Tačiau samdyti tokį – per brangu. Tai yra: turėti būtina, bet įpirkti neįmanoma.

Vidutinės kompetencijos teisininko darbo vieta darbdaviui per metus kainuoja maždaug 31 tūkst. eurų. Be to, kasmet būtina skirti lėšų teisininko kvalifikacijai kelti. Tačiau iš praktikos žinome, kad, esant netipinėms situacijoms ar kilus didesnei rizikai, įmonėms vis tiek prireikia advokatų ir aukštesnės kompetencijos teisininkų pagalbos.

Teisės profesionalų iš išorės samda smulkiose ir vidutinėse Lietuvos įmonėse dar nėra masiškai paplitusi. Tačiau džiugina tai, kad vis daugiau įmonių vadovų keičia požiūrį – dėmesį koncentruoja į reikalingas funkcijas bei kompetencijas ir moka tik už jas.

Paskaičiavome, kad įmonė, atsisakiusi įdarbinimo idėjos ir sudariusi nuolatinę teisinių paslaugų sutartį su išorės kompanija, išlaidas darbuotojo išlaikymui sumažina 50 proc. bei sutaupo kaštus, kasmet skiriamus teisininko kvalifikacijos kėlimui.

Didelis privalumas yra ir tai, kad įmonė maksimaliai sumažina rizikas, kylančias dėl netinkamai parengtų vidinių dokumentų ir sutarčių, dėl darbo ginčų; apsisaugo nuo žalos finansams ir reputacijai. Kritinėse situacijose gauna skubią ir kvalifikuotą profesionalų pagalbą.

Be privalumų, reikia paminėti ir rizikingas išorės specialistų samdos sritis. Pirmiausia, įmonė turi įsitikinti paslaugų teikėjo patikimumu. Antra – efektyvi vidinė komunikacija. Labai svarbu pasirinkti tinkamus informacijos perdavimo kanalus ir nustatyti optimalų bendravimo dažnumą; svarbu iš anksto aptarti ir komunikaciją kritiniais atvejais, jei tokių pasitaikytų. Trečiasis patarimas – neprarasti reikalų kontrolės.

Albertas Kručkauskas yra advokatų profesinės bendrijos „ConsulTax“ vadovaujantis partneris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją