Į Londoną, vedamas noro pažinti pasaulinę rinką ir išbandyti save, B. Krikščiūnas išvyko 2014-aisiais. Tuomet jis įsidarbino vienoje iš IT pasaulio galiūnių, įmonėje „Rackspace“. Kaip jis pasakoja, tuo metu skirtumai tarp Lietuvos ir užsienio buvo išties dideli – mūsų šalyje dominavo nedidelės IT įmonės, o Londone įprasti „Google“ tipo biurai buvo retenybė.

„Prieš išvažiuodamas, penkerius metus dirbau „Hostinger“, tačiau kirbėjo noras pasižiūrėti, kas vyksta pasaulyje, kokios darbo sąlygos, tikslai, problemos ir sprendimai sukasi už Lietuvos ribų. Po truputį pradėjau dairytis didesnių IT įmonių užsienyje, kelioms kompanijoms parašiau, viena iš atrašiusių buvo „Rackspace“ – ji ir tada, ir dabar yra viena didžiausių hostingo paslaugų tiekėjų pasaulyje“, – apie karjeros posūkį pranešime žiniasklaidai kalba vyras.

B. Krikščiūnas sako, kad kompanijos darbo etika jį suintrigavo nuo pradžių. Tuo metu, kai Lietuvoje įprastai įvykdavo vienas darbo pokalbis, o atsakymą sužinodavai po poros dienų, įsidarbinant į „Rackspace“ teko sudalyvauti net septyniuose. Pirmi trys interviu vyko internetu, o likę – atvykus į jų būstinę Londone.

„Rackspace“ Londono padalinys buvo įsikūręs kelių pastatų komplekse, kuriame dirbo apie 1500 darbuotojų. Čia B. Krikščiūną nustebino gana lanksčios darbo sąlygos, išvystyta pastatų infrastruktūra: vidinės kavinės, sporto salės, mokymų akademijos, žaidimų kambariai, paštas, amfiteatrai ir pan. Ne mažiau svarbu buvo įmonės kultūra, jos vertybės, orientacija į klientus bei noras investuoti į darbuotojų augimą.

Vyras įmonėje sėkmingai kilo karjeros laiptais, tačiau mintis apie kelionę atgal į Lietuvą B. Krikščiūną pasivijo jau po trejų metų. „Ženklai rodė, jog metas grįžti namo. Lietuva po truputį stiebėsi į viršų – vis daugiau sėkmingų tarptautinių IT įmonių rinkosi Lietuvą, patys lietuviai aktyviai kūrė startuolius. Tuo metu Londone buvo ką tik įvykęs Brexit referendumas, įvykdyti keli išpuoliai. Buvo daug neaiškumų, atrodė, kad viskas staigiai keisis, o imigrantų gyvenimo kokybė ženkliai suprastės“, – pasakoja B. Krikščiūnas.

Į Lietuvą grįžęs vyras sugrįžo ir į „Hostinger“ – su įmone net būdamas Londone palaikė draugiškus ryšius, domėjosi jų veikla ir džiaugėsi sėkme. Tuomet stojęs už Inžinerijos skyriaus vadovo vairo, B. Krikščiūnas po vienerių metų tapo visos kompanijos vadovu.

Lygindamas Lietuvos ir Londono darbo modelius bei įmonių vidinę kultūrą, B. Krikščiūnas pastebi, jog tokio atotrūkio, koks buvo prieš 5-7 metus, šiandien jau nebėra.

„Tai, kas Londone buvo įprasta, netgi standartiška, prieš keletą metų, – „Google“ tipo biurai, atviros erdvės, darbo kultūra, stiprus HR skyrių darbas – dabar tapo įprasta ir Lietuvoje. Tarptautinės kompanijos, atidarančios padalinius mūsų šalyje, dirba pagal tą patį modelį, koks yra įprastas Silicio slėnyje ar sėkmingiausiose IT kompanijose, tad ir mūsiškiai perima tokią darbo kultūrą, o tai išties sveikintina“, – sako B. Krikščiūnas.

„Hostinger“ vadovas, dažnai lankydamasis užsienyje ir bendraudamas su begale IT srities profesionalų visame pasaulyje, pastebi nemažai Lietuvos pranašumų. Jis sako, jog mūsų šalyje labai daug jaunų, ambicingų ir svarbiausia – alkanų talentų, kurie domisi naujovėmis, stengiasi jas pritaikyti savo produktuose, stengiasi išbandyti visas geras praktikas ir atrasti naujų sprendimų. Tuo tarpu alkis didžiosiose kompanijose jau truputį priblėsęs – darbuotojai nori tvarkingai, ramiai dirbti savo darbus ir nebūti trukdomi.

„Lietuvoje labiau jaučiasi dinamika, o, pavyzdžiui, Londone, atrodo, visos teisingos praktikos jau įgyvendintos ir viskas nusistovėję. Neseniai su kolega buvome San Franciske, lankėmės Silicio slėnyje, „Google“ kompanijos renginyje – ten susipažinome su dirbtinio intelekto praktiniu pritaikymu, proveržiais genetikos srityje, debesų kompiuterijos naujovėmis. Tačiau pažiūrėjus giliau – visi kalba panašiomis frazėmis, dirba tuos pačius darbus, kovoja su tokiais pačiais iššūkiais. Įdomu buvo palyginti jų ir mūsų apsukas – tikslas, kurį mes išsikeliame ir įgyvendiname per tris mėnesius, pas juos iškeliamas pusantrų metų laikotarpiui“, – teigia B. Krikščiūnas.

Jis sako, kad IT sektoriaus situacija Lietuvoje per paskutinius metus pakilo į aukštą lygį ir kyla toliau. „Jeigu atkreiptumėte dėmesį, mūsų šalyje auga daugybė naujų pastatų, kuriasi nauji biurai, tarptautines rinkas užkariauja lietuviški startuoliai, atsikrausto didžiausios IT kompanijos. Panašu, kad šviesi ateitis jau čia“, – įsitikinęs „Hostinger“ vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)