Be naujametinių pažadų daugiau sportuoti, sulieknėti ir kitų, dažnas sau iškelia ir su darbu susijusių tikslų. Vadovų paieškos įmonės „Master Class Lietuva“ direktorė L. Duksaitė-Iškauskienė tikina, kad pažadų, susijusių su darbu, būna įvairiausių: noras susirasti kitą darbą, noras darbe pasiekti geresnių rezultatų, noras daugiau uždirbti, noras dirbti kitokį darbą ir pan.

Pirmoje vietoje darbo prasmė, tik vėliau – atlyginimas

„Šiuo metu darbo rinkoje gana lengva rasti kitą darbą. Pagrindinis darbo keitimo tikslas – tai įdomus, prasmingas darbas. Žmonės ieško prasmės ir kad jų veikla būtų naudinga“, – kalba ji.

Anot specialistės, darbo užmokestis svarbus, bet darbo įdomumas ir prasmė žmonėms yra žymiai svarbesnis. Esą darbuotojai vis dažniau galvoja, kad jų darbo laikas galėtų būti truputėlį trumpesnis, taip jie galėtų dirbti efektyviau.

„Žmonių, kurių darbo užmokestis nėra toks didelis ir darbas pirmiausia svarbus dėl finansinio stabilumo, žinoma, finansinis pasirinkimas yra pirmoje vietoje. Vėliau svarbus darbo turinys – tai ką žmonės dirba ir prasmė", – sako ji.

L. Duksaitės-Iškauskienės teigimu, kalbant apie vadovų darbo rinką, joje galioja šiek tiek kitokie dėsniai: „Ten nebėra toks svarbus darbo užmokestis, nes vadovai uždirba tikrai neblogai. Labai svarbus darbo turinys – tai, ką žmonės dirba kasdien ir ar tai prasminga.“

Laura Duksaitė-Iškauskienė

Vyrų tragedija – per didelės ambicijos

Kalbėdama apie lyčių skirtumus, L. Duksaitė-Iškauskienė pabrėžia – vyrų ambicijos kur kas didesnės.

Ji atkreipia dėmesį, kad dažnai čia slypi tragedija: „Kuo aukštesni tikslai, kuo norima pasiekti juos greičiau, nusivylimas yra didesnis, nes tie karjeros tikslai nėra pasiekiami taip greitai, kaip norima. Žingsniai pasirenkami itin dideli, vietoje to, kad juos suskirstytų į labai nedidelius etapus ir siektų per ilgesnį laiką."

Karjeros klausimais konsultuojant moteris, 9 iš 10 sakys, kad jų karjera sustos ties pardavimų ar finansų vadovės pareigybe, ir tik 1 iš 10 teigs, kad jos tikslas – įmonės vadovės pareigos, pažymi L. Duksaitė-Iškauskienė. Tačiau, anot jos, įgyvendinti pažadus dažniausiai trukdo lūkesčiai.

Per dideli lūkesčiai pakiša koją

Anot L. Duksaitės-Iškauskienės, naujametinius pažadus trukdo tęsėti lūkesčiai, kurie būna per aukšti.

„Kai mes konsultuojame žmones darbo keitimo klausimais, labai dažnai žmogus orientuojasi į TOP 20 Lietuvos įmonių, todėl konkurencija dėl šių darbo vietų pasidaro didžiulė. Be šių įmonių, Lietuvoje turime dar 60 tūkst. bendrovių. Jei galime susitvarkyti su lūkesčiais, darbą pakeisime daug greičiau“, – įsitikinusi L. Duksaitė-Iškauskienė.

Ko turi imtis žmogus, norintis šiais metais pakeisti darbą, specialistė pabrėžia kelis dalykus:

Būti atsakingam už tai ir nesitikėti, kad kažkas turi pakviesti ir tada aš susirasiu kitą darbą. Už savo karjerą reikia būti atsakingam pačiam. Ir jei jis pasidaro planą, kaip aš to kito darbo sieksiu, ieškosiu, bet pirmiausiakoks darbas man yra įdomus – tai yra visiškai paprastas planas. Taigi vykdyti planą žingsnis po žingsnio yra žymiai lengviau nei svajoti, kad šiais metais aš pakeisiu darbą ir laukti, kol kažkas man pasiūlys."