Šiais metais perpus daugiau atleidimų

Jei atleidžiama daugiau kaip 10 proc. įmonės darbuotojų, tai reiškia grupinį atleidimą. Anot Užimtumo tarnybos vyr. specialistės D. Kadžės, grupinių atleidimų tendencija šalyje yra didėjanti. Jų šiais metais bene dvigubai daugiau nei pernai: sausio-spalio mėn. tarnyba gavo 102 pranešimus apie numatomą 4,36 tūkst. darbuotojų atleidimą. Tuo tarpu pernai gauti 43 pranešimai apie 2,09 tūkst. darbuotojų atleidimą.

Sąraše rikiuojasi šios organizacijos: 43 žmones ketina atleisti vaisių, uogų ir daržovių didmeninės prekybos įmonė „Tandemus“, 35 – tekstilės bendrovė „Vernitas“. 26 – gamybos bendrovė „Remeksi Keskus“, 19 – interneto paslaugų įmonė „Cujo Baltic“, 17 – krovininio transporto įmonė „Taketas“, 16 – „Vilniaus kailiai“, 14 – bankrutavusi objektų apsaugos įmonė „Sentencija“.

Kaip nurodo tarnyba, pagrindinės atleidimo priežastys yra reorganizavimas, funkcijų optimizavimas ir perteklinių funkcijų atsisakymas.

Be to, beveik kas trečias įspėtasis priklauso viešajam sektoriui: Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įspėjo 59 darbuotojus, Kalėjimų departamentas įspėjo 30 darbuotojų, o Alytaus rajono Miroslavo gimnazija dėl Kumečių pagrindinio ugdymo skyriaus likvidavimo apie atleidimą įspėjo 14 darbuotojų.

„Vyksta mišrūs darbuotojų atleidimai, priklausomai, kokia yra atleidimų priežastis. Jei tai yra funkcijų optimizavimas, perskirstymas, tai daugiau gali būti atleidžiami vidutinės grandies vadovai. Jei tai bankroto byla, vyksta etatų mažinimas, tai gali pasiekti tiek vadovus, tiek darbininkus“, – komentuoja D. Kadžė.

Laura Duksaitė-Iškauskienė, Daugailė Kadžė

Anot jos, Užimtumo tarnyba, gavusi įspėjimą apie grupės darbuotojų atleidimą, atitinkamai reaguoja: teikia tam tikras paslaugas, užmezga kontaktą su darbdaviu ir teikia pagalbą įspėtiems apie atleidimą darbuotojams.

„Susisiekiame su bankroto administratoriumi ar personalo vadovu, pristatome mūsų paslaugas ir tariamės dėl tolimesnio bendradarbiavimo. Taip pat surenkame informaciją apie atleidžiamus darbuotojus – jų kvalifikaciją ir profesiją. Teikiame informavimo, konsultavimo, net ir tarpininkavimo paslaugas, kai atleidžiamiems darbuotojams gali būti siūlomos laisvos darbo vietos tame pačiame sektoriuje, kitose įmonėse, kur ieškomi atitinkami darbuotojai“, – dėsto Užimtumo tarnybos atstovė.

Darbo rinkoje – laisva „galvų medžioklė“

Pasak vadovų paieškos įmonės „Master Class Lietuva“ vadovės Lauros Duksaitės-Iškauskienės, jei kalbama apie įmones, kurios turi itin gerus darbuotojus su labai aukšta kvalifikacija, tai tokiems asmenims susirasti kitą darbą yra lengva, nes jie darbo rinkoje yra itin patrauklūs.

„Jei kalbamame apie „Small Planet Airlines“, daug metų įmonė buvo patrauklus darbdavys ir daug žmonių norėjo ten dirbti. Kiti rinkos dalyviai, sužinoję, kad įmonė atsisveikina su dalimi savo darbuotojų, apsidžiaugė, nes jie turės galimybę tuos žmones pasamdyti“, – įsitikinusi žmogiškųjų išteklių specialistė.

Anot jos, kitas atvejis būtų, jei kalbėtume apie bendrovę provincijoje, pavyzdžiui, Panevėžio „Ekraną“, kai buvo atleisti tūkstančiai darbuotojų. Kaip pastebi L. Duksaitė-Iškauskienė, šie žmonės – labai specifinės kvalifikacijos, tad susirasti kitą darbą jiems yra itin sunku.

„Jei įmonei gali tekti atsisveikinti su dalimi savo darbuotojų, tą reikėtų padaryti pirmiems, t. y. išeiti į darbo rinką ir pradėti ieškoti darbo žymiai anksčiau. Nors kai pats išeini, o ne atleidžia darbdavys, socialinės garantijos yra kitos, tačiau ir konkurencija visai kita. Kai ieškai darbo vienas, jį susirasti yra žymiai lengviau nei išeinant su savo šimtu kolegų“, – atkreipia dėmesį specialistė.

Užimtumo tarnybos atstovė pasakoja, kad tarp planuojamų atleisti „Small Planet Airlines“ darbuotojų yra vadybininkai, mokantys bent kelias užsienio kalbas. Anot jos, dar dirbdami ten jie jau turėjo kitus darbo pasiūlymus, tad ieškodami darbo neturėjo didelių sunkumų.

Tendencijos negąsdina

L. Duksaitė taip pat atkreipia dėmesį, kad reformuodami įmones, vadovai turi atsisakyti dalies darbuotojų. Visgi tai nereiškia, kad jie vėliau nepasamdo dvigubai daugiau kitų žmonių.

„Užimtumo tarnyba gauna informaciją, kai įmonė atsisveikina su daugiau kaip 10 proc. savo darbuotojų. Bet galbūt ta įmonė po mėnesio pasamdė dar 15 darbuotojų – mes ne visada tą žinome. Tendencija nėra gąsdinanti, nes žmonės lengvai integruojasi į darbo rinką ir labai lengvai randa save patys. Įmonės, veikiančios toje pačioje arba gretimoje srityje, dažniausiai yra laimingos, kad gali labai lengvai pritraukti tuos žmones, kurie šiuo metu yra laisvi“, – kalba ji.

Ji taip pat neabejoja, kad pačiai įmonei grupinis atleidimas reiškia sudėtingesnę darbuotojų samdą ateityje.

„Kalbant apie bendrovę „Small Planet Airlines“, kuri iš tiesų labai patrauklus darbdavys ir daug žmonių ten norėjo dirbti, jei jie po metų ar dvejų norėtų pasisamdyti tas pačias funkcijas atliekančius žmones, juos prisitraukti būtų žymiai sunkiau, nes yra tam tikra dėmė, kuri šiuo metu yra labai ryški. Mūsų darbo rinkoje įmonė turi ypatingą žvaigždės statusą: įdomus darbas, patrauklus darbdavys, charizmatiški vadovai. Darbo rinkai tiesiog gaila, kad taip nutiko“, – aiškina L. Duksaitė-Iškauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (266)