„Esant dideliam socialinių paslaugų darbuotojų poreikiui, ir norint, kad tie darbuotojai būtų aukštos kvalifikacijos ir sugebantys spręsti skaudžius mūsų visuomenės klausimus, galintys prisiimti atsakomybę, turime spręsti klausimą, kaip padidinti socialinių paslaugų srities darbuotojų atlyginimus. Tokiems darbuotojams darbo užmokestis yra mokamas iš savivaldybių biudžetų lėšų, ir yra neadekvačiai mažas.

2018 m. I ketv. duomenimis, vidutinis darbo užmokestis, neatskaičius mokesčių, sudaro apie 647 eurų per mėnesį, po mokesčių lieka tik 491 eurų per mėnesį. Turime atsižvelgti į šios profesijos svarbą. Tai būtų papildoma motyvacija šiose pareigose dirbti aukštos kvalifikacijos ir kompetencijos žmonėms“, – sako R. Šalaševičiūtė.

Pasak LSDD frakcijos narės, didinant atlyginimus socialinių paslaugų darbuotojams labai svarbus ir kitas klausimas – jų kompetencija ir nepriekaištinga reputacija.

„Visuomenėje atgarsio sulaukę įvykiai Kaune ir socialinio darbuotojo netinkamai atliktos funkcijos rodo, kad šiandien nepakankamai dėmesio skiriama renkantis darbuotojus šioje sferoje. Manau, kad sprendžiant skaudžias šeimoms problemas darbuotojai turi rodyti pavyzdį, patys būti nepriekaištingos reputacijos, todėl būtinas Socialinių reikalų ir darbo ministerijos dėmesys šiam klausimui spręsti. Tai gali būti tam tikrų reikalavimų sąrašas, tikrinama, ar pretendentai atitinka reikalavimus ir panašiai. Su atlyginimu turi augti ir darbuotojų kompetencija bei atsakomybė už savo atliekamas funkcijas“, – mano R.Šalaševičiūtė.

Įsigaliojus įstatymų pataisoms, nepanaudotos savivaldybių biudžetų lėšos piniginei socialinei paramai skaičiuoti ir mokėti pirmiausia būtų naudojamos socialinių paslaugų srities darbuotojų ir savivaldybės administracijoje dirbančių socialinių išmokų specialistų darbo sąlygoms gerinti ir darbo užmokesčiui didinti, skiriant ne mažiau kaip 20 procentų šių lėšų.

„Siūlomos papildomos finansavimo galimybės leistų padidinti socialinių paslaugų srities darbuotojų ir savivaldybės administracijoje dirbančių socialinių išmokų specialistų darbo užmokestį. Manau, kad tai suteiktų motyvacijos dirbantiems šį sudėtingą darbą“, – sako parlamentarė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)