Anot CVMarket.lt atstovės Raimondos Tatarėlytės, dar neseniai pagrindinis ir dažnai visus kitus neretai užgožiantis matas, kuriuo lietuviai matavo vieno ar kito darbo patrauklumą, buvo darbo užmokestis.

„Dėl gero atlyginimo lietuviai galėjo atleisti daug ką, pavyzdžiui, tai, kad alga mokama vokeliuose ar įmonėje tvyro nekokia atmosfera. Ypač tai buvo aktualu po 2008 m. krizės, kurios dešimtmetį šiemet pažymime", – sako R. Tatarelytė.

Ji taip pat pažymi, kad visgi pastaruoju metu, kai šalies ekonomika išgyvena pakilimo fazę, o geri specialistai brangsta, pinigai vis rečiau išgali kompensuoti darbo ar darbovietės trūkumus. Sparčiai daugėja darbuotojų, kuriems geras atlyginimas jau nėra svarbiausias.

„Apklausę dirbančius Lietuvoje veikiančiose įmonėse, nustatėme, kad net 17,4 proc. apklaustųjų nesiruošia dėl geros algos taikstytis su jokiais darbo trūkumais. O 22 proc. nurodė, kad dėl įdomaus ir patraukiančio darbo sutiktų padirbėti ir už kiek mažesnį atlyginimą. Visi kiti, kaip paaiškėjo, dėl patrauklios algos pasiruošę kęsti vienokius ar kitokius nepatogumus", – tyrimo rezultatus vardija R.Tatarėlytė.

Tyrimas taip pat atskleidė, jog ilgiau keliauti iki darbo vietos sutiktų daugiausiai – net 22 proc. apklaustųjų. Jei darbdavys mokės gerą algą, dirbantieji iškęs ir neįdomų ar nuobodų darbą (12 proc.), susitaikys su tuo, kad karjeros šiame darbe nepadarys (8,2 proc.), sutiks pastoviai dirbti viršvalandžius (5 proc.) ir netgi užmerks akis į atlyginimus, mokamus vokelyje (4,2 proc.), ar nepastebės, kad jo ir vadovybės vertybės ir požiūriai gerokai skiriasi (4 proc.).

Už nelegalius pinigus ar nesutarimus su vadovybe lietuviams blogiau tik prasta atmosfera darbovietėje. Ją pakęsti už padorius pinigus sutiktų tik 1,7 proc. apklaustųjų. Tačiau turime ir grupę (3,5 proc.) asmenų, kurie sutiktų su viskuo – „juk gera alga“.

„Nagrinėdami dirbančių vyrų ir moterų prioritetus, pastebėjome, kad pirmieji pakantesni pastoviems viršvalandžiams, taip pat prastai atmosferai įmonėje. Tad moterys tarp pakęstinų dalykų nurodė nuobodų darbą. Maža to, tarp jų buvo daugiau nesitaikstysiančių su jokiais darbo ar darbovietės minusais", – sako CVMarket.lt atstovė.

Jauniems darbuotojams tinkama alga nekompensuotų karjeros galimybių nebuvimo, prasto mikroklimato darbovietėje ir neoficialiai mokamo atlyginimo. Tačiau vyresni dirbantieji už geresnę algą nesutiktų kęsti rutininio bei neįdomaus darbo.

Tyrime apklaustas 1 261 darbingas Lietuvos gyventojas nuo 18 iki 65 metų. Tyrimas vykdytas šių metų rugsėjo mėn.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)