Anot B. Žemaičio, motyvuoti darbuotojai yra labiausiai geidžiami ir vertinami darbdavių, jie turi galimybę ne tik gerai uždirbti, bet būti skatinami papildomai. Be to, patys verslininkai, siekdami padidinti darbuotojų motyvaciją, imasi įvairių paskatų. Kai kurios įmonės suteikia savo darbuotojams ne 4, bet 6 savaičių trukmės metines atostogas, nors niekas jų neįpareigoja to daryti.

Pašnekovo įsitikinimu, dairantis naujų darbo ar didesnių atlyginimo galimybių, pačiam žmogui reikia gerai įvertinti visas aplinkybes: jeigu jis toje vietoje jaučiasi gerai, didesnė alga nebūtinai duos trokštamą rezultatą.

„Jeigu, tarkime, Prienų gyventojas uždirba 700 eurų ir savo poreikiams, pragyvenimui išleidžia 600 eurų, tai Vilniaus gyventojas gali uždirbti 2000 eurų ir savo reikmėms išleisti 1900 – skirtumas lieka tas pats 100 eurų. Tad reikia žiūrėti ne tik į pinigus, bet ir tai, kur žmogui geriau, ramiau ir patogiau gyventi“, – kalbėjo B. Žemaitis.

Jo manymu, kitais metais bendras spaudimas verslui didinti atlyginimus didės, atlyginimai augs 7-11 procentų.

„Suprantamas žmonių noras ir uždirbti, ir jaustis saugiai dėl darbo vietų. Tačiau šiais laikais jaustis saugiai negali niekas, ypač verslas. Prisiminkime, atrodytų, nepajudinamus pasaulio verslo milžinus „Nokia“, „Canon“ ar Lietuvos milžiną – Panevėžio „Ekraną“. Jie nespėjo reaguoti į naujas technologijas, besikeičiančią rinką ir tapo nereikalingi“, – kalbėjo B. Žemaitis.

Todėl, anot pašnekovo, šalies verslui nuolat būtina atsinaujinti, skaitmenizuoti ir robotizuoti veiklą.

„Tuos žmones, kurie baiminasi, jog dėl skaitmenizacijos ir robotų artimiausiu metu gali prarasti darbą, galiu nuraminti – paslaugų sektorius yra beribis. Reikia tik norėti dirbti“, – sakė Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos prezidentas.