Kalbant apibendrintai, kompetencijų portfolio yra dokumentų, faktų ir darbų rinkinys, kuriame pateikiami įrodymai apie jūsų gebėjimus, žinias, patirtį ir pasiekimus. Ir čia kalbame ne tik apie specialiąsias kompetencijas, kaip pavyzdžiui, elektrikai ir inžinieriai, darbų vadovai, konstruktoriai privalo turėti atestatus, kuriuos kandidatuodami siunčia kartu su CV, bet ir bendrąsias kompetencijas, kurias galima pritaikyti įvairiose veiklos srityse.

Kompetencijų portfolio padeda darbdaviui objektyviau įvertinti kandidato gebėjimus, leidžia susipažinti su jo darbais, pasiekimais bei gauti argumentuotą informaciją apie potencialų darbuotoją. Tinkamai paruoštas portfolio leidžia išsiskirti iš kitų kandidatų.

Kaip paruošti profesionalų kompetencijų portfolio

Neretai darbuotojai neranda laiko kaupti ir sisteminti kompetencijas įrodančią informaciją bei dokumentus ir dažniausiai portfolio paruošia tik darbo keitimo atveju ir tik darbdaviui paprašius. CV-Online specialistai atkreipia dėmesį, kad kompetencijų portfolio sudėtyje gali būti CV, motyvacinis laiškas, rekomendacijos, atestatai, įvertinimai, kursų, seminarų sertifikatai ir t.t. Visgi ar verta kandidatuojant siųsti visą sukauptų dokumentų pluoštą, ar kiekvieną kartą kandidatuojant reikia ruošti unikalų darbų portfolio?

Anot darbo paieškos ekspertų, techninių pozicijų darbuotojams paprasčiau – pakanka nusiųsti turimus atestatus ir CV. Darbdaviams to pilnai pakanka. Kūrybinėms industrijoms derėtų atsižvelgti į siūlomo darbo pobūdį, funkcijas bei užduotis ir pagal jas pakoreguoti kompetencijų portfolio, t. y. palikti tuos dokumentus, kurie geriausiai atspindi ir įrodo jūsų profesionalumą ir tinkamumą konkrečioms pareigoms.

Portfolio gali būti kaip CV dalis, bet dažniausiai portfolio prisegamas atskiru dokumentu (pdf formatu) arba įkeliama nuoroda į internete esantį skaitmeninį portfolio. Jis gali būti parengtas Word, PowerPoint (tik būtinai išsaugotas pdf formatu), paruoštas kaip atskiras tinklapis, blogas, feisbuko, LinkedIn profilis ar Youtube kanalas.

Svarbiausia, kad visas jūsų portfolio būtų vienoje vietoje arba kaip vienas dokumentas, o ne atskirų nuorodų, dokumentų kratinys. Apjunkite juos į vieną, tikslingą, tvarkingą formą bei formatą.

Portfolio paruošimo taisyklės:

1. Portfolio turinys turi atspindėti jūsų galimybes jūsų darbo srityje, pavyzdžiui, fotografo portfolio sudarys nuotraukos, video kūrėjo – video, grafinio dizainerio – dizaino darbai, komunikacijos – tekstai ir t.t.

2. Portfolio dydis ir apimtis turi atspindėti jūsų technines ir bendrąsias kompetencijas. Daugiausiai dėmesio skirkite didžiausiems, naujausiems ir su būsimu darbu glaudžiai susijusiems pasiekimams. Nesukraukite visko ir nuo neatmenamų laikų, atsirinkite ryškiausius ir svarbiausius darbus.

3. Įvairovė. Atskleiskite savo, kaip profesionalo, įvairiapusiškumą. Darbų pavyzdžius suskirstykite pagal temas ar specifiką. Katalogizuokite.

4. Tikslumas. Darbų pavyzdžius pateikite su trumpais aprašymais, kur, kada, kaip įgyvendinote, kokie buvo tikslai, kokie gavosi rezultatai. Jei įmanoma, rezultatus pateikite skaičiais.
Susistemintas, originaliai parengtas portfolio taupo darbdavio laiką ir prideda papildomų taškų kandidatui.

Jei skaitmeninio portfolio pagal darbo specifiką nepakanka, paruoškite ir spausdintą jo versiją, tik nepamirškite aplanko kokybės, pradedant viršeliu, baigiant vidiniais lapais. Kad būtų lengviau rasti reikalingą informaciją, portfolio pradėkite nuo turinio, kontaktinės informacijos, trumpo prisistatymo, CV, motyvacinio laiško ir tuomet jūsų geriausių ir svarbiausių darbų. Kad galėtumėte lengvai keisti portfolio sudėtį, naudokite aplanką, kuriame laisvai galima išimti ir įdėti naujus lapus.

Nepamirškite, kad portfolio, kaip ir CV, svarbu ne tik jo turinys, bet ir bendras vaizdas, tvarka ir originalus požiūris į tą patį dalyką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)