Pagalba suvaldyti stresą

Katarina Linczenyiova – 25-erių Slovakijos laisvojo nardymo stiliaus pasaulio rekordininkė, be jokios įrangos nerianti į 90 m gylį bei sertifikuota streso valdymo specialistė.

Kaip pasakoja sportininkė, pradėjusi dalyvauti laisvo nardymo varžybose, visas jos gyvenimas sukosi tik apie tai, kaip leistis vis žemiau. Treniruotės išnaudojo kiekvieną jos gyvenimo dieną, tad kiti dalykai neegzistavo.

„Tuo metu buvau visiškai sutelkusi dėmesį į sporto rezultatus. Dabar suprantu, kad laisvas nardymas yra daug daugiau nei rekordų siekimas, nors gylis vis dar yra stebuklingiausia vieta, kurią žinau. Pagrindinis mano iššūkis – rasti būdų, kaip laisvasis nardymas gali padėti žmonėms, kurie susiduria su stresu, ir ką galime padaryti dėl mūsų vandenynų taršos“, – apie savo didžiausius iššūkius karjeros pradžioje ir dabar pasakoja Katarina.

Anot jos, laisvąjį nardymą galima suprasti trimis skirtingais būdais, priklausomai nuo to, ką norima iš jo gauti.

„Tai profesionalus sportas, nes sportininkai visą gyvenimą treniruojasi, kad galėtų panerti į vis didesnį gylį, ir jie atstovauja savo šaliai. Taip pat tai yra gyvenimo būdas, atnešantis daug kelionių, kurių metu žmonės turi unikalią galimybę pažinti laukinius gyvūnus ir gamtą. Galiausiai tai taip pat gali būti terapija, kurios metu laisvasis nardymas yra būdas atsipalaiduoti, tobulėti ir rasti vidinę ramybę“, – dėsto sportininkė.

Padėjo ištverti sunkią ligą

Katarinai gyvenime teko patirti sunkių iššūkių. Kai jai buvo 17 metų, mergina vos neatsidūrė neįgaliojo vežimėlyje, mat sirgo sunkia autoimunine liga ir buvo visiškai priklausoma nuo vaistų. Tuo metu ji atrado laisvąjį nardymą, kuris padėjo jai gyti. O šiandien laisvasis nardymas tapo jos profesija.

„Mano sveikata vis dar nėra gera, tačiau tai yra mano gyvenimo dalis. Kai buvau vaikas, man buvo psichologiškai sunku be kitų paramos kovoti su liga. Galų gale ji sustiprino mane, nes supratau, kad jei noriu būti sveikesnė, tai yra tik mano pačios rankose. Visgi kartais galiu būti itin liūdna ir neigiamai apie tai galvoti, tačiau stengiuosi keisti savo mintis, kad galėčiau džiaugtis kiekviena diena“, – atvirauja Katarina.

Kiekvienas gali panerti į 40 m

Katarinos asmeninis rekordas, gulint ant vandens paviršiaus ir nejudant, yra 7 minutės. Plaukdama į gylį ji nekvėpavusi gali išbūti 3 minutes 30 sekundžių. Tačiau, anot jos, tam reikia itin daug mokytis. „Taigi, jei nesiekiu maksimumo, įprastai galiu užtrukti tik apie 5 minutes, kol nejudu“, – pasakoja ji.

Jos manymu, bet kuris sveikas žmogus gali išmokti nerti į 40 m gylį, nepriklausomai nuo amžiaus ir fizinio pasiruošimo. Laisvo nardymo mokymasis susideda iš daugelio dalykų. Anot sportininkės, tai ne tik treniruotės giliame vandenyne, nors tai ir yra pati maloniausia šio sporto dalis.

Nardymas

„Didžiąją žiemos dalį ir pavasarį praleidžiu treniruoklių salėje, kur treniruoju raumenis dirbti be deguonies, mokausi technikos, baseine plaukiodama su plaukmenimis. Treniruoju savo gerklės raumenis ir kvėpavimą, darau daug specifinių krūtinės tempimo pratimų lankstumui ir, žinoma, darau daug skirtingų psichologinių pratimų, kad galėčiau paruošti savo mintis alinančiam pasirodymui“, – sako ji.

