„Tai gali sukelti tam tikro sumišimo, netikrumo gavus atlyginimą už sausį, nes visi pakeitimai įsigalioja vienu metu“, – sako V. Petrylaitė.

Teisininkė primena, kad nuo sausio 1-osios sujungiamos darbuotojo ir darbdavio mokamos socialinio draudimo įmokos, taip tuo pačiu metu mažinama įmokų našta. Nuo kitų metų įsigalioja ir kaupiamųjų pensijų reforma, kas irgi palies darbo užmokestį. Taip pat po Naujųjų išaugs ir minimali mėnesio alga (MMA) – ji sieks 430 Eur (o dėl įsigaliosiančios mokesčių reformos „ant popieriaus“ ši suma bus 555 Eur).

V. Petrylaitė primena, kad atlyginimai „ant popierius“ išaugs, tačiau tokia iliuzija neturėtų apgauti, nes pinigai „į rankas“ iš esmės nesikeis.

„Visi darbdaviai privalo darbuotojo darbo užmokestį, sutartą darbo sutartyje, padauginti iš koeficiento 1,289. Tai reiškia, kad visi atlyginimai „ant popieriaus“ padidės. Tačiau dėl mokamų mokesčių atlygis į rankas nesikeis“, – sako V. Petrylaitė.

Pašnekovė priduria, kad tam tikrais atvejais atlyginimas visgi gali padidėti.

„Kadangi keičiasi neapmokestinamojo pajamų dydžio taikymo tvarka, tiems darbuotojams, kurie kaupia pensijas antroje pakopoje, dar priklausys nuo jų pasirinkimo, atlyginimas gali padidėti“, – sako V. Petrylaitė.

Anot jos, sunku suprasti, kas laukia, nes vienu metu įgyvendinama labai daug pakitimų. Vienas iš jų – darbuotojų ir darbdavio įmokų sujungimas.

„Paprastai darbuotojas nuo savo darbo užmokesčio „ant popieriaus" sumoka mokesčius: 15 proc. gyventojų pajamų mokestis ir 9 proc. socialinio draudimo įmokų (6 proc. pensijų kaupimui ir 3 proc. sveikatos draudimui skiriami). Darbdavys šalia to skiria apie 30 proc. – tai yra dar papildomos darbdavio sąnaudos ir suprantama, kad darbuotojas „į rankas" gauna dar mažesnį atlyginimą.

Taigi mes turime tris skaičius: visą darbo vietos kainą, kuri yra didžiausia, vadinamą popierinį atlyginimą ir „į rankas" gaunamą sumą, kuri yra žemiausia", – aiškina V. Petrylaitė.

Nuo sausio 1 d. nuspręsta sujungti darbdavio mokamas socialinio draudimo įmokas (30 proc.) perduoti jas mokėti darbuotojui. Tiksliau – mokėti nuo darbuotojo darbo užmokesčio.

Anot specialistės, tuo pačiu metu mažinamos socialinio draudimo įmokos, be to, socialinio draudimo įmokos ir GPM yra perskirstomas.

„GPM po Naujų metų vietoje 15 proc. bus 20 proc. Nors jis ir didėja, bet atitinkamai mažėja socialinio draudimo mokestis. Taigi bendra našta nekyla", – dėsto ekspertė.

Pasak V. Petrylaitės, kartu suskaičiavus, bendra mokestinė našta sumažėja, nors ne visiškai tolygiai ir neproporcingai, kad negalėtume liesti darbuotojo sutarto atlyginimo darbo sutartyje.

Ji pažymi, kad nuo sausio 1 d. įsigalioja įstatymas, kurį privalu vykdyti. „Visi darbdaviai privalo darbdaviams sutartyje numatytą darbo užmokestį padauginti iš koeficiento 1,289. Tai reiškia, kad visi neto atlyginimai („ant popieriaus") padidės. Tačiau kadangi nuo darbuotojo atlyginimo bus nuskaičiuojamos įmokos, alga „į rankas" nesikeis, nebent ji gali padidėti", – komentuoja V. Petrylaitė.

Pavyzdžiui, jei darbuotojas gauna 1000 eurų „į rankas", tai padauginus iš koeficiento popierinį atlyginimą, darbuotojas ir toliau turi gauti 1000 eurų. Ekspertė pabrėžia, kad jokiu būdu atlyginimas negali sumažėti.