Maža to, ši problema jaučiama visame pasaulyje, o didieji orlaivių gamintojai „Boeing“ ir „Airbus“ suskaičiavo, kad per artimiausius dvidešimt metų pasaulyje lėktuvų skaičius išaugs dvigubai ir pasieks 42 tūkstančius vienetų, o šiems lėktuvams aptarnauti prireiks daugiau kaip 635 tūkst. komercinės aviacijos pilotų. Taigi didėjanti paklausa verčia intensyviau ruošti ir specialistus. Avialinijų piloto darbas apipintas ne vienu mitu apie jam taikomus aukštus reikalavimus. O kaip yra iš tikrųjų, kokiomis savybėmis išsiskiria profesionalūs avialinijų pilotai?

Taisyklių paisantis profesionalas

„Aviacija yra viena iš labiausiai reguliuojamų sričių pasaulyje, todėl piloto gebėjimas laikytis taisyklių ir dirbti pagal instrukcijas – gyvybiškai svarbus. Kiekvieno piloto prioritetas – užtikrinti saugią kelionę jo valdomu orlaiviu, todėl kasdien savo darbe pilotas veikia ne tik pagal radijo ryšiu gaunamus oro eismo kontrolės nurodymus, bet tuo pačiu ir laikosi tarptautinių aviacijos taisyklių“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja Vaida Eičinienė, „Tapk pilotu“ vadovė.

Pilotas atidžiai planuoja savo darbą, vykdo skrydį pagal numatytą planą, atidžiai seka jo eigą ir vertina saugumą. Pasikeitus oro sąlygoms, įvykus gedimui ar kitoms aplinkybėms ir esant poreikiui, jis, palaikydamas ryšį su skrydžių dispečeriais atitinkamai nukreipia skrydį, o nutupdęs lėktuvą, išanalizuoja savo darbą. Iš esmės, pilotas veikia remiantis „planuoti-veikti-tikrinti-analizuoti“ dėsniu.

Pilotas – komandos žaidėjas

Kaskart skrydžio metu avialinijų orlaivį valdo du pilotai, tačiau sėkmingą skrydį užtikrina gerokai didesnė komanda – maršrutą suplanuoja dispečeris, kuris seka skrendantį orlaivį skrydžių valdymo centre ir palaiko radijo ryšį su pilotais, o skrydžio palydovai rūpinasi orlaivio keleiviais. Tokios sudėties skrydžio įgulos nariai keičiasi, tad kaskart tenka skristi su vis kitais kolegomis. Nepaisant patirties ir kultūrinių skirtumų, įgulos nariai neturi laiko priprasti vienas prie kito ir dirba kartu vieno tikslo link – suteikti aukščiausios kokybės paslaugas – saugų ir patogų skrydį.

Ryžtingas lyderis

Manote, kad pasitikintis ir savo sprendimais bei veiksmais užtikrintas pilotas – tai tik klasika tapęs šios profesijos įvaizdis? Visai ne – tai kiekvieno skrydžio realybė. Pasitikėjimas profesionaliam pilotui yra be galo svarbus – skrendant kelių kilometrų aukštyje nėra laiko nei ilgiems svarstymams, nei mindžikavimui vietoje, tad pilotas bet kuriuo reikiamu momentu turi priimti teisingus sprendimus bei nevengti prisiimti atsakomybę už skrydžio saugumą.

Anot V. Eičinienės, avialinijos vertina piloto gebėjimą greitai įvertinti situaciją pagal turimus duomenis ir priimti sprendimus ilgai nedvejojus. Tai ypač svarbu kritinėse situacijose, kai kiekviena uždelsta akimirka – gyvybiškai svarbi. Ryžtingi bei taisyklių ir procesų paisantys pilotai kryptingai eina nedvejodami karjeros keliu ir tokie specialistai greit pasiekia paaukštinimą.

Žongliruojantis skaičiais ir detalėmis

Jei kada nors buvote pavadintas vaikščiojančiu skaičiuotuvu, sveikiname! Gebėjimas laisvai valdyti skaičius – vienas esminių reikalavimų norintiems valdyti lėktuvus. „Aviacinių mokymų centrai, vykdydami būsimųjų pilotų atrankas, vertina tiek kandidato matematines žinias bei įgūdžius, tiek ir gebėjimą įsiminti įvairius duomenis,“ – teigia „Emblick“ mokymų ir kompetencijų ugdymo centro vadovė Agnė Novikienė.

Ji pabrėžia, kad ne mažiau svarbus ir gebėjimas vienu metu atlikti kelias užduotis. Įsivaizduokite, kad pilotas vienu metu ne tik stebi valdymo skydelio parametrus, juos analizuoja ir ieško sprendimo, bet ir bendrauja su įgulos nariais bei dispečeriu ar oro eismo kontrolieriais.

Moderniose orlaivių kabinose yra įrengta naujausia įranga, palengvinanti pilotų darbą ir automatiškai apskaičiuojanti orlaivio koordinates, aukštį ir kitus parametrus. O ką darytumėte nutikus techniniam gedimui, jei būtumėte orlaivio pilotas? Tuomet tektų skaičiuoti mintyse ir rasti sprendimus akimirksniu.

„Pilotų studijos – intensyvios, teorijos kursų metu būsimieji pilotai turi išmokti ir suvokti daug teorinių dalykų tiek apie orlaivius ir jų valdymą, tiek ir pažinti aviacijos teisę bei reguliaciją per ganėtinai trumpą laiką, tad gebėjimas mokytis ir greitai įsiminti informaciją pravers ne tik mokantis, bet ir vėliau, jau dirbant piloto darbą,“ – pasakojo V. Eičinienė.

Sklandžiai mintis reiškiantis komunikatorius

Dėl darbo specifikos pilotui kasdien tenka bendrauti su daugybe žmonių – pradedant skrydžio įgulos nariais, skrydžių dispečeriais ir oro eismo kontrolieriais, orlaivio antžeminio aptarnavimo specialistais, oro uosto darbuotojais ir dar daug kitų specialistų. Itin svarbu, kad pilotas, bendraudamas radijo ryšiu, gebėtų savo mintis reikšti aiškiai ir sklandžiai anglų kalba bei naudotų specialius aviacijos terminus. Paklausite, kodėl? Kaip ir daugelis sukurtų taisyklių aviacijoje – saugumo vardan. Radijo ryšiu perduodamos orlaivio koordinatės, duodami leidimai kilti ar leistis bei nurodoma, kuriame oro uosto take tai atlikti. Sklandi kalba ir gaunamos informacijos supratimas – saugumo garantas.

Profesiniam tobulėjimui svarbios ne pavienės savybės, o visas jų rinkinys. Tiek pilotams, tiek ir kitų sričių specialistams profesiniam augimui svarbu ne tik kelti savo kvalifikaciją, bet ir stiprinti tas asmenines savybes, kurios naudojamos vykdant kasdienius darbus – su kolegomis siekiant įmonės tikslų, sekant taisykles ir suteikiant aukščiausią vertę klientams. Kiek profesionalaus piloto savybių atpažinote savyje ar savo drauguose?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)