Kaip „nepamesti“ tikslų – tiek asmeninių, tiek profesinių – pranešime žiniasklaidai pataria sveikatingumo klubo „Impuls“ treneris Tadas Pocius ir specializuoto banko „Bigbank AS“ žmogiškųjų išteklių skyriaus vadovė Jurgita Daujotienė.

Nori „čia ir dabar“

Asmeninio trenerio Tado Pociaus teigimu, išsikelti tikslai ir pažadai dažnai nevirsta realybe ir yra perkeliami tolimesniam laikotarpiui – kitai svarbiai progai ar net kitiems metams – nes neretas, išsikėlęs didelius tikslus, tokių pat didelių rezultatų tikisi jau po poros dienų.

„Kartais, dar patį pirmą pokyčių mėnesį, žmonėms dingsta motyvacija, jie pabūgsta pirmųjų sunkumų ir nusimatyti tikslai perkeliami į neapibrėžtą ateitį. Pavyzdžiui, sausio pradžioje pastebimas 20 proc. siekiantis sveikatingumo klubo lankytojų augimas dar neatėjus vasariui pradeda kristi. Visi nori rezultato čia ir dabar, tačiau svarbu suprasti, kad pokyčiams reikia laiko ir, svarbiausia, pastangų“, – pasakoja treneris.

T. Pocius pastebi, kad dažnai koją užsibrėžtiems tikslams „pakiša“ neteisingas, apgraibomis sudarytas planas.

„Išsikėlus didelius tikslus – numesti svorio, atsikratyti žalingų įpročių, pradėti sveikai maitintis – savų žinių gali neužtekti, pritrūksta sistemos. Jaučiant, kad „užstrigote“, rekomenduojama kreiptis į specialistus – šie supažindins su būdais, kaip tikslus paversti realybe, sudarys sistemingą planą, kurio laikantis, pasieksite norimų rezultatų. Detalus planas visada gelbsti“, – pabrėžia treneris.

Motyvuoti pokyčiams gali ir darbdavys

Pokyčiai asmeniniame gyvenime dažnai neatsiejami ir nuo pokyčių karjeroje. Dirbdami praleidžiame nemažą savo laiko dalį, tad natūralu, kad ir čia norime realizuoti save, pasiekti ar išmokti kažką naujo. O pirmą žingsnį tam gali duoti pats darbdavys.

Specializuoto banko „Bigbank AS“ žmogiškųjų išteklių skyriaus vadovė Jurgita Daujotienė teigia, kad tobulėti profesinėje srityje darbuotojams gali padėti įvairios priemonės – vidiniai mokymai, motyvuojanti priedų prie atlyginimo sistema ar įmonei svarbių pasiekimų paminėjimas. Tačiau, pasak J. Daujotienės, darbdaviai raginami kolegas skatinti ne tik profesiniams, bet ir asmeniniams pokyčiams.

„Sveiki, savo kasdieniu gyvenimu patenkinti darbuotojai, skiriantys laiko aktyviam ir kokybiškam poilsiui dirba produktyviau. Tokių darbuotojų įsitraukimas aukštesnis, jie patiria mažiau streso, daugiau šypsosi ir rodo didesnį norą siekti ne tik asmeninių, bet ir darbdavio keliamų tikslų“, – kalba „Bigbank AS“ žmogiškųjų išteklių skyriaus vadovė.

Specialistė pasakoja, kad darbovietėje įvedus sveikatos draudimą, leidžiantį darbuotojams nemokamai naudotis sporto klubo paslaugomis bei įvairiomis sveikatinimo procedūromis, gauti psichologines konsultacijas ir be papildomų išlaidų kreiptis į kitus reikiamus gydytojus, ypač pagerėjo vidinė įmonės atmosfera, kolegų nusiteikimas kasdieniam darbui, jo našumas. O tai – vieni pliusai darbdaviui.

Atidėti neverta

Nors noras siekti užsibrėžtų tikslų ir gali staiga nuslopti, nereikėtų jų nukelti kitai ypatingai progai ir užsiimti savigrauža. Pasak trenerio T. Pociaus, kiekvienam pribręsta savas laikas pokyčiams – ir tai nebūtinai yra naujieji metai ar gimtadienis. Tik svarbu teisingai įsivardinti, ką ir kaip norite pakeisti.

„Rekomenduočiau užsibrėžtus didelius tikslus, kuriems prireiks vienerių–dvejų metų, ir kurie net jus pačius gąsdina, padalinti į daug mažų tiksliukų. Pavyzdžiui, kad ir užsibrėžus numesti svorio: pirmiausia išsikeliamas didysis tikslas – numesti 15 kilogramų, o po to mažieji uždaviniai – per mėnesį numesti po 2 kilogramus, pradėti sveikiau maitintis, sportuoti bent 3 kartus per savaitę. Praėjus kuriam laikui pastebėsite, kad ir didysis tikslas – jau įveiktas. Taip pat svarbu atšvęsti pasiektus mažuosius tikslus, nes taip keliama motyvacija judėti pirmyn“, – pasakoja T. Pocius.

Treneriui antrina ir žmogiškųjų išteklių specialistė J. Daujotienė. Jos teigimu, pokyčius karjeroje, darbinėje sferoje taip pat reikėtų dalintis etapais. Išsikeltus didelius metinius tikslus rekomenduojama suskaidyti į smulkesnius mėnesinius uždavinius, o šiuos – į savaitines ar net kasdienines užduotis.

„Jeigu jūsų metų tikslas – paaukštinimas darbe, įsivertinkite, kokių kompetencijų jums trūksta, kad galėtumėte užimti norimas pareigas. Kiekvieną mėnesį koncentruokitės į vieną trūkstamą kompetenciją – nuspręskite, ką turite padaryti kiekvieną dieną, kad pavyktų įgauti reikiamus įgūdžius. Tuomet kas savaitę raskite laiko įsivertinti, kokį progresą jau padarėte ir kokia kryptimi reikia judėti toliau“, – apibendrina J. Daujotienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją