Tiesa, specialistai taip pat pastebi, kad nors JAV, Didžiojoje Britanijoje, Skandinavijos šalyse dėl praktikanto pozicijos didžiosiose kompanijose varžosi dešimtys ir šimtai kandidatų, Lietuvoje ši galimybė jaunųjų profesionalų vertinama dar per mažai.

Vertingiausios – tarptautinės praktikos

Personalo atrankos bendrovės „Alliance for Recruitment“ Atrankų grupės vadovas Karolis Česonis sako, kad darbo rinka Lietuvoje šiandien yra palankesnė darbuotojams. Todėl specialistai dažniau renkasi norimas įmones, o ne atvirkščiai. Tai skatina darbdavius ieškoti vis naujų būdų geriausiems specialistams pritraukti ir juos ugdyti nuo startinės pozicijos.

„Įmonės siūlo ne tik vis daugiau praktikos galimybių, bet ir įvairių privačių mokymosi programų ar talentų akademijų, kurios per gana trumpą laiką suteikia specialistams reikalingiausių įgūdžių. Vėliau daugeliu atveju jie sėkmingai taikomi dirbant tokias mokymosi galimybes suteikusiose įmonėse“, – pasakoja K. Česonis.

Anot personalo atrankos eksperto, bene didžiausią vertę kuria tos kompanijos, kurios studentams suteikia mokymosi tarptautinėje aplinkoje galimybes, siųsdamos būsimus darbuotojus į stažuotes užsienyje. Tokiu būdu studentai išmoksta darbuotis tarptautinėse komandose ir suprasti kultūrinius skirtumus. Šios patirties trūkumo daugeliu atvejų negali kompensuoti joks teorinių žinių bagažas.

Po mokymų programos – karjera banke

Viena iš organizacijų, talentingam jaunimui siūlančių tokias galimybes, – „Danske Bank“, daugiau nei dešimtmetį vykdanti „Danske Graduates“ programą magistrantūros studijų studentams. Šešis iš aštuoniolikos mokymosi programos mėnesių jos dalyviai praleidžia darbuodamiesi viename iš kompanijos užsienio padalinių. Įmonės žmogiškųjų išteklių padalinio darbdavio įvaizdžio konsultantė Ieva Kazlauskaitė sako, kad programa ne tik suteikia studentams galimybes įgyti tarptautinės patirties, bet daugeliui jos dalyvių tampa ir tiesiausiu keliu į karjerą banke.

„Dauguma programos dalyvių lieka dirbti pas mus – dalis jų tęsia programos metu pradėtus projektus, kiti siekia startinių vadovaujamų pozicijų arba jungiasi prie kitų komandų, į kurias atsineša visą mokymų metu sukauptą patirtį“, – sako I. Kazlauskaitė.

Anot jos, programos dalyviai yra traktuojami kaip lygiaverčiai partneriai, kurie iš karto įtraukiami į darbinius projektus. Tokiu būdu studentai turi galimybes realizuoti savo idėjas bei studijų metu sukauptas teorines žinias ir akademinę patirtį. Be to, daug dėmesio ir laiko skiriama dalyvių kompetencijų stiprinimui specialiai jiems organizuojamuose mokymuose, kurie vykdomi bendradarbiaujant su globalia programos dalyvių bendruomene ir įsitraukiant aukščiausio lygio vadovams.

Ne tik mokosi, bet ir keičia organizaciją

Matematiką Vilniaus universitete studijuojantis Danius Zilinskas teigia, kad praktika įmonėje visų pirma padeda pačiam studentui suprasti, ar ta sritis, kurioje mato savo karjerą, iš tiesų jam tinka. Vaikinas yra vienas iš „Danske Graduate“ programos dalyvių.

„Nuo pat pradžių tai yra tikras darbas, kuriame į tave dar ir papildomai investuoja, kad galėtum tobulėti ne tik profesinėje srityje, bet ir asmeniniame gyvenime. Aš pradėjau nuo darbo su rizikos modeliavimu, vėliau pusmečiui išvykęs į Daniją dirbau vidinio audito padalinyje, o šiuo metu esu paskutinėje programos rotacijoje ir už mėnesio baigsiu eiti duomenų tyrėjo pareigas“, – apie savo patirtį pasakoja D. Zilinskas.

Programos dalyviai per savo pusantrų metų pažintį su banku toli gražu nėra tik stebėtojai. Jie jau gali ir yra skatinami prisidėti prie organizacijos procesų tobulinimo, inovatyvių produktų ir paslaugų kūrimo, pasidalinti savo idėjomis bei įžvalgomis.

„Dirbant vidinio audito padalinyje man buvo patikėti darbai, susiję su duomenų analize. Pamaniau, kad šioje srityje nėra išnaudojamos visos duomenų analizės suteikiamos galimybės. Su tuo ir dirbsiu baigęs programą. Tai galėčiau laikyti šiokiu tokiu pasiekimu – mano matematiniai gebėjimai ir savybės leido iš dalies pakeisti vidinius organizacijos procesus“, – pasakoja jaunasis profesionalas.

Svarbiausias kriterijus – noras tobulėti

K. Česonis taip pat pažymi, kad siekiant pradėti karjerą ir išnaudoti praktikų bei mokymosi programų galimybes, svarbiausia – noras mokytis ir motyvacija įgyti kuo daugiau žinių.

„Jauniems žmonėms svarbu suprasti, kad įmonės į juos investuoja labai daug laiko bei išteklių – tiek žmogiškųjų, tiek techninių bei finansinių. Dėl to jie savo entuziazmu ir pastangomis turėtų atpirkti šią investiciją. Be to, net ir norint atrasti dominančias bei karjeros galimybes atveriančias praktikas reikia įdėti pastangų“, – sako K. Česonis ir priduria, kad šiandien specialisto karjera yra jo paties rankose. Dėl to jaunam žmogui, norinčiam sėkmingos karjeros, šiandien būtina domėtis darbo rinka, kompanijomis, kuriose jis pats norėtų realizuoti savo gebėjimus, susipažinti su jų teikiamomis paslaugomis ar kuriamais produktais, propaguojamomis vertybėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)