Kaip E. Holmes iš ne pagal metus protingo vaiko tapo ambicinga, tačiau Stanfordo taip ir nebaigusia studente ir skandalų krečiamo startuolio generaline direktore, kaltinama sukčiavimu?

Darbo etiką ir įgūdžius E. Holmes išsiugdė dar besimokydama vidurinėje mokykloje – ji dažnai mokydavosi iki vėlumos. Nenuostabu, kad greitai ji tapo pirmūne, ir net įsteigė savo verslą – kinų mokykloms pardavinėjo C++ kompiliatorius – programas, kurios išverčia kompiuterio kodą.
E. Holmes pradėjo lankyti kinų mandarinų kalbos pamokas, ir dar besimokydama mokykloje pasiekė, kad ją priimtų į Stanfordo universiteto vasaros programą, kurios kulminacija tapo vizitas į Pekiną.

Įkvėpta savo proprosenelio Christiano Holmeso, kuris buvo chirurgas, E. Holmes nusprendė susieti savo ateitį su medicina. Vis dėlto netrukus ji suprato, kad bijo adatų. Vėliau E. Holmes prisipažino, kad tai ją paskatino įkurti „Theranos“.

E. Holmes įstojo į Stanfordą studijuoti chemijos inžinerijos. Pirmame kurse mergina užsitikrino „prezidentinę stipendiją“, siekiančią 3 tūkst. dolerių, kuriuos ji galėjo investuoti į tyrimų projektą.
Vasarą po pirmo kurso gabioji studentė praleido stažuodamasi Genomo institute Singapūre. Iš dalies šį darbą jai padėjo gauti kinų kalbos žinios.

Elizabeth Holmes

Besimokydama antrame kurse E. Holmes priėjo prie vieno iš jai dėsčiusių profesorių, Channingo Robertsono, ir pasiūlė kartu įsteigti įmonę. Su jo palaiminimu ji įkūrė įmonę „Real-Time Cures“, tačiau vėliau pavadinimą pakeitė į „Theranos“.

Netrukus E. Holmes pateikė prašymą užpatentuoti „medicininį prietaisą, skirtą analitiniam stebėjimui ir vaistams suleisti“ – nešiojamą prietaisą, kuris galėdavo suleisti vaistus, stebėti paciento kraują ir, prireikus, koreguoti vaistų dozes.

Visgi kitą semestrą būdama 19-os E. Holmes paliko universitetą ir dirbdama vieno koledžo namo rūsyje visą dėmesį skyrė „Theranos“. Šios įmonės verslo modelis buvo grįstas idėja prekiauti kraujo tyrimų technologija, kuriai reikėtų tik mažyčio įdūrimo piršte ir lašelio kraujo mėginio. Moteris tvirtino, kad tokie tyrimai galės aptikti tokias ligas kaip vėžys ir padidėjusį cholesterolio kiekį.

E. Holmes pradėjo ieškoti finansavimo savo įmonei tarp žinomų investuotojų. Iki šiol „Theranos“ yra gavęs daugiau kaip 700 mln. dolerių investicijų. Ji investuotojų pinigus gaudavo su sąlyga, kad ji neatskleis, kaip funkcionuoja „Theranos“ technologija. Jos žodis būdavo lemiamas visais su įmone susijusiais klausimais.

Slaptumas gaubė kiekvieną „Theranos“ dalyką. Pirmąjį dešimtmetį, kai moteris tik pradėjo savo veiklą, E. Holmes net padavė į teismą tris buvusius „Theranos“ darbuotojus už piktnaudžiavimą įmonės verslo paslaptimi. E. Holmes polinkį į slaptumą nusižiūrėjo iš savo Silicio slėnio didvyrio Steve`o Jobso. E. Holmes, kaip ir S. Jobsas, nešiodavo juodus golfus, moteris savo biurą apstatė jo mėgiamais baldais ir lygiai taip pat niekada neatostogaudavo.

Elizabeth Holmes

Būdama 19-os E. Holmes pradėjo susitikinėti su „Theranos“ prezidentu Sunny Balwaniu, kuris už ją buvo 20 metų vyresnis. Pora išsiskyrė 2016 m. pavasarį, kai E. Holmes išstūmė jį iš įmonės.

Kai į „Theranos“ pradėjo plūsti milijoninės investicijos, E. Holmes patraukė žiniasklaidos dėmesį ir sulaukė pripažinimo technologijų pasaulyje. „Theranos“ sparčiai sudarinėjo sutartis su partneriais užsienyje. Savininkė buvo tapusi jauniausia, savarankiškai iškilusia pasaulio milijardiere moterimi – visas jos turtas buvo vertinamas maždaug 4,5 mlrd. dolerių.

Visgi netrukus pradėjo daugėti klausimų dėl „Theranos“ technologijos. Vyriausiasis „Theranos“ mokslininkas įspėjo E. Holmes, kad kraujo testai dar nėra parengti visuomenei ir kad technologija turi trūkumų. Kiti mokslininkai taip pat pradėjo reikšti abejones dėl „Theranos“. 2015 m. JAV Maisto ir vaistų administracija pradėjo tirti „Theranos“, kurios testuose aptiko didelių netikslumų.

2015 m. „The Wall Street Journal“ žurnalistas Johnas Carreyrou paskelbė žurnalistinį tyrimą apie „Theranos“ technologiją ištikusius sunkumus. Po šio straipsnio įmonės reputacija pradėjo ristis žemyn. J. Carreyrou nustatė, kad „Theranos“ kraujo tyrimų aparatas neužtikrino tikslių rezultatų, todėl „Theranos“ kraujo mėginiams tirti naudojo tokius pačius aparatus kaip ir įprastos kraujo tyrimų bendrovės.

Ėmė aiškėti „Theranos“ technologijų trūkumai ir netikslumai, taip pat E. Holmes vaidmuo bandant viską nuslėpti. Įmonei „Theranos“ ir E. Holmes buvo pateikti kaltinimai didelio masto sukčiavimu, tad įmonė buvo priversta uždaryti savo laboratorijas ir testavimo centrus.

Praėjusį birželį „Theranos“ paskelbė, kad E. Holmes atsistatydina iš generalinės direktorės pareigų, o JAV Teisingumo departamentas pranešė, kad E. Holmes bei buvusiam „Theranos“ prezidentui ir generaliniam administracijos direktoriui Sunny Balwani pateikti kaltinimai sukčiavimo schemų rengimu ir įgyvendinimu. Rugsėjį „Theranos“ paskelbė, kad atsiskaičiusi su kreditoriais ji ketina visam laikui nutraukti veiklą.

Dabar įmonės likimas yra pakibęs ant plauko. Šiuo metu E. Holmes vis dar ieško pinigų „Theranos“ išgelbėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)