CV-Online Recruitment personalo atrankų projektų vadovės Jovitos Veinšreider nuomone, nepaisant kandidato aukštų titulų, pasiekimų ar IQ koeficiento, darbdaviai dažniausiai pirmenybę teiks empatiškam, supratingam, draugiškam ir bendraujančiam kandidatui – maloniam žmogui. Šios savybės yra svarbios net ir tokiose darbo pozicijose, kuriose nėra didelio poreikio bendrauti.

Be viso to, kokį darbuotoją pasirinks įmonė priklauso ir nuo pačio vadovo arba įmonės politikos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Anot specialistės, galimi įvairiausi variantai, kai vadovas:

• pasirenka panašų į save, pavyzdžiui, chamas renkasi chamą;
• nenori protingesnio už save kandidato, nes bijo konkurencijos;
• renkasi kandidatą pagal konkrečioms pareigoms reikalingas savybes;
• renkasi kitokį nei visi darbuotojai – eksperimentuoja arba tikisi pokyčių;
• investuoja laiką ir pinigus į motyvuoto kandidato apmokymus ir t.t., nes jam svarbiausia – motyvacija.

Kompetencija ar asmeninės savybės?

Pasak CV-Online Recruitment personalo atrankų projektų vadovės Rasos Masteikienės, nei vienas aukščiausio lygio darbinės kvalifikacijos žmogus nebus tinkamai įvertintas, jei nebus atsižvelgiama į jo asmenines savybes, nuostatas ir vertybes.

„Įmonės dažniausiai samdo darbuotojus, kurių vertybės sutampa su įmonės vertybėmis. Tiek profesinės kompetencijos, tiek asmeninės savybės turi derėti, vienos kitas papildyti ir būti neatsiejamos“, – sako ji.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, jog darbdaviai labiausiai vertina šias kandidatų asmenines savybes:

1. Motyvaciją.
2. Komunikabilumą.
3. Atsakingumą.
4. Iniciatyvumą.
5. Gebėjimą mokytis.
6. Imlumą.
7. Pozityvumą.
8. Atsparumą stresui.

Anot R. Masteikienės, jei kandidatas neturi šių savybių, jokie diplomai nepadės. Ji pabrėžia, kad paprasta nerašyta sėkmingo verslo taisyklė – padaryti daugiau ir geriau nei tikimasi. Ta pati taisyklė galioja ir sėkmingiems kandidatams – jie visuomet padaro daugiau nei tik tai, kas priklauso pagal darbo sutartį.

Kas padeda geriau išsiaiškinti kandidato asmenines savybes?

Personalo atrankų specialistės nuomone, vienas iš geriausių būdų atskleisti kandidato asmenines savybes yra keli susitikimai su kandidatu, nes vienas susitikimo pokalbis ne visuomet parodo tiesą. Taip pat asmeninių savybių identifikavimui padeda specifiniai klausimai, t.y. situacijų klausimai, kurių metu išsiaiškinama, kaip vienu ar kitu atveju pasielgtų ar sureaguotų kandidatas. Anot jos, kartais reakcija į klausimą būna daug iškalbingesnė nei atsakymo turinys.

Blogiukas ieško darbo per pažintis

„Tačiau ne visi kandidatai yra pakenčiamo charakterio. Juk turbūt kiekviename kolektyve yra blogai pagarsėjusių darbuotojų. Gal toks (-ių) yra ir jūsų įmonėje? Kaip jie gauna darbą?“, – klausia personalo atrankų specialistė.

Anot jos, neretai tokie blogiukai moka save parduoti darbdaviui, užsirekomenduoti ir pateikti svarių įrodymų, kokie jie šaunūs profesionalai.

„Jie moka sužavėti, patraukti savo pusėn, piešti „šviesų rytojų“ ir žadėti gerus rezultatus, jei įmonė pasirinks būtent juos. Tačiau tikrasis šių darbuotojų būdas atsiskleidžia jau pirmomis darbo dienomis ir vadovams bei kolegoms pradeda kelti nerimą, – kas toliau? O toliau gali būti, kad arba šis naujokas sugebės susivaldyti ir prisitaikyti, arba kas būna daug dažniau – turės ieškoti naujo darbo“, – įsitikinusi R. Masteikienė.

Specialistė pastebi dar vieną blogiukų darbo paieškos strategiją – darbą per pažintis. Anot jos, jiems neįveikiamų kliūčių nėra, ir jie mano, kad yra nepakeičiami darbuotojai, todėl vienu ar kitu būdu gauna tai, ko nori.

„Kartais šiuos blogiukus draugai ar pažįstami į darbą po savo sparnu priima vien tik iš gailesčio. Kartais darbdaviai juos pasamdo iš nevilties, abejodami, ar suras lūkesčius atitinkantį kandidatą. Skubėdami darbdaviai tinkamai neįvertina ir nesureikšmina kandidatų asmeninių savybių ir priima vos ne pirmą pasitaikiusį. Tokia strategija arba strategijos nebuvimas priveda prie didesnės nei įprasta darbuotojų kaitos“, – komentuoja R. Masteikienė.

Nekopijuokite savybių iš kitų

Personalo atrankos specialistė J. Veinšreider atkreipia dėmesį, kad ruošiant darbo skelbimą nederėtų asmeninių savybių kopijuoti iš kitų skelbimų, nes kiekvienas darbas reikalauja specifinių asmeninių savybių.

„Kartais darbdaviams būna sunku apibrėžti konkrečias asmenines savybes, todėl užduoties palengvinimui galima vadovautis šiomis rekomendacijomis: kuo tiksliau, išsamiau ir aiškiau aprašykite darbo pobūdį, tai padės kandidatui „pasimatuoti“ šį darbą – tinka jis jam ar ne. Kitas variantas, išvardinkite geriausio, šias pareigas užimančio, darbuotojo asmenines savybes – atspindėsite realybę“, – pataria J. Veinšreider.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)