Kaip pasakoja Katarina, vienas svarbiausių dalykų gilių nardymų metu yra gebėjimas išlikti atsipalaidavusiam ir ramiam stresinėse situacijose, ypač kai patiriama daug spaudimo iš aplinkinių, pavyzdžiui, varžybų metu.

„Atsipalaidavimas yra laisvo nardymo sportininko būtinybė, kitaip gali įvykti rimtų nelaimingų atsitikimų. Po kelerių metų laisvo nardymo pradėjau pastebėti, kad mano elgesys pradėjo keistis, tapau atsparesnė ir ramesnė net kasdienybėje“, – pastebi čempionė.

Valo vandenyno dugną

Maža to, didžiulė Katarinos meilė nardymui suformavo ryškų žmogaus ir vandens kontaktą, o kartu – jo išsaugojimo svarbą. Todėl būdama laisvo nardymo specialistė ji vis daugiau dėmesio skiria aplinkosaugai. Įkvepianti jos aistra atkreipė pasaulinės tvaraus resursų valdymo kompanijos „Veolia“ dėmesį, tad Katarina tapo jos ambasadore Centrinėje ir Rytų Europoje.

Anot įmonės atstovų, būdama ambasadore Katarina imasi išties įspūdingų žygdarbių. Viena iš dažniausiai jos atliekamų veiklų – šiukšlių surinkimas iš giliausių vandenynų dugnų, kurie iki šiol nebuvo pasiekti. Dahabe, Egipte, ji išvalė vieną hektarą jūros dugno surinkdama net 40 kg šiukšlių. Būdama ambasadore panašių misijų ji atliko prie Graikijos Hydros salos krantų, taip pat Popradske Pleso ledyniniame ežere, Slovakijoje.

Šiukšlėmis užteršta pakrantė

Be to, siekdama kuo didesnei auditorijai atskleisti žmogaus svarbą gamtos išsaugojimo misijoje, ji nuolatos bendrauja su žmonėmis, dalyvauja konferencijose.

„Sutelkiu dėmesį į atliekų tvarkymo problemą, ypač į plastiko taršą ir švietimą tvariam vystymuisi. Stengiuosi paskatinti plačiąją visuomenę imtis veiksmų ir pradėti galvoti apie mūsų aplinką. Tai darau per savo pristatymus mokyklose, taip pat per mūsų dokumentinius nuotraukų ir vaizdo projektus.

Pavyzdžiui, kalbant apie plastiką, kurį nardydama matau kiekviename vandenyno kampe, manau, kad kiekvienas iš mūsų gali daryti pokytį, jei pradėsime atskirti, perdirbti, rūšiuoti ar mažinti plastiko naudojimą. Tačiau daugelis žmonių nemato šios problemos arba nežino, ką daryti. Būtent tai aš su „Veolia“ ir stengiamės daryti“, – pabrėžia Katarina.

Streso valdymo metodų moko kitus

Katarina yra sertifikuota streso valdymo specialistė, vedanti seminarus, kurių metu ji žmones moko, kaip nepasiduoti, susitvarkyti su stresu ir jį paversti nauda.

„Mūsų laikas šioje planetoje yra ribotas. Negalime pridėti ar jo valdyti. Tai yra pats brangiausias mūsų turtas. Gyvendami strese ir nelaimėje švaistome akimirkas, kurias galime praleisti darydami tai, kas mums labiausiai patinka: leisti laiką su šeima ar siekti tikslų. Tai taip pat yra pasirinkimas. Negalime keisti situacijų, bet galime pakeisti mintis, kurias patys keliame. Mintis, kurios valdo elgesį ir jausmus. Mintis, kurios kelia arba nekelia streso“, – apie ką pasakoja seminarų metu, akcentuoja pašnekovė.

Šią pranešėją galėsite sutikti ir Lietuvoje, Master Class HR konferencijoje vasario 28 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)