E. Riaukaitė, ne vienus metus dirbusi žurnalistikoje bei marketinge, jau metus užsiima CV rašymu lietuvių ir anglų kalbomis, mat Švedijoje yra baigusi anglų kalbotyros bakalaurą, o šiuo metu studijuoja to paties dalyko magistrą. Anot merginos, tai yra jos papildoma veikla.

Mergina pastebi, kad žmonės dažniausiai į ją kreipiasi tuomet, kai savimi nepasitiki. Visuomet darbo paieškoje norisi pristatyti save kuo stipriau, sudaryti reikiamą įspūdį. Visgi, anot jos, nedaug kas jaučiasi tvirtai, darydami tai kalbinėmis priemonėmis, ypač jei jų specialybė labiau techninė ir neturi nieko bendro su kalba.

„Per metus tokio darbo įsitikinau, kad CV rašymas, kaip ir bet koks kitas darbas, reikalauja įgūdžių ir išmanymo. Kone kiekvienas žmogus gali pažiūrėti mokomąjį filmuką „Youtube“ ir pats susidėti plyteles vonioje, bet tam, kad tai padarytum tikrai kokybiškai, reikia ne vien žinių, o ir praktikos, išmanymo bei nuolatinio domėjimosi“, – įsitikinusi ji.

Pasak jos, nepasitikėjimas savimi išauga dvigubai, kai reikia viską rašyti angliškai. Iš visų jos teikiamų paslaugų populiariausios yra motyvaciniai laiškai studijoms Australijoje bei Anglijoje ir CV anglų kalba.

Kiek kainuoja tokia paslauga

Kaip pasakoja Emilija, dėl motyvacinių laiškų kreipiasi 80 proc. studentų ir 20 proc. vadovų lygio asmenų. Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad į žemesnes pozicijas kandidatuojantys žmonės nėra linkę prašyti motyvacinio laiško, nes patys darbdaviui parašo trumpą prisistatymą arba jo neteikia visai. Anot jos, besikreipiančių dėl gyvenimo aprašymo proporcijos visai kitos: po 20 proc. vadovų ir studentų, o likusi dauguma – ieškantys žemesnių pozicijų ir norintys dirbti užsienyje.

Kaip rašoma įvairių šią paslaugą teikiančių įmonių interneto puslapiuose, pradinė CV kaina prasideda nuo 15 arba 30 eurų. Kaina, anot Emilijos, priklauso nuo apimties ir prašymo pobūdžio: jeigu jis taisomas, kainuoja pigiau, jeigu perdaromas naujame šablone arba kuriamas nuo pradžių, brangiau.

„Savaime suprantama, kad pirmo darbo ieškančiam studentui CV kainuoja ne tiek pat, kiek daug vadovavimo patirties turinčiam savo srities ekspertui. Kaina priklauso ir nuo darbų atlikimo termino. Yra žmonių, kurie ieško, kas atliktų darbą per naktį, ir savaime suprantama, kad jie moka ne tiek pat, kaip tie, kurie kreipiasi turėdami porą savaičių ar mėnesį“, – pasakoja E. Riaukaitė.

Lietuviai į CV deda viską

Kad surinktų visą reikiamą informaciją apie kandidatą, mergina stengiasi pateikti pačios surinktus klausimus kiek įmanoma aiškiau ir laukia atsakymų arba peržiūri seną CV versiją ir siunčia pastabas papildymui. Visgi ji išskiria kelis sunkumus: itin dažnai žmonės pateikia nepilnus atsakymus, todėl reikia dar kelis kartus tikslinti informaciją, arba atidėlioja atsakymus, tad darbai labai stipriai nusitęsia.

„Per laiką išdailinu klausimus taip, kad jie padėtų apie save papasakoti sklandžiu tekstu, tad daugumai klientų problemų nekyla. Kartais žmonėms atrodo savaime suprantama, kad jų profesijai reikalingi tam tikri įgūdžiai, kurie visiems suprantami. Ir vis dėlto tuomet pakartotinai prašau, kad tas savybes įvardintų.

Dažnai neatsižvelgiama į tai, kad, pavyzdžiui, stalius skirtingose darbovietėse gali turėti skirtingas funkcijas, t. y. žmogaus turimi įgūdžiai gali viršyti potencialaus darbdavio reikalavimus, o tai būtų nemažas privalumas pretenduojant, nes darbdaviui nebereikia organizuoti papildomų apmokymų“, – dėsto CV rašanti mergina.

Emilija atkreipia dėmesį, kad lietuviai save pateikti moka, tik dažnai nori į CV sudėti viską. Ji pasakoja, kad dažnai žmonės atsiunčia 4 ar net 5 lapų gyvenimo aprašymus, o tai tikrai yra per daug teksto.

„Šis dokumentas turi darbdavį „užkabinti", pateikti įgūdžių santrumpą, nes kiekvieno CV peržiūrai vidutiniškai skiriama po 5 minutes ir tikrai nėra laiko gilintis. Labai svarbu atskirti pagrindinius dalykus nuo smulkmenų, pastarąsias paliekant darbo pokalbiui“, – pabrėžia ji.

Kaip turi atrodyti geras gyvenimo aprašymas

Mergina akcentuoja, kad rašant gyvenimo aprašymą, reikėtų pasistengti tilpti į lapą ir pateikti duomenis estetiškai, aiškiai išskirstant informacijos kategorijas. Taip pat, anot jos, verta paminėti ir su profesija tiesiogiai nesusijusius dalykus – kalbinius įgūdžius ar vairuotojo pažymėjimą.

„Dar vienas dalykas, apie kurį dažnai pamirštama, – trumpas prisistatymas CV pradžioje. Beje, estetikos sumetimais prieš rašant CV tikrai patarčiau internete paieškoti patraukliai atrodančio šablono, mat nuo jo priklauso darbdavio pirmas įspūdis apie jus“, – į ką atkreipti dėmesį pataria Emilija.

Ji taip pat pastebi, kad reikalavimai nuotraukai labai priklauso nuo šalies, kurioje ieškoma darbo. Pavyzdžiui, Vokietijoje nuotrauka dažniausiai būtina, o Anglijoje įprasta CV siųsti be nuotraukos.

„Dažniausiai klientų neraginu naudoti nuotraukos, bet su viena išimtimi – jeigu darbe svarbi išvaizda, tarkim, jeigu darbo ieškoma bare, registratūroje ar pan. Vis dėlto lietuviai vis dar seka tradiciniais standartais ir yra linkę dėti nuotraukas į CV, tad jeigu žmogus paprašo tai padaryti, tuomet pakalbame apie jos naudą, ir jeigu žmogus vis dar nori, įdedame“, – sako ji.

Ji pabrėžia, kad šiuolaikinės tendencijos krypsta link nuotraukų nenaudojimo, o ir pati Emilija savo CV jos neturi. Visgi, jeigu nuotrauką nusprendžiama dėti, būtina atsižvelgti į jos kokybę, nes, pasak jos, tikrai geriau neturėti jokios nuotraukos nei įdėti nekokybišką ar „asmenukę".

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)