komandoje pasiliko dirbti keturi praktiką čia atlikę asmenys. „Swedbank“ teigimu, iš atlikusių praktiką paprastai įsidarbina apie trečdalis. Įmonėje „Thermo Fisher Scientific Baltics“, anot jos personalo direktorės Daivos Lubinskaitės-Trainauskienės, kasmet baigiamuosius studijų darbus rengia per 40 studentų, iš kurių didžioji dalis po magistro studijų baigimo pasilieka dirbti.

„Western Union“ į praktikos programas priima apie 30 praktikantų, iš kurių apie pusė nusprendžia įsidarbinti nuolat. „Aprangoje“ pernai kas trečias atlikęs praktiką asmuo tapo nuolatiniu darbuotoju.

Renkant „Patraukliausią Lietuvos darbdavį 2019“ savo nuomonę išreiškė 2084 dirbantys asmenys, iš viso paminėti 379 Lietuvos veikiantys darbdaviai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)