10-tokas Edvinas Vitas mokosi Utenos Adolfo Šapokos gimnazijoje. Laisvu metu jis užsiima socialinių tinklų veikla, fotografuoja. Prieš kurį laiką vaikinas aktyviai fotografavo vestuves, krikštynas, darė asmenines fotosesijas. Maža to, užsiėmė ir savanoryste, o šiandien vysto žurnalą „Individai“.

„Savanoriaudamas įgijau be galo daug patirties ir žinių įvairiose srityse, bet savanorystė tikrai niekada nėra galutinis taškas. Negalvojau, kad kažką tokio darysiu jau būdamas tokio amžiaus ir taip greitai. Labai džiaugiuosi, kad pavyko sulaužyti visus tuos nusistatymus ir standartus“, – pripažįsta jis.

Sukūrė žurnalą sau

Edvinas pasakoja, jog idėja sukurti žurnalą jam kilo beskaitant knygas: „Esu žmogus, kuris mėgsta skaityti knygas, bet neturi joms kantrybės, todėl negaliu ilgai apsistoti ties viena, nes atsibosta tie patys veikėjai. Nusprendžiau skaityti trumpesnes knygas, bet jos dažniausiai yra vaikiškos arba lėkšto siužeto. Vėliau nusprendžiau, kad skaitysiu žurnalų straipsnius, galbūt taip sugebėsiu daugiau skaityti, gauti motyvacijos, įvairių žinių. Tačiau susidūriau su problema, nes kad ir kiek skirtingų žurnalų išbandžiau, kokybiško ir įdomaus neradau.

Visuose žurnaluose yra be galo daug straipsnių su visiškai nebeaktualiais, neįdomiais ir atsibodusiais asmenimis, kurie, greičiausiai, perka tuos straipsnius, bandydami išlikti rinkoje. Supratau, kad Lietuvoje nėra leidinio, kuris būtų apie dabartį, šių dienų įdomiausiuosius, todėl sukūriau žurnalą, kurį pats tikrai pirkčiau ir skaityčiau.“

Edvinas Vitas

Anot jo, „Individai“ nuo visų kitų žurnalų skiriasi tuo, kad kiekvienas straipsnis ir puslapis yra itin skirtingas, nublizgintas, o ryškūs dizainai ir puslapiai esą turi skirtingą žinutę, iliustracijas. Kaip sako Edvinas, tikslinė žurnalo auditorija – žmogus, tad nesvarbu nei lytis, nei amžius: „Šis žurnalas nėra kažkieno kopija, tai šablonas naujam spaudos amžiui.“

„Šiais laikais visi iki vieno yra priklausomi nuo interneto, socialinių medijų. Mažai kas jaunimo tarpe skaito fizinius knygų ir žurnalų variantus, manau, todėl, nes nebeturi, ką skaityti. Norėjau sukurti tokį žurnalą, kurį skaityčiau pats ir skaitytų kiti, kad nors trumpam visi atsitrauktų nuo telefonų, kompiuterių ir, kaip seniau, pasiimtų žurnalą į rankas“, – pasakoja Edvinas.

Skausminga pradžia nepalaužė

Visgi vaikinas pripažįsta, jog rizika visada atrodė labai baisi, o finansiškai įgyvendinti svajonę padėjo šeima bei keli draugai.

„Labai stipriai susikaupiau, giliai įkvėpiau ir nusprendžiau prisiimti visiškai visą atsakomybę ant savo pečių, būtent todėl šiuo metu labai gerai jaučiuosi. O visi turbūt tikėjo ne žurnalu, o manimi, tad įtikinėti ilgai nereikėjo. Daug žmonių sako, kad moku įtikinti, parduoti, išpildyti“, – teigia žurnalo redaktorius.

Orijus Gasanovas

Visgi vaikinas pasakoja, jog pradžia nebuvo itin lengva: iš išsiųstų 30 laiškų per penkias dienas jis gavo tik tris atsakymus, iš kurių du – neigiami. Kone kasdien jis susidūrė su prieštaringomis nuostatomis dėl savo amžiaus, neva „kaip čia kažkokiam šešiolikmečiui duosiu interviu, juk vis tiek nieko jis neišleis, gal tik šiaip nori su „žvaigždutėm” pasilabinti ir pabendrauti.“

„Pradžia buvo skausminga, nes žmonės galvojo, kad tai – mokyklinis laikraštukas. Reikėjo suprasti, išmokti įtikinti ir įrodyti, kad tai tikrai kokybiškas ir geras leidinys. Tai padaryti nėra lengva, nes man – 16 metų. Kad ir kaip buvo skaudu, išlikau visiškai ramus“, – sako moksleivis.

