IT srityje savo pašaukimą atranda vis dažniau

Vienas iš moterims skirtos mentorystės ir konsultacijų programos „Women Go Tech“ įkūrėjų Paulius Vertelka sako, kad, nors IT srityje šiandien dar dominuoja vyrai, tačiau per pastarąjį dešimtmetį situacija pasikeitė į gera, o sėkmingai IT srityje veikiančių, technologijų bendrovėms vadovaujančių ir inovacijas kuriančių moterų Lietuvoje yra vis daugiau.

„IT srityje moterys šiandien dažniausiai sutinkamos projektų vadovių, testuotojų, duomenų analitikių pareigose. Vis dar rečiau pasitaiko programuotojų, IT sistemų architekčių. Moterų, kaip ir vyrų, gretose yra tikrai daug talentų, kuriuos svarbu paskatinti, įgalinti ir priimti į inovacijų sektorių. Negalime sau leisti ignoruoti vienos pusės talentingos visuomenės, t. y. moterų. Dėl to tiek pačios moterys, tiek vyrai turi vadovautis lyčių lygiavertiškumo principu“, – sako P. Vertelka.

P. Vertelkos teigimu, istoriškai IT srityje dominavo vyrai, todėl šiandien reikia ne tik padrąsinti šiame sektoriuje karjeros siekiančias moteris, bet ir skatinti šioje srityje dirbančių vyrų atvirumą.

Džiugina plačios savirealizacijos galimybės

Vienas iš sėkmingos moterų lyderystės IT srityje pavyzdžių – IT bendrovės „Forbis“ vadovė Ija Šležė. Prasidėjęs nuo polinkio į matematiką mokykloje I. Šležės karjeros kelias atvedė ją į finansinėms institucijoms IT sprendimus kuriančios bendrovės vadovės kėdę.

„Iš pradžių net neįsivaizdavau, kad atsidursiu IT pasaulyje. Tiesiog studijavau matematiką, domino realus jos pritaikymas gyvenime. Tuomet karjeros pradžioje atradau programavimo sritį. Ji patraukė dėl to, kad programavimui reikalingas analitinis mąstymas, konkretumas, struktūrizuota mintis. Vėliau teko išbandyti ir įvairias kitas IT pozicijas bankininkystės sektoriuje. Įdomu tai, kad šiame karjeros etape IT kolektyve buvau vienintelė moteris, tačiau tai neatbaidė nuo ambicijų toliau siekti karjeros šioje srityje“, – apie savo pasirinkimą ir karjeros pradžią pasakoja I. Šležė.

Anot I. Šležės, didžiausias jos laimėjimas pasirinkus karjerą IT srityje yra galimybė save realizuoti, išbandyti, tobulėti ir išmokti naujus dalykus.

„Nemažai žmonių vis dar įsivaizduoja, kad IT yra tik programavimas, tačiau šioje srityje yra labai daug krypčių, kuriose save realizuoti gali tiek moterys, tiek vyrai. Darbas IT yra kūryba, tačiau šį kūrybinį procesą suvaldyti nėra paprasta. Tai yra iššūkis, dėl kurio dirbti niekuomet nėra nuobodu ir galima nuolat tobulėti. Man tai yra bene didžiausias darbo IT srityje privalumas“, – sako I. Šležė.

Bendrovės „Forbis“ vadovės teigimu, moterys, kurioms IT sritis atrodo artima, turėtų nepaisyti jokių stereotipų ir siekti realizuoti save tokioje veikloje, kuri iš tiesų patinka.

Reikia daugiau ryžto

Tuo metu technologijų bendrovės „Tesonet“ programuotoja Karolina Ambrazevičienė yra įsitikinusi, kad bet kuris asmuo, nepriklausomai nuo lyties, jei tik yra pasiryžęs nuolatos tobulėti ir ugdyti savo profesines žinias, gali būti sėkmingas IT srityje.

„Norėčiau tikėti, kad moterims jau nebetrukdo jokie stereotipai, o savo profesiją jos renkasi ne pagal tai, ar ji yra „moteriška“, ar „vyriška“, o pagal savo pomėgius ir siekius. Pati tikrai turiu nemažai draugių ir pažįstamų, kurios sėkmingai dirba technologijų srityje“, – sako K. Ambrazevičienė.

Vis tik, pašnekovės manymu, šiandien dar trūksta tinkamo švietimo apie IT sektoriaus specialybes bei jų įvairovę mokyklose. Daugiau merginų ir moterų rinktis technologijų srities profesijas, anot K. Ambrazevičienės, galėtų paskatinti ir garsesnis kalbėjimas apie sėkmingą karjerą šioje srityje pasiekusias moteris, jų laimėjimus. Tai taptų padrąsinančiu pavyzdžiu ir kitoms merginoms.

„Tačiau svarbiausia, mano įsitikinimu, yra pačių moterų noras ir atkaklumas. Pati savo karjerą pradėjau su knyga rankoje, viską turėjau išmokti savarankiškai. Tai tikrai įmanoma. Taigi, jei manai, kad tavo vieta yra IT, reikia nustoti svajoti ir pradėti veikti. Informacijos internete šiandien tikrai nestinga. Tereikia pasiryžti ir tvirtai siekti savo tikslų“, – sako K. Ambrazevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)