Socialinė darbuotoja veltui klebena namų duris – jos neatsidaro, nors šeimininkas namie. Darbuotoja pasakoja, kad tokių neįsileidžiančių į namus – nedaug, tačiau tai yra tikras galvos skausmas. Esą netgi patekus į vidų, žmonės nenori būti prausiami ir neleidžia tvarkyti namų.

Paskutinis atvejis Biržuose, kai visiškai apleistas žmogus pagaliau pateko pas medikus, atskleidė ir galimą lankomosios priežiūros specialistų aplaidumą. Aiškinamasi, kodėl anksčiau nebuvo kviesta greitoji pagalba, kodėl moteris, lankydamasi pas jau, kaip įtariama, neadekvačiai besielgiantį žmogų, neinformavo centro vadovo.

„Mes ieškojom pakaitalo tai darbuotojai, tačiau niekas nesutiko, žinomas klientas. Niekas nesutiko, tai kentėjom su ta pačia – geriau tokia, negu jokios“, – pasakojo Biržų socialinių paslaugų centro direktorius Eividas Šernas.

Direktorius sako, nors darbuotoja atleista, problema neišnyko. Trūkstant lėšų ir esą taupant dirbti priimami neįgalieji arba pensininkai, o pas apsileidusius ir turinčius psichikos problemų žmones niekas nenori eiti.

Pasak socialinės paramos skyriaus vedėjo, jei nėra pavojaus aplinkiniams, įstatymai neleidžia į namus patekti net policijai.

„Jeigu nekelia grėsmės aplinkai, laužti durų taip tiesiai šviesiai negali. Jeigu medikams durys neatidarytos, jie taip pat negali su žmogumi nieko daryti. Problema yra pačioje sistemoje, nes tie žmonės, kurie atsisako, turi būti priverstinai bent jau apžiūrimi“, – sakė Biržų savivaldybės atstovas Kęstutis Knizikevičius.

Pasak vedėjo, tokių žmonių rajone yra iki 10. Esą viskas, ką gali padaryti savivaldybė – sukviesti Seimo narius ir prašyti inicijuoti teisės aktų pakeitimus – leisti priverstinai išgabenti nebeadekvačius vienišus senolius į gydymo ar slaugos įstaigas.