Tokias tendencijas atskleidžia vieno iš lanksčių darbo vietų lyderio pasaulyje IWG atlikta tarptautinė apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 15 tūkst. darbuotojų iš 80 pasaulio šalių.

2019 m. pradžioje atliktos apklausos duomenys rodo, kad vienas iš penkių apklaustųjų (22 proc.) teigia nuolat vėluojantis į darbą dėl eismo kliūčių.

Lanksčios darbo sąlygos svarbiau nei aukštesnės pareigos

Beveik pusė (48 proc.) respondentų keliaudami į darbą ir iš jo užsiima darbine veikla. 42 proc. respondentų mano, jog oficialios darbo valandos turėtų apimti ir laiką, kai vykstama į darbą ir iš jo, nes tai nėra laisvalaikis.

Pasak Jekaterinos Kosmačevos, IWG, kuris Vilniuje atidaro „Spaces“ erdves, tinklo vadovės Baltijos šalyse, lanksčios darbo sąlygos yra toks svarbus aspektas, kad trečdalis apklaustųjų tam teiktų pirmenybę labiau nei aukštesnėms pareigoms.

„Tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje sparčiai auga žmonių skaičius, kurie dirba jiems priimtinu laiku, turi galimybę rinktis darbo vietą. Darbo aplinka ir mobilumas – kriterijai, kurie tampa vieni iš svarbiausių renkantis darbdavį“, – pranešime žiniasklaidai sako J. Kosmačeva.

Konservatyvus darbo modelis nyksta

Spaudimas darbdaviams didėja, kadangi darbuotojai yra vis labiau nepatenkinti savo kelionėmis į darbą ir iš jo. Apklausos rezultatai rodo, kad daugiau nei pusė (54 proc.) apklaustųjų teigia, jog galimybė pasirinkti vietą darbui jiems svarbesnė nei galimybė dirbti prestižinėje įmonėje.

J. Kosmačeva pastebi, kad pusė apklausos dalyvių teigia dirbantys ne darbovietės vietoje pusę savaitės ar net daugiau.

„Lanksčių darbo sąlygų modelis suteikia galimybę darbdaviams didinti produktyvumą, prisitaikyti prie kintančių sąlygų ir kovoti dėl naujų talentų. Į rinką po kelerių metų ateis Z karta, kuriai svarbiausia laisvė rinktis darbo valandas ir dirbti įkvepiančioje aplinkoje, kur juos suptų bendraminčiai“, – sako J. Kosmačeva.

Žvelgdami į apklausos rezultatus, ypač turėtų suklusti darbdaviai, kurie taiko konservatyvų darbo modelį – net 83 proc. darbuotojų visame pasaulyje atsisakytų darbo, kuriame nesiūlomos lanksčios darbo sąlygos ir galimybė dirbti ne tik biure.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)