Stogdengiai

Dauguma supranta, kad dirbant stogdengiu kyla pavojus nukristi iš didelio aukščio ar nudegti saulėje. Tačiau mažai kas žino, kad stogdengiai susiduria su elektros srovės ar įkaitusiu čerpių pavojais. Dar pridėkite riziką patirti karščio smūgį ir gausite išties bjaurią profesiją. Jau nekalbant apie tai, kad ji nėra per daug gerai apmokama.

Policijos pareigūnai

Policijos pareigūnams kasdien tenka reaguoti į potencialiai pavojingus skambučius ir spręsti labai įtemptas situacijas. Ir, deja, tai nėra populiariausių valstybės tarnautojai daugelyje pasaulio šalių. Taip, korupcija egzistuoja, tačiau daugelis policijos pareigūnų iš tiesų rizikuoja savo gyvybe dėl kitų.

Astronautai

Nuo tada, kai prasidėjo Rusijos ir Amerikos kosminės programos, kosmose pabuvojo apie 430 astronautų. Per tą laiką žuvo 34 astronautai ir 7,5 procento siekiantis mirtingumo rodiklis yra žymiai aukštesnis nei daugelio kitų šiame sąraše esančių profesijų. Be to, kosmoso programos „Apollo“ astronautai dėl per didelio spinduliuotės poveikio susidūrė su širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis.

Asmens sargybiniai ir ginkluoti vairuotojai

Kai tavo pareigybinėje instrukcijoje nurodoma tikra to žodžio prasme prisiimti kitam žmogui skirtą kulką, tavo darbas neabejotinai priklauso pavojingiausiųjų kategorijai. Žinoma, priklausomai nuo to, apie kokią pasaulio vietą kalbame arba kas yra saugoma, rizikos lygis gali labai skirtis. Deja, pasitaiko tokių atvejų, kai asmens sargybiniai buvo nužudyti praėjus vos trims savaitėms nuo įsidarbinimo.

Skerdyklos darbuotojai

Dažnai sunkiai išnaudojami, o traumų skaičius tris kartus didesnis nei kitose gamybos ir apdirbimo profesijose. Itin dažnai traumos nutinka dėl raginimo paskubėti prie konvejerio. Pasitaiko atvejų, kai iš darbuotojų reikalaujama paskersti pusšimtį galvijų per valandą.

Mechanikai

Automobilio mechanikas. Asociatyvi nuotr.

Tarp dūmų, chemikalų ir pavojingų įrankių, mechanikai dirba su viskuo, pradedant mini kuperiais ir baigiant naikintuvais, ir susiduria su galybe pavojingų situacijų.

Metalo meistrai

Be sąlyčio su šioje profesijoje savaime suprantamais dalykais, tokiais kaip metalas ar karštis, tokie žmonės paprastai ilgalaikėje perspektyvoje dėl sąlyčio su įvairiomis cheminėmis medžiagomis patiria neigiamą poveikį sveikatai.

Paieškos ir gelbėjimo specialistai

Nesvarbu, tai pakrančių apsaugos tarnyba, dirbanti atviroje jūroje, ar kalnų gelbėjimo komanda, naktimis susidurianti su minusinėmis temperatūromis, tikrai nesunku suprasti, kodėl šios profesijos atsidūrė pavojingiausių sąraše. Nors tokie žmonės puikiai parengiami, šie drąsūs vyrai ir moterys stipriai rizikuoja savo gyvybėmis.

Atliekų tvarkytojai

Kontaktas su pačiomis įvairiausiomis atliekomis diktuoja savus iššūkius. Daug kur šis darbas ne šiaip sau gerai apmokamas. Galimas susidūrimas su pačiomis įvairiausiomis pavojingomis medžiagomis kelia rizikos lygį.

Išminuotojai

Nors kai kuriose pasaulio vietose tai kariuomenės darbas, yra daug anksčiau karų draskytų regionų, kurie nukloti sausumos minomis. Ten, kur valstybė negali deramai tuo pasirūpinti, šis darbas siūlomas privačioje rinkoje. Ir tai yra itin pavojingas užsiėmimas.

Asmeninių transporto priemonių vairuotojai

Nors traukiniai ir autobusai turi savo pavojų, rikšų, „tuk tuk“ ar taksi vairavimas yra visiškai kitas darbas. Be kelyje pasitaikančių savaime suprantamų pavojų, tokias transporto priemones vairuojantys žmonės nuolat susiduria su apiplėšimo ir smurto rizika. Net ir Jungtinėse Amerikos Valstijose taksi vairuotojai turi vieną aukštesnių mirtingumo darbo vietoje rodiklių.

Šachtininkai

Nedaug darbų taip žlugdo sveikatą, kaip šachtininkų. Be to, kad bėgant laikui gali išsivystyti lėtinė obstrukcinė plaučių liga, nuolat susiduriama su įgriuvimų ir dujų sprogimų rizika. Įkvepiamos cheminės medžiagos ir radonas gali sukelti itin rimtas sveikatos problemas.

Mažų lėktuvų pilotai


Visi žino, kad pilotų darbas tikrai pavojingas. Lėktuvai nuolat patiria katastrofas, tiesa? Netiesa! Bent jau ne tie lėktuvai, apie kuriuos greičiausiai galvojate. Didelės oro linijos – labai saugus transporto būdas. Tačiau jeigu kalbėsime apie nedidelius lėktuvus, tai jau kita istorija. Susiduriantys su itin nepalankiu oru ir reljefu, šių lėktuvų pilotai atlieka išties pavojingą darbą.

Giliavandeniai žvejai

Tai yra klasika. Ši profesija įvardijama kaip pavojingiausia daugumoje analogiškų profesijų sąrašų, ypač Aliaskos krabų žvejai. Atvira jūra, ilgos naktys, stingdantis šaltis ir daug judančių detalių išties užtarnauja šiai profesijai pirmąją vietą.

Medkirčiai

Kartu su giliavandene žvejyba, medienos ruošos pramonė yra dar viena pavojinga darbo vieta. Dideli medžiai, aštrūs pjūklai ir ilgos darbo valandos nėra pats geriausias derinys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)