Turėkite omenyje, kad personalo atrankos darbuotojai įmonėje nėra dirbę jūsų darbo, todėl neišmano jo subtilybių, juo labiau nemoka skaityti jūsų minčių. Tad nepatartina tiesiog išvardyti užduotis, kurias atlikote buvusiame darbe – papasakokite, kokią vertę sukūrėte savo komandai, produktui ir įmonei.

Ir būkite autentiški. Suprantama, kad darbo pokalbyje sunku atsipalaiduoti ir būti savimi, tačiau pasistenkite nusiraminti ir susiimti. Labai svarbu užmegzti ryšį su pašnekovais – tai turės įtakos darbo pokalbio eigai ir jo rezultatui.

Tad jei nenorite patirti nesėkmės darbo pokalbyje, perskaitykite apie penkias dažniausiai pasitaikančias klaidas, kurias išskyrė personalo atrankos specialistai, atrenkantys darbuotojus į „Facebook“.

1. Nepasiruošimas

Pokalbis dėl pozicijos „Facebook Prekyvietė“komandoje

Atrankos specialistas: „Kaip jūs vertinate „Prekyvietės“ funkcijas?“

Kandidatas: „Nesu jomis naudojęsis.“

Būtų suprantama, jei produktas būtų skirtas naudoti įmonėms, bet tai vartotojui skirtas produktas. Norint kažką nusipirkti ar parduoti „Prekyvietėje“, nereikia investuoti daug laiko ar pinigų.
Patarimas. Jei prieš pokalbį dėl darbo net nesiteikėte pasidomėti produktu, su kuriuo dirbsite, ar įmone, kurioje ketinate dirbti, darbdavys (personalo atrankos specialistas) gali pagalvoti, kad jūs nelabai suinteresuoti gauti šį darbą, nes neskyrėte laiko pasiruošimui.

2. Apatija

Per pokalbį dėl „Facebook“ produkto vadybininko darbo

Atrankos specialistas: „Kodėl norite dirbti „Facebook“?“

Kandidatas: „Su manimi susisiekė atrankos specialistas, ir aš sutikau ateiti.“

Darbdaviai (atrankos specialistai) investavo daug energijos į bendrovę, kurioje dirba, ir nori pasamdyti žmogų, kuris bus toks pat atsidavęs įmonei ir rodys entuziazmą.

Atskleidę, kad nejaučiate didelio entuziazmo dėl perspektyvos dirbti šioje įmonėje, iškart juos atstumiate.

Patarimas. Net jei nesate tikri, ar norite dirbti šioje įmonėje, nerodykite abejingumo – geriau pasakykite, kad džiaugiatės galimybe išmokti naujų dalykų.

3. Susitelkimas į netinkamus dalykus

Atrankos specialistas: „Ko tikitės pasiekti dirbdamas šiose pareigose?“

Kandidatas: „Didinti aprėptį ir koordinuoti didesnį produktų kiekį“.

Didesnė aprėptis ir didesnis kiekis iš esmės reiškia tą patį. Taip parodote, kad norite plėsti savo įtaką. Darbdaviai nori kuklių darbuotojų, kurie norėtų mokytis, o ne pasinaudoti darbu kaip pakopa siekdami savo asmeninių tikslų.

Patarimas. Kalbėkite apie tai, kaip norite prisidėti prie įmonės plėtros ir tobulinimo, o ne apie savo kompetencijų didinimą. Parodykite, kad mokate dirbti komandoje ir paaiškinkite, kaip jums sėkmingai pavyko įgyvendinti projektus iki galo.

4. Trūksta savimonės

Per pokalbį, kurio metu siekta išsiaiškinti kandidato savimonę ir gebėjimą priimti kritiką.
Atrankos specialistas: „Kokią savo savybę norite tobulinti? Koks didžiausias jūsų trūkumas?“
Kandidatas: „Aš per daug dirbu ir per daug viską imu į galvą.“

Tai nėra suktas klausimas. Į tiesų klausimą reikia atsakyti tiesiai. Kokia iš tiesų didžiausia jūsų silpnybė? Jei bandysite kuklumo šydu pridengti norą pasigirti, darbdaviai manys, kad jums trūksta savimonės, ir kad nesate nusiteikę augti ir tobulėti.

Įmonėje „Facebook“ darbuotojai skatinami būti atviri, potencialūs kandidatai turi žinoti, kurią sritį jie nori tobulinti.

Patarimas. Atvirai papasakoję, kokios savybės jūsų netenkina, ir kokių konkrečių žingsnių imatės, kad tobulėtumėte, užmegsite ryšį su darbdaviu (atrankos specialistu) ir parodysite savo žmogiškąją pusę.

5. Savo trigrašio kišimas neišsklausius

Atrankos specialistas: „Mums jau kelis mėnesius nepavyksta pritaikyti rinkoje šio produkto“.
Kandidatas: „Tai lengva. Aš tai jau dariau daug kartų. Štai kaip tai daroma“.

Stiprus kandidatas moka išklausyti. Labai svarbu užduoti tinkamus klausimus ir atidžiai išklausyti atsakymą. Parodykite savo intelektualų smalsumą ir tai, kad esate imlūs naujai informacijai.

Patarimas. Darbo pokalbyje išklausykite klausimą, bet nepraraskite budrumo – darbdavys klausimą užduoda tam, kad daugiau suprastų apie jūsų turimus įgūdžius. Tai, kaip atsakote į klausimus, parodo ne tik jūsų gebėjimą atsakyti į užduotą klausimą, bet ir dedukcinio mąstymo įgūdžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)