1. Ilgai nesvarstykite dėl lengvai keičiamų sprendimų.

„Amazon“ prezidentas Jeffas Bezosas išskiria dviejų tipų sprendimus: tuos, kuriuos lengva pakeisti, ir tuos, kurių praktiškai neįmanoma pakeisti. Jis pataria neįklimpti į dvejones ir aiškiai įvertinti, koks tai sprendimas.

„Kai kurie sprendimai turi pasekmių, jie nepakeičiami ar beveik nepakeičiami – tokius sprendimus reikia priimti metodiškai, atidžiai, ramiai, kruopščiai apgalvojant, pasitarus. Jei žengsite ir jums nepatiks tai, ką pamatysite kitoje pusėje, grįžti atgal nebegalėsite. Tokius sprendimus galima vadinti pirmojo tipo sprendimais“, – rašo J. Bezosas laiške akcininkams.

„Tačiau dauguma sprendimų ne tokie – jie pakeičiami, tai į abi puses atsiveriančios durys. Jei priėmėte beveik optimalų antrojo tipo sprendimą, nereikės negrąžinamai gyventi su pasekmėmis. Vėl galėsite atidaryti duris ir grįžti atgal. Antrojo tipo sprendimus galima ir reikia priimti greitai su sparčiai apsisprendžiančiais asmenimis ar mažose grupėse.“

2. Nėra blogai keisti kursą.

Buvusi JAV pirmoji dama Michelle Obama nuėjo pavydėtinai įvairų karjeros kelią: ji baigė Prinstono universitetą, Harvardo Teisės fakultetą, dirbo su įmonių teise, valstybės tarnyboje, tapo žmona, motina ir, žinoma, pirmąja šalies dama. Galbūt atrodo, kad ji žengė tiesiu keliu, bet savo knygoje „Mano istorija“ (angl. „Becoming“) ji rašo, kad kelias nebūtinai turi būti tiesus.

Knygoje ji pasakoja, kad gyveno labai stengdamasi, rinkdama pliusus – geri pažymiai – pliusas, geriausios mokyklos – pliusas, įstoti į Prinstono universitetą – pliusas. „Nebuvau žmogus, kuris nusiteikęs rizikuoti“, – rašo M. Obama.

Ji pripažįsta, kad nesijautė laiminga. „Apribojau save, kad būčiau tuo, kuo maniau turinti būti. Praradimai gyvenime paskatino mane susimąstyti: „Ar kada lioveisi galvoti apie tai, kuo nori būti?“ Supratau, kad nesilioviau. Sėdėjau 47-ame biurų pastato aukšte, varčiau bylas ir rašiau pastabas. Pajutau: „Negaliu šito daryti visą likusį gyvenimą. Negaliu sėdėti kabinete ir peržiūrinėti dokumentus.“

Kas pasikeitė? „Barackas Obama išmokė mane nukrypti nuo kurso“, – teigia M. Obama. Ji visiems knygos skaitytojams sako – turite teisę persigalvoti.

3. Investuokite į save.

Šie trys žodžiai – stiprus postūmis, ypač jei juos taria vienas turtingiausių ir sėkmingiausių pasaulio investuotojų. Paklaustas, kokį patarimą duotų mokslus baigusiems studentams, besirengiantiems žengti į dirbančiųjų pasaulį, Warrenas Buffetas atsakė: „Investuokite į save.“

Warrenas Buffettas

„Paprastas būdas padidinti savo vertę 50 proc. nuo dabartinio savęs – mažų mažiausiai patobulinti komunikacijos įgūdžius, tiek raštu, tiek žodžiu. Jei nesugebate komunikuoti, tai tas pats, lyg mirktelėtumėte merginai tamsoje – nieko neįvyks. Galite turėti ant pečių sumaniausią galvą, tačiau dar reikia sugebėti apie tai pranešti. O pranešimas yra komunikacija“, – teigia W. Buffetas.

W. Buffeto patarimas išties vertingas. Investuodami į save, į gebėjimą komunikuoti, galite akimirksniu maksimaliai išsiveržti į priekį. Sugebėsite puikiai atsakyti į darbo pokalbio klausimus, pametėti investuotojui idėją, pasieksite aukštesnių pareigų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)