Prireikė laiko išlipti iš kompleksų

Edvinas džiaugiasi, jog kiekvienas susitikimas, fotosesija, interviu jam davė itin daug patirties, nes teko susidurti su pačiomis įdomiausiomis situacijomis. Pavyzdžiui, kaip fotosesijai be automobilio atsigabenti katę iš visai kito miesto galo, jai nesukeliant streso bei saugojant fotosesijai skolintus drabužius nuo įdrėskimų. Taip pat baseine buvo sunku įtikinti žmones, kad jie nėra fotografuojami, mat ten vyko fotosesija.

Edvinas Vitas

„Intensyvus, kasdienis darbas truko maždaug keturis mėnesius, kiekvieną dieną galvoje buvo tik žurnalas. Jei kažkur eidavau, šeimai aišku, kad einu dirbti dėl savo svajonės. Man labai liūdna, kai žmonės neišnaudoja savo laiko kokybiškai bei produktyviai, nes kiekvienas atrandam laiko nesąmonėms, nors derėtų susimąstyti, ar tai duoda mums kažką naudingo“, – svarsto redaktorius.

Pasak Edvino, visi žurnalui kalbinti žmonės yra „kosmonautai“ ir itin skirtingi.

„Neturime savęs bijoti, mums reikia mokėti save suprasti bei pažinti, nes tik tada galime pasiekti visiškų aukštumų. Vaikystėje buvau labai kompleksuotas vaikis, kuris turėjo svajonių, bet visada bijojo žmonių. Laikui bėgant keičiausi, įdėjau be galo daug pastangų, kad išlipčiau iš savo kompleksų. Jų atsikratęs supratau, kad kiekvienas savyje nešiojamės tiksinčias bombas, kurioms sprogus sprogstame ir mes. Kitaip tariant, pamilę save, susprogdinę tuos kompleksus, pildom savo didžiausias svajones“, – pabrėžia vaikinas.

Edvinas Vitas

Sulaukia daug pasiūlymų

Jis pasakoja žurnalo leidyba pradėjęs domėtis prieš metus: atsiversdavo kitus leidinius, stebėdavo, kur jie buvo išspausdinti, pradėjo domėtis įvairiais žurnalų redaktoriais, dėliotis mintis, idėjas ir pamažu planuoti kiekvieną detalę – numeracijas, viešinimą, fotosesijas ir kt. Be to, labai daug klausimų jis užduodavo šių sričių profesionalams, kurie jam suteikė daug naudingos informacijos.

„Pasiūlymų sulaukiau labai daug: fotosesijos, kviečia ir į interviu, ir į tinklalaides, radiją. Visur stengiuosi nueiti, nes tikiu, kad viską paėmęs iš šio projekto ateityje galėsiu kilti dar aukščiau kokybės prasme“, – aiškina Edvinas.

Edvinas atvirai sako, jog tėvai labai spaudžia mokytis, tad greičiausiai vaikinas studijuos žurnalistiką ir toliau kurs žurnalus. Dabar jo planuose – bendrovė ir žurnalas, o prekinis ženklas „Individai” esą turi judėti toliau. Edvino didžiausias tikslas – išplaukti į labai plačius vandenis, pasiekti maksimalų žmonių kiekį.

Edvinas Vitas

Utenoje trūksta veiklaus jaunimo

Kaip pasakoja žurnalo redaktorius, Utenos jaunimas yra gana pasyvus, esą dažnu atveju jie geriau pasirinks pasėdėti parke nei ateiti į įdomų renginį.

„Uteniškiai tikrai nėra labai aktyvūs, taip pat be galo kritiški ir kategoriški. Tai yra tikrai labai nedidelis miestas, kuriame apkalbos, netikros žinios ir blogi žodžiai sklinda kiekvieną dieną. Bet viskas gerai, yra ir talentingų bei aktyvių jaunuolių, kurie kuria geresnę Utenos ateitį“, – pasakoja moksleivis.

Edvinas Vitas

Tiems paaugliams, kurie neatranda mėgiamų veiklų ar nežino, ko norėtų siekti gyvenime, vaikinas duoda patarimų: „Siūlyčiau tiesiog nebebijoti, investuoti viską, ką turit. Jei investuosite ne tik pinigus, bet ir savo jausmus, įgausite didelį pasitikėjimą savimi, pradėsite gerbti save ir matysite, ko iš tikrųjų norit. Niekas mano gyvenime neatsirado šiaip sau, viskas yra apgalvota ir sudėliota. Siūlau jums tapti didžiausiais egoistais, narcizais, savimeilom, kad jus nustotų smukdyti žemyn, nebenusileiskit ir judėkit pirmyn, nes vienintelis individas, kuris jus gali palaikyti bet kokioje situacijoje yra būtent jūs pats, lipkit iš komforto zonos ir judėkit pirmyn.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)