„Įtemptoje darbo rinkoje, kurią jaučiame šiuo metu, minkštųjų ir techninių įgūdžių komplektas yra būtinas bet kuriam kandidatui. Gebantys spręsti problemas, pasidalinti turima patirtimi, priimti kitų idėjas ir požiūrius, turi pranašumą prieš kitus kandidatus ir gali nulemti sėkmę. Šiandien aktualius darbdavių poreikius atskleidė ir konsultacijų bendrovės „Capgemini“ atlikta apklausa, kurioje beveik 60 proc. darbdavių teigia, kad jų IT įmonei trūksta minkštųjų įgūdžių, o techninių-praktinių įgūdžių trūkumą įvardijo 51 proc. darbdavių“, – pranešime žiniasklaidai pastebi Vaida Paulauskienė, IT sprendimų bendrovės „Nortal” personalo valdymo partnerė.

Padėti tobulėti kolegoms

Daugeliui įmonių vis svarbiau, kad patirties bagažą sukaupęs, į vyresniojo specialisto poziciją pretenduojantis kandidatas gebėtų būti mentoriumi – remdamasis savo patirtimi, galėtų mokyti, paremti, skatinti ir konsultuoti mažiau patyrusius specialistus.

„Šiandien IT specialistai dažniausiai dirba komandose, o jų sudėtis dažnai keičiasi – į darbo grupę nuolat ateina naujokų. Juos reikia įvesti į komandą, supažindinti su projektu ir atsakomybėmis, todėl darbdaviams svarbu komandoje turėti specialistą, kuris geba aiškiai perteikti žinias kitiems komandos nariams“, – pastebi pašnekovė.

Anot jos, darbo pokalbių metu darbdaviai dažnai domisi, ar kandidatas, pretenduojantis į vyresniojo specialisto poziciją, anksčiau yra dirbęs su naujokais, kuriuos turėjo įvesti į komandą. Kandidato klausiama, kokiais metodais naujam komandos nariui perduodavo informaciją, kaip stebėjo jo progresą, kaip greitai jam pavyko išmokyti specialistą.

„Jeigu kandidatas yra dirbęs su naujokais, jaunesniaisiais specialistais ir jam tai sekėsi, toks darbuotojas įgyja stiprų pranašumą prieš neturinčius mokymo patirties“, – pabrėžia V. Paulauskienė.

Kūrybiškas požiūris į problemas

Anot ekspertės, programuotojų darbas reikalauja tikslumo, bet tuo pačiu, tai be galo kūrybinė veikla – čia reikia nuolat ieškoti sprendimų kylančioms problemoms spręsti.

„Jeigu kažkas vyksta ne taip, kaip turėtų, svarbu gebėti rasti sprendimą. Galimybė efektyviai spręsti problemas yra bene labiausiai darbdavių vertinama savybė. Svarbu, kad specialistas problemas matytų kaip mokymosi galimybę ir nebijotų technologinių iššūkių bei gebėtų valdyti stresą“, – paaiškina pašnekovė.

Ji priduria, kad ypač svarbu sprendimus mokėti priimti komandiškai. Todėl atrenkant darbuotojus stengiamasi išsiaiškinti, ar kandidatas, nesvarbu, ar tai būtų jaunesnysis ar patyręs specialistas, geba dirbti kartu su kitais: „Darbuotojas turėtų lengvai adaptuotis komandoje ir mokėti priimti kitų požiūrius ir nuomones.“

Nuolatinis tobulėjimas

IT srityje ne tik iš jaunųjų specialistų tikimasi entuziazmo mokytis. „Iš visų kandidatų pageidaujama atvirumo naujoms technologijoms, iš asmeninės iniciatyvos kylančio domėjimosi rinkos naujovėmis. Kadangi IT erdvė nuolat keičiasi, ypač svarbu, kad specialistai neužsibūtų vienoje sistemoje, o mokytųsi naudotis naujausiomis platformomis ir įrankiais“, – vardija pašnekovė.

V. Paulauskienė pastebi, kad kandidato noras tobulėti yra nesunkiai įvertinamas darbo pokalbių metu: „Paprasčiausiu klausimu, kokius metodus naudoja plečiant žinių spektrą, galima įvertinti, ar kandidatas mėgsta mokytis. Visi teigia mėgstantys skaityti knygas, bet paklausus, kokią skaito šiuo metu, paaiškėja, kad jau kurį laiką nevartė jokios knygos. Tai indikuoja, kad kandidatas nebūtinai siekia asmeninio tobulėjimo.“

Tikrina pagal įmonės vertybes

Kai kurios tarptautinės įmonės, kaip telekomunikacijų įmonė „Vodafone“ ir JAV finansinių paslaugų bendrovė „Citigroup“, darbo pokalbiuose jau naudoja specializuotas apklausas ir dirbtinį intelektą, kad įvertintų kandidato bendravimo ir kitus minkštuosius įgūdžius, rašoma 2018 m. „LinkedIn“ „Global Recruiting Trends“ ataskaitoje.

V. Paulauskienė komentuoja, kad Lietuvoje kandidato minkštieji įgūdžiai dažniausiai tikrinami situacinių interviu metu.

„Kandidato prašoma papasakoti savo darbo patirtį arba pateikiama konkreti situacija, kuriai reikia rasti sprendimą. Atsakant į šiuos klausimus, vertinama, ar darbuotojas dirbtų pagal įmonės vertybes. Įprastai darbdaviams aktualu, kad kandidatas vadovautųsi komandiškumo, asmeninio tobulėjimo ir atsakomybės principais. Prieš darbo pokalbį reikėtų pasidomėti įmonės vertybėmis ir paanalizuoti, ar jos atitinka jūsų asmenybės bruožus“, – pataria V. Paulauